Secţiile de Pneumologie şi Boli Infecţioase ale Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Tulcea au fost, vineri, oficial inaugurate. Clădirile sunt proaspăt renovate, au aparatură nouă şi oferă pacienţilor condiţii îmbunătăţite.
Ceremonia de inaugurare a Secţiilor externe de Pneumologie şi Boli Infecţioase din cadrul SJU Tulcea a fost deschisă de slujba de binecuvântare şi de sfinţire, oficiată de Preasfinţia Sa Visarion, Episcopul Tulcii.
„Aşa făcea ţăranul nostru român când se apuca să-şi facă casa, săpa şanţurile şi îl chema pe preot să-i facă o sfeştanie şi să-i binecuvânteze pe lucrători pentru a putea înălţa casa. Nu intra în casă nouă până nu îl chema din nou pe preot să-i facă sfeştania, pentru a binecuvânta rodul muncii mâinilor lui şi în acelaşi timp să-i ceară binecuvântarea lui Dumnezeu. Iată că şi noi am cerut binecuvântarea lui Dumnezeu asupra acestui loc, asupra dumneavoastră, a celor care lucraţi aici şi a pacienţilor care vin la spital. (…) La spital venim cu speranţă că medicii, cu ştiinţa pe care o au de la Dumnezeu şi cu darul pe care-l primesc, vor putea să ne ajute, să ne vindece şi să ne tămăduim de orice boală trupească. Fie ca bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze, să vă dăruiască toate cele de folos şi în acelaşi timp ca pacienţii care vor veni aici să găsească un sprijin din partea dumneavoastră. În spital este nevoie de multă credinţă, deoarece este multă suferinţă”, a spus, la finalul slujbei, IPS Visarion, Episcopul Tulcii.
Vizibil emoţionat, managerul SJU Tulcea, Tudor Năstăsescu, a primit cu bucurie icoana Maicii Domnului „Îndurerate”, înmânată de Episcopul Tulcii.
„Sunt foarte emoţionat! Vă mulţumesc mult tuturor că aţi venit la acest eveniment al nostru, dar şi al tuturor, al întregii comunităţi. Eu am venit aici, în Tulcea, acum 10 ani. Simt din plin emoţia tuturor şi vreau să vă spun doar atât: aşa se face lucrarea binelui”, a declarat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, dr. Tudor Năstăsescu.
Odată cu inaugurarea celor două secţii, peste 50% din lucrările de reabilitare ale spitalului din Tulcea au fost finalizate.
Vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Tulcea, Lavinia Vizauer şi Iancu Naciadis, alături de dr. Eduard Stamate, consilier al preşedintelui Consiliului Judeţean Tulcea, au participat la eveniment.
„Am deosebita bucurie să fiu astăzi aici să reprezint în calitate de vicepreşedinte, alături de colegul meu, domnul Iancu Naciadis, Consiliul Judeţean Tulcea şi mai ales pe domnul preşedinte Horia Teodorescu. Aceasta este una dintre investiţiile cele mai dragi dânsului, pentru că încă de la primul mandat şi-a asumat realizarea acestor investiţii în Sănătate, un domeniu foarte important pentru tulceni. Astăzi inaugurăm două secţii modernizate în cadrul unui proiect mai amplu al Consiliului Judeţean Tulcea, de modernizare, reabilitare şi extindere a întregului Spital Judeţean de Urgenţă. Era foarte importantă această investiţie pentru toţi, pentru dumneavoastră, cadrele medicale, pentru locuitorii judeţului. Cu ajutorul lui Dumnezeu, cu ajutorul specialiştilor din Consiliul Judeţean, al celor din spital şi al antreprenorului, iată că, astăzi, peste 50% din investiţie este realizată. Tot ceea ce s-a făcut şi vom face este în beneficiul locuitorilor judeţului Tulcea. De aceea suntem foarte mândri şi emoţionaţi că am dus la bun sfârşit această parte de investiţie. Mult succes în continuare”, a precizat, vineri, vicepreşedintele CJ Tulcea, Lavinia Vizauer.
Prezent la eveniment, primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, a afirmat că obligaţia autorităţilor locale este de a îmbunătăţi infrastructura spitalicească şi de a asigura nişte condiţii decente pentru personalul medical care are grijă de sănătatea tulcenilor.
„Onorată şi distinsă asistenţă, vă felicit pentru ceea ce sărbătorim astăzi! Vreau să vă felicit pentru că aţi reuşit să aduceţi fonduri pentru a fi reabilitată o parte a infrastructurii de sănătate a întregului judeţ. Felicit atât conducerea Consiliului Judeţean, cât şi cea a Spitalului, pe cei care lucrează în cele două instituţii, dar şi pe cei care v-au sprijinit în toată această perioadă. Noi, autorităţile, suntem obligate să facem tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a îmbunătăţi infrastructura spitalicească şi pentru a asigura condiţii decente pentru fiecare persoană care are grijă de sănătatea noastră. Consider acest eveniment unul istoric. Se vede din emoţia pe care doctorul manager a avut-o în discursul domniei sale. Când oamenii au asemenea emoţii, fac lucruri extraordinare, care rămân în istorie. Din partea mea, a comunităţii tulcene, nu pot decât să vă asigur de întregul nostru sprijin şi de faptul că reprezentaţi una dintre principalele axe ale infrastructurii noastre. Întregului personal medical urez multă sănătate pentru a putea avea grijă de noi. Felicitări”, a spus primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie.
Emoţiile l-au copleşit pe dr. Tudor Năstăsescu în cadrul ceremoniei de inaugurare, motiv pentru care Ziarul „Delta” a dorit să cunoască povestea din spatele trăirilor managerului.
„Nu m-am aşteptat să fiu atât de emoţionat. Sunt în general o persoană echilibrată şi gestionez relativ uşor emoţiile. Am simţit emoţia întregii adunări. A fost ca într-o familie, iar oamenii au venit cu inima deschisă. Lucrurile s-au schimbat foarte mult. A fost foarte multă lume implicată în acest demers. S-a pornit de la o idee, s-a realizat un plan şi am avut oameni lângă noi care ne-au susţinut. De asemenea, Consiliul Judeţean a fost lângă noi şi ne-a susţinut întotdeauna. Am precizat de cămaşa purtată astăzi în discursul de început. N-am putut vorbi atunci pentru că, într-adevăr, plângeam dacă mai scoteam o vorbă. Cămaşa am purtat-o la prima conferinţă de presă, atunci când m-au prezentat ca noul manager al Spitalului. Atunci, preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Teodorescu, m-a prezentat. Cu dumnealui am rămas până acum în acest parteneriat, legat de lucrările care se realizează pentru infrastructura de sănătate. Proiectul este mult mai amplu şi nu se va opri aici. Am avut lângă noi Casa de Asigurări de Sănătate, DSP-ul, dar şi Primăria. Când toată lumea a spus <<Tatăl Nostru>> pe atâtea voci a fost un sentiment foarte puternic. Sperăm ca lucrurile bune să continue. De asemenea, să vedem şi spitalul mare realizat, dar şi începerea lucrărilor la unitatea care se va ocupa de îngrijirile paliative, absolut necesare în judeţ”, ne-a declarat dr. Tudor Năstăsescu.
Clădirea TBC a fost dotată cu un aparat de radiologie nou, precum şi cu aparatură inteligentă care se ocupă de curăţenie, dar şi de sterilizarea ustensilelor medicale, printr-o simplă apăsare pe ecranul unei tablete.
„De când am preluat conducerea spitalului, am spus că aceste secţii trebuie refăcute. Clădirile exterioare trebuiau neapărat renovate. La clădirea de TBC avem aparat de radiologie, iar pacienţii nu mai trebuie să plece din acel corp pentru a efectua o radiologie. Sunt multe dotări legate de prevenirea infecţiilor nosocomiale. De asemenea, sunt multe aparate care fac curat şi sterilizează singure, fiind conduse de o tabletă. Avem camere care sunt cu presiune negativă, adică nu intră niciun fel de germen în încăperea respectivă. Plus dotările legate de defibrilatoare, aparate de EKG şi ecografie. Evident că mai sunt multe lucruri de realizat, dar dacă ne uităm înapoi putem observa că este o mare diferenţă şi un mare pas înainte. Pentru Pneumologie unul dintre vise este realizarea bronhoscopiei. Avem bronhoscop, medic, dar ne dorim să îi mai cooptăm şi pe alţii. De asemenea, polisomnografia este un proiect pe care vrem să-l implementăm. Vise există, iar ele trebuie să continue. În ceea ce priveşte paturile, acestea nu au fost suplimentate, am rămas strict pe aceeaşi formulă”, ne-a spus managerul SJU Tulcea.
Aproape toate secţiile Spitalului Judeţean au nevoie de medici, iar managerul unităţii spitaliceşti îndemnă cadrele medicale să se alăture echipei de la Tulcea.
„Îndemnăm să vină la noi medicii specialişti pentru că vor găsi condiţii foarte bune. O să aibă un loc de muncă frumos, bun şi o echipă tânără. Nimic nu se face fără echipă. Aceasta este o rugăminte pentru cei tineri, să ni se alăture şi să încerce să lucreze aici, la Tulcea. Sunt multe lucruri pe care dorim să le realizăm în continuare. Avem nevoie de medici pe aproximativ toate secţiile din spital. În ziua de astăzi, este din ce în ce mai greu să găseşti medici”, ne-a spus dr. Năstăsescu.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.