Deputatul de Tulcea Cosmin Andrei a adresat o interpelare Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, solicitând informaţii despre Strategia Ministerului Agriculturii privind interzicerea neonicotinoidelor şi protejarea sectorului apicol.

Stimate domnule Ministru,

Decizia recentă a Curţii de Apel Cluj, care suspendă autorizaţiile emise de Ministerul Agriculturii pentru utilizarea pesticidelor neonicotinoide, ridică semne de întrebare serioase cu privire la modul în care ministerul a gestionat această problemă în ultimii 12 ani. Deşi aceste substanţe sunt interzise la nivelul Uniunii Europene din cauza efectelor devastatoare asupra albinelor şi biodiversităţii, România a continuat să acorde derogări anuale, punând în pericol sectorul apicol, polenizatorii şi mediul înconjurător.

Apicultura reprezintă un sector strategic pentru agricultura românească, iar rolul polenizatorilor în menţinerea echilibrului ecologic şi în creşterea productivităţii agricole este incontestabil. Cu toate acestea, practicile permisive ale Ministerului Agriculturii în ceea ce priveşte utilizarea pesticidelor toxice au afectat grav acest domeniu, determinând pierderi semnificative în rândul apicultorilor. Decizia instanţei ar trebui să fie un semnal de alarmă şi să determine o reevaluare a strategiilor ministerului în privinţa protejării mediului şi a practicilor agricole sustenabile.

Având în vedere impactul direct pe care utilizarea neonicotinoidelor îl are asupra biodiversităţii şi asupra sănătăţii ecosistemelor agricole, consider că este imperativ ca Ministerul Agriculturii să adopte măsuri clare şi eficiente pentru a elimina definitiv aceste substanţe din circuitul agricol şi pentru a susţine soluţii alternative, ecologice şi sustenabile. Este important să existe o viziune clară privind sprijinirea fermierilor în tranziţia către metode agricole responsabile, fără pesticide dăunătoare.

Ţinând cont de cele expuse anterior, vă rog domnule Ministru, să răspundeţi la următoarele întrebări:

1) Care este strategia Ministerului Agriculturii privind eliminarea definitivă a pesticidelor neonicotinoide şi alinierea la legislaţia europeană în materie de protecţie a polenizatorilor?

2) Ce măsuri concrete vor fi luate pentru sprijinirea apicultorilor şi a fermierilor în tranziţia către alternative ecologice la neonicotinoide?

3) Cum intenţionează ministerul să implementeze hotărârea Curţii de Apel Cluj privind interzicerea acestor substanţe şi ce planuri există pentru retragerea de pe piaţă şi distrugerea stocurilor existente?

4) Ce măsuri de monitorizare şi sancţionare va adopta Ministerul Agriculturii pentru a preveni utilizarea ilegală a neonicotinoidelor şi pentru a proteja sectorul apicol din România?

Solicit răspuns în scris.

Cu deosebită consideraţie,

Deputat

Andrei COSMIN

Comunicat de presă