Elevii şcolilor şi liceelor din judeţ au umplut sala de festivităţi a Palatului Copiilor la prima ediţie a Festivalului „Ziua Internaţională a Poeziei”, organizat de Liceul Teoretic „Ion Creangă” Tulcea. Evenimentul a reunit elevi din clasele V-XII pasionaţi de poezie, dans, muzică şi arte vizuale, oferind publicului un adevărat spectacol prin momente lirice, interpretări muzicale şi coregrafii vibrante. Evenimentul a fost structurat pe mai multe secţiuni: poezie lirică şi epică, poezie populară, interpretare vocală şi vocal-instrumentală, dans şi creaţie grafică.
Organizatoarea evenimentului, prof. Gabriela Greavu, de Liceul Teoretic „Ion Creangă” Tulcea, ne-a povestit cum i-a venit ideea organizării acestui festival.
„Ideea a venit din dorinţa de frumos, din plăcere pentru cultură şi lectură, din gândