* Solicitanţii vor depune dosarul complet, până la data de 31 iulie a anului în care împlinesc 50 de ani de la căsătorie

Cuplurile tulcene care au împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă şi au domiciliul stabil în municipiu vor primi diplome şi un premiu de fidelitate în sumă netă de 500 lei, prevede un proiect aprobat ieri de consilierii municipali. Cuantumul premiului financiar în sumă de 500 de lei/net/cuplu este suportat din bugetul local al Municipiului Tulcea.

Proiectul a fost iniţiat de consilierii Constantin Ciureanu, Corneliu-Petre Chistrugă, Claudia-Alina Frandeş, Ana-Elena Mergeani, Octavian Motoc, Viorica Pavel, Stere Şacu, George Şinghi, Liliana Urse – PNL, Laurenţiu Mocanu – Pro România, Tatiana Haliţ şi Sergiu Cristian Porneală- USR.

„Constatând că în societatea actuală viaţa unui cuplu căsătorit este plină de momente care le testează devotamentul şi dragostea pe care şi-o poartă, faptul că nu sunt foarte multe persoane care se pot lăuda cu celebrarea a 50 de ani de căsătorie, propunem acordarea unei diplome şi a unui premiu de fidelitate în sumă neta de 500 lei cuplurilor tulcene care au împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă şi au domiciliul stabil în municipiul Tulcea”, se arată în proiectul de hotărâre.

Pentru a beneficia de diplomă şi de premiul de fidelitate, cuplul trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: să fi împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă în anul depunerii cererii; ambii soţi să aibă domiciliul în Municipiul Tulcea; ambii soţi să fie în viaţă la data depunerii cererii. Solicitanţii vor depune dosarul complet, până la data de 31 iulie a anului în care împlinesc 50 de ani de la căsătorie.

Conform hotărârii, acordarea diplomei şi a premiului de fidelitate solicitanţilor vor fi realizate într-un cadru festiv – ceremonie de premiere, organizată o singură dată într-un an calendaristic, până la data de 30 octombrie a anului în curs. Înmânarea diplomei şi a premiului de fidelitate se efectuează de către preşedintele consiliului elevilor unde este arondată locuinţa de domiciliu a cuplului premiat.

Locul festivităţii de premiere se va stabili în funcţie de numărul de cereri depuse şi de condiţiile impuse de legislaţie la momentul organizării evenimentului.

 Dispută politică pe premierea bunicilor

Anul trecut, hotărârea care prevedea premierea cuplurilor de aur din municipiu a fost revocată, măsura fiind contestată de Uniunea Judeţeană a Pensionarilor Tulcea şi de consilierii locali PSD.

Pentru reparaţie, în luna februarie a acestui an, consilierii municipali PSD au depus  un proiect care prevede pentru cuplurile tulcene care împlinesc 50 de ani de căsătorie acordarea unei  diplome şi un cadou financiar în valoare de 1.000 de lei. Acesta nu a fost însă inclus, până acum, pe ordinea de zi a şedinţelor de Consiliu Local.

Ieri, consilierii PSD au cerut explicaţii şi au acuzat iniţiatorii proiectului similar de la PNL, Pro România şi USR de mişelie politică.

„Şi consilierii PSD au iniţiat acelaşi proiect de hotărâre, numai că diferă suma, cred că în luna februarie. Şi aş ruga să se verifice acest lucru. La acest proiect noi nu am primit niciun coraport nici favorabil, nici nefavorabil, nimic din partea Executivului. Aş dori ca toţi semnatarii coraportului să ne explice de ce la proiectul nostru nu s-a dat niciun răspuns”, a intervenit social democrata Lavinia Vizauer.

Iusuf Leventh, secretarul general al municipiului, a explicat că a fost depusă o astfel de iniţiativă, însă nu au fost îndeplinite toate procedurile pentru a putea fi promovat.

