Primăria Tulcea a organizat luni, 17 martie, la ora 15.00, o dezbatere publică pentru a prezenta bugetul local pe anul 2025. La şedinţă au participat city managerul municipiului -Nicolae Bibu, secretarul general al municipiului – Florentina Bădilaş, directorul executiv al municipiului – Niculina Corsei şi consilierul local AUR Cătălin-Gabriel Cârlan. Bugetul va fi votat luna aceasta în Consiliul Local Tulcea.
În cadrul dezbaterii, Niculina Corsei a menţionat că în buget nu se regăsesc banii pentru unităţile şcolare (standardul de cost per elev), sumele urmând a fi comunicate în perioada următoare de Guvernul României.
City managerul municipiului, Nicolae Bibu, a atras atenţia că municipalitatea nu are resurse suficiente pentru a rezolva toate problemele într-un timp foarte scurt.
„N-avem resursa suficientă ca să putem să rezolvăm toate problemele nerezolvate de 30 de ani. Încercăm să le facem pe toate, aşa ar fi ideal. Nu mai sunt programe de finanţare pentru străzi, de exemplu. Încercăm pe cât posibil să acoperim toate nevoile acestei gospodării care se numeşte municipiul Tulcea cu resursa financiară, umană, de timp, pe care le avem la dispoziţie. Ne-am dori să le facem pe toate pocnind din degete. Sunt oameni care îşi zugrăvesc două camere în şase luni de zile, şi şi-ar dori ca zece străzi să fie gata de la zece seara până la şase dimineaţa, şi n-o să putem să facem asta niciodată”, a precizat Nicolae Bibu.
În ceea ce priveşte bugetarea participativă, proiectele sunt în curs de analiză.
În acest sens, Nicolae Bibu a subliniat faptul că proiectele sunt implementate şi în funcţie de calendarul lucrărilor din oraş.
„Nu s-a definitivat alegerea proiectelor, sunt în curs de analiză. Bugetarea participativă este un lucru foarte bun în momentul în care le ai pe toate gata, dar noi avem atât de multe de făcut în ceea ce priveşte infrastructura, încât se poate întâmpla ca un cetăţean să vină şi să aibă extrem de bine ancorată în realitate propunerea de a face, de exemplu, o pistă de biciclete pe o stradă, dar noi intrăm peste o jumătate de an sau peste un an cu ea în reabilitare. Toate proiectele trebuie aşezate şi în funcţie de calendarul lucrărilor pe care le avem pe diverse zone, străzi, utilităţi. Sigur că avem nevoie de inputuri de la cetăţeni, cel mai bine ştiu cetăţenii de ce au nevoie, dar ei văd doar bucăţica aceea, însă noi vedem toată partea macro. Trebuie să fie cineva care să gândească şi macro integrarea eventualelor propuneri de proiecte de bugetare participativă în toată această gospodărie”, a spus Nicolae Bibu.
Potrivit datelor înaintate de municipalitate, în acest an, Tulcea are un buget total de circa 450 milioane de lei, în creştere faţă de 435 milioane de lei în 2024. La capitolul venituri, bugetul este de 431 milioane de lei, iar cheltuielile prevăzute ating suma de circa 450 milioane de lei. Cheltuielile de funcţionare sunt estimate la 174 milioane de lei, iar pentru cheltuielile cu investiţiile este prevăzută suma de peste 275 milioane de lei. Bugetul pe 2025 prevede şi o alocare de 7 milioane de lei pentru subvenţionare energiei termice.
Distribuţia banilor pentru cheltuielile de funcţionare
În ceea ce priveşte cheltuielile de funcţionare din bugetul local, cei mai mulţi bani, peste 138 de milioane de lei se vor duce către Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică. Pe locul al doilea este Învăţământul pentru care se vor aloca peste 80 de milioane de lei, iar pe locul al treilea este capitolul Transporturi cu peste 78 de milioane de lei. Urmează Autorităţi publice şi acţiuni externe – 43.399.000 lei, Protecţia mediului – 30.660.000 lei, Asigurări şi asistenţă socială – 26.342.00 lei, Cultură, recreere şi religie – 16.402.000 lei, Ordine publică şi siguranţă naţională – 10.463.000 lei, Tranzacţii privind datoria publică şi împrumuturi – 10.000.000 lei, Combustibil şi energie – 7.000.000 lei, Alte acţiuni economice – 3.980.000 lei, Alte servicii publice generale – 3.064.000 lei, Acţiuni generale economice, comerciale şi de muncă – 700.000 lei şi Sănătate 636.000 lei.