De multe ori, lucrările de consolidare a imobilelor cu risc seismic au fost blocate din cauza locatarilor care se opun. Primăria Tulcea a găsit acum o soluţie prin care un astfel de bloc poate fi reparat, chiar dacă unii proprietari de apartamente se opun.

Primarul Ştefan Ilie spune că în situaţiile în care proprietarii refuză să permită intervenţiile în apartamentele lor, va recurge la expropriere. Astfel, Primăria va cumpăra apartamentele respective pentru a putea realiza lucrările de consolidare.

„Nu toată lumea poate fi mulţumită. Avem şi persoane care sunt împotrivă, mai ales proprietarii de spaţii comerciale. Sunt destul de puţini, câte unul-doi la un bloc, care nu sunt de acord cu realizarea lucrărilor şi nu permit constructorului să intre în apartament şi să facă lucrările respective. Am făcut zeci de şedinţe, întâlniri, în care am explicat, în care am adus proiectanţi şi alţi experţi, am căutat şi alte soluţii tehnice care să ducă la un disconfort mai mic, dar nu am găsit o altă rezolvare. Atunci, eu ca primar voi fi nevoit să iau decizia de a expropria în folosul public spaţiul respectiv dacă proprietarii nu permit intrarea constructorului pentru realizarea lucrărilor. Nu putem să riscăm siguranţa cetăţenilor, mai ales când avem la îndemână aceste fonduri. Dacă am fi avut, Doamne fereşte, un cutremur mare în această perioadă, cum a fost cel din 1977, şi ar fi căzut unul dintre blocurile vechi, fiecare proprietar ar fi regretat faptul că a tergiversat. De exemplu, la blocul P1 de pe Isaccei am fi terminat de mult lucrările, dar avem două-trei persoane care nu sunt de acord, la blocul I1 au fost alte persoane care nu au fost de acord, acum văd că au înţeles. Atunci, ultima soluţie este exproprierea în folosul public. Deci, cu acest prilej îi anunţ pe cei care se opun unor astfel de intervenţii că voi trece şi la exproprieri. Exproprierea presupune o evaluare a apartamentului sau a spaţiului respectiv, care este raportată la stadiul actual al clădirii, cetăţeanul va primi banii respectivi, iar Primăria va deveni proprietar, va face lucrările şi apoi va decide ce va face cu apartamentul respectiv. Oamenii care se opun sau care răspândesc ştiri false trebuie să cunoască acest lucru. Noi nu putem să ne jucăm, fiindcă pierdem fondurile respective, constructorul ne pune la penalităţi. Trebuie să avem un oraş sigur. Dacă avem această oportunitate de a folosi bani europeni, nerambursabili, pentru a îndepărta bulina roşie şi posibilitatea de a se prăbuşi oricând, nu doar la un cutremur, atunci o vom face, fiindcă altfel va trebui să dăm amenzi fiecărui proprietar, fiecărei asociaţii, la un bloc care nu are finanţare europeană, şi să-şi facă pe banii lor, ceea ce este imposibil. De exemplu, pentru blocul I1 am obţinut finanţare de trei milioane de euro pentru consolidare. Dacă împărţim aceşti bani la câţi locatari sunt în bloc, n-o să poată niciodată să facă această consolidare”, ne-a declarat Ştefan Ilie.

Primarul municipiului le mulţumeşte tulcenilor care au înţeles necesitatea acestor lucrări de consolidare a blocurilor cu un risc seismic ridicat.

„Proiectele sunt de utilitate publică, în sensul că de la un grad seismic ridicat aducem un bloc la un grad seismic care să nu pună în pericol viaţa omului. De exemplu, dacă o clădire are gradul seismic doi, noi prin aceste lucrări de consolidare îl ducem la patru, unde este lipsit de pericol sau unde dispare cu desăvârşire bulina roşie. Aceste lucrări sunt complexe în care se fac zidiri, subzidiri, întărirea zidurilor. Având în vedere că aceste blocuri pe care noi le avem în Tulcea, în special cele care au fost construite în anii 1960-1970, în marea lor majoritate au gradul seismic doi, rezultat în urma expertizelor noastre, iar ele nu au fundaţii la fel ca blocurile care au fost construite după anii 80. Pentru a-l duce de la gradul seismic doi la patru, sunt necesare intervenţii chiar şi în unele apartamente, în special în cele de la parter sau cele de la subsol. Expertul dă nişte soluţii privind consolidarea zidurilor, a pereţilor, mai ales de la parter, care presupun un disconfort pentru cetăţean sau pentru proprietarul spaţiului comercial, fiindcă în general sunt spaţii comerciale. Aceste lucrări presupun uneori chiar închiderea unor ferestre şi realizarea unor ziduri de susţinere în locul acestora sau căptuşirea pereţilor de la parter în fier beton sau beton care să dea o durabilitate mare blocului după reparaţii. Vreau să mulţumesc pe această cale tuturor tulcenilor care au înţeles necesitatea acestor lucrări, care conştientizează marea responsabilitate pe care o au, fiindcă în situaţia în care nu am avea aceste fonduri la dispoziţie, nu le-am fi obţinut, ar fi fost o cheltuială eminamente doar a locatarilor. Ţinând cont că avem aceste fonduri europene pentru lucrările de consolidare, este firesc ca Primăria, alături de locatari, să depună proiecte şi să obţină bani care să uşureze efortul financiar pe care cetăţenii ar fi trebuit să-l suporte”, a precizat Ştefan Ilie.

Edilul subliniază faptul că datorită acestor lucrări de consolidare şi valoarea pe piaţă a apartamentelor va creşte.

„Se măreşte inclusiv valoarea apartamentului, deci beneficiază toţi proprietarii de aceste intervenţii, dar în primul rând pentru autoritatea locală contează pericolul care trebuie îndepărtat. Avem foarte multe blocuri care vor fi consolidate pe Babadag, pe Isaccei. Când se întâmplă un accident, că s-a cutremurat pământul sau s-a desprins o placă din beton, atunci regretăm toate deciziile noastre de tegiversare sau de negaţie. Noi nu vrem să ajungem ca după un cutremur să căutăm vinovaţi fiindcă nu am reuşit să intrăm în două apartamente. Tot ce avem în consolidare sunt în curs de execuţie şi urmează altele”, a explicat Ştefan Ilie.

În urma expertizărilor, 50 de imobile din municipiu se află în clasele de risc seismic II şi III, iar Primăria Tulcea a găsit surse de finanţare nerambursabilă necesare finanţării proiectelor de consolidare şi/sau reabilitare termică.

În cadrul Programului naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic, au fost depuse  proiecte pentru reabilitarea a zeci de blocuri şi clădiri publice din municipiu. Peste 100 de scări de bloc din municipiu sunt deja prinse în programul de reabilitare energetică.