„Este adevărat că în cursul lunii februarie am primit o astfel de iniţiativă a unor consilieri, numai că bazat pe articolul 136 din Codul Administrativ nu s-au îndeplinit toate procedurile pentru a putea fi promovat”, a precizat Iusuf Leventh.

Social democrata Andaluzia Luca a acuzat că proiectul de hotărâre discutat ieri a fost iniţiat mişeleşte.

„Problema este că acest proiect de hotărâre a fost iniţiat mişeleşte. Proiectul nostru de hotărâre nu a avut nicio hibă. Eu ştiu că toată lumea încearcă să protejeze anumite persoane din conducerea Primăriei, dar lucrul acesta pe care dvs. l-aţi făcut după ce acum fix un an de zile aţi dat cu piciorul la lucrul acesta, aţi votat pentru anularea hotărârii de Consiliu Local în dispreţ şi în lipsă de respect faţă de cei care puteau să beneficieze. Am să vă dau un exemplu: am să vin cu o persoană care a împlinit anul trecut 50 de ani de căsătorie, dar între timp soţul din păcate a decedat. Poate că şi ei ar fi vrut să treacă printr-un astfel de moment solemn – nesolemn, cu 500 lei, cu 250 lei, cu 1000 lei cu 0 lei, cu respect faţă de ei, cum zice domnul consilier Motoc. Dar aţi făcut aşa o patimă din proiectul acesta, şi acum credeţi că venim şi ne spălăm cu ouă roşii ca să fim mai frumoşi, că tot a fost Paştele. Este jenant!”, a menţionat Andaluzia Luca.

La rândul său, consilierul PSD Dorin Ţiu a acuzat că proiectul supus ieri votului „este un copy paste după proiectul nostru”.

De asemenea, Andaluzia Luca a anunţat că va sesiza comisiile de disciplină ale aparatului unităţii administrativ teritoriale împotriva tuturor celor care au semnat raportul la proiectul  de hotărâre discutat ieri.

„PSD a iniţiat acest proiect în luna februarie şi nu a primit niciun răspund nici până acum. Considerăm că este o lipsă de respect faţă de aleşii locali nerăspunzându-se la timp şi în termen la un proiect de hotărâre iniţiat. Pentru acest lucru, vă anunţăm public că vom face toate demersurile şi vom sesiza comisiile de disciplină ale aparatului unităţii administrativ teritoriale împotriva tuturor celor care au semnat astăzi raportul la acest proiect de hotărâre, proiectul nr. 10, şi o să aşteptăm şi un răspuns oficial din partea UAT. Următorul aspect: deşi am propus modificarea sumei de la 500 lei la 1000 lei, dumneavoastră aţi votat împotrivă. Votul este suveran. Cu toate acestea, din respect pentru cei care sărbătoresc şi mai prind acest moment de 50 de ani de căsătorie, PSD votează pentru acest proiect de hotărâre dezbătut astăzi”, a precizat Andaluzia Luca.

În final, proiectul a fost aprobat în unanimitate.

 Diplomă de onoare şi premiu de 1000 de lei pentru tulcenii care au împlinit vârsta de 100 de ani

Tot ieri, la iniţiativa aceloraşi consilieri locali PNL, Pro România şi USR, a fost adoptat un proiect de hotărâre care prevede acordarea diplomei de onoare şi a unui premiu pentru persoanele care au împlinit vârsta de 100 de ani şi au domiciliul în municipiul Tulcea.

Acordarea diplomei şi a premiului financiar beneficiarilor vor fi realizate lunar, într-un cadru festiv, înmânarea diplomei şi a premiului de fidelitate efectuându-se de către preşedintele Consiliului Elevilor unde este arondată locuinţa de domiciliu a beneficiarului premiat. Locul festivităţii de premiere se va stabili în funcţie de starea de sănătate a beneficiarilor.

Cuantumul financiar în sumă de 1000 lei/net/beneficiar este suportat din bugetul local al municipiului Tulcea.