Raluca Cacencu, consilier judeţean PSD şi membru al Uniunii Ucrainenilor din România filiala Tulcea, va contesta decizia de excludere din UUR. Raluca Cacencu a fost informată pe 1 aprilie, printr-o adresă oficială, că este exclusă din UUR,  pe motivul că a candidat la alegerile locale de anul trecut pe listele unui partid politic. În adresa semnată de preşedintele UUR Tulcea, Lucica Gherman, se invocă o hotărâre a Consiliului Uniunii Ucrainenilor din România adoptată în 2024.

„În principiu, voi face contestaţie. Motivul principal pentru contestaţie va fi ca niciun alt membru al oricărei minorităţi să nu fie tras la răspundere pentru apartenenţa sa politică, atâta timp cât Constituţia este foarte clară privind acest aspect. Aştept, de asemenea, ca Hotărârea 2446/ 01.07.2024 a Consiliului Uniunii Ucrainenilor să fie pusă în aplicare în mod nediscriminatoriu, tuturor celor care au candidat pe listele partidelor politice sau au reprezentat alte partide politice în secţia de votare. De asemenea, aş dori să adaug o întrebare: UUR declară că se află acum în coaliţia de guvernare cu PSD, PNL şi UDMR. Cum poate cineva aflat într-o coaliţie să sancţioneze membrii de partid ai membrilor săi de coaliţie?”, ne-a declarat consilierul judeţean PSD, Raluca Cacencu.

Printr-o adresă oficială, trimisă vineri la redacţie, preşedintele UUR Tulcea, Lucica Gherman, precizează că, potrivit legii, Raluca Cacencu se află într-un conflict de interese şi nu poate reprezenta concomitent Partidul Social Democrat şi Uniunea Ucrainenilor din România, afirmaţie contestată de consilierul judeţean.

„PSD nu are nicidecum scopuri şi obiective identice ca UUR, Uniunea fiind înfiinţată în baza Legii Asociaţiilor şi Fundaţiilor. Eu nici nu mă cramponez şi nici nu mă agăţ de calitatea de membru UUR. Dacă UUR doreşte să mă excludă ca membru, eu aştept decizia lor scrisă şi motivată. Dar voi face publică orice modificare asupra calităţii mele de membru, pentru că nu doresc ca orice eventuală activitate a mea care va promova sau susţine comunitatea ucraineană să fie asociată sau însuşită de UUR”, ne-a spus Raluca Cacencu.

Nefiind autoritate publică, ci organizaţie etnică, UUR nu poate limita sau interzice unei persoane să facă parte dintr-un partid politic decât dacă există o justificare clară şi este prevăzut de lege, atrage atenţia Raluca Cacencu.

„Este legal ca o organizaţie să interzică apartenenţa politică? Doar în anumite funcţii publice (judecători, poliţişti, magistraţi, funcţionari publici de conducere etc.) este prevăzută prin lege interdicţia de a face parte din partide politice – şi chiar şi acolo cu măsură şi justificare legală. O organizaţie etnică (cum este UUR), nefiind autoritate publică, nu poate limita un drept constituţional decât dacă este justificat clar şi este prevăzut legal. Ce se poate face dacă statutul UUR conţine o astfel de interdicţie? Se poate formula o sesizare internă către conducerea UUR sau o contestaţie faţă de prevederea respectivă din statut. De asemenea, se poate sesiza Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Dacă eşti sancţionat, exclus sau tratat diferit pentru apartenenţa politică, poţi formula o plângere la CNCD pentru discriminare politică. Totodată, poţi cere anularea prevederii din statut în instanţă dacă se dovedeşte că încalcă Constituţia sau drepturile tale”, precizează consilierul judeţean PSD.

Uniunea Ucrainenilor din România este înregistrată ca partid politic? Nu, este o organizaţie cu profil etnic

Potrivit Constituţiei României, cetăţenii se pot asocia liber în partide politice, în sindicate şi în alte forme de asociere, aceasta fiind o libertate fundamentală. De asemenea, cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări, iar  statul recunoaşte şi garantează persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale dreptul la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor. Orice interdicţie absolută şi generalizată impusă de o organizaţie a minorităţilor, care limitează libertatea de asociere în partide politice, poate fi contrară Constituţiei.

Uniunea Ucrainenilor din România este o organizaţie cu profil etnic, neguvernamentală, neconfesională şi nonprofit, cu personalitate juridică, cu deplină autonomie, care-şi desfăşoară activitatea în concordanţă cu prevederile Constituţiei, legilor în vigoare din România, propriului Statut, precum şi cu documentele internaţionale referitoare la drepturile minorităţilor naţionale.

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene, renaşterea şi formarea unităţii şi conştiinţei naţionale, protejarea drepturilor individuale şi colective ale membrilor săi şi întărirea raporturilor de colaborare româno-ucrainene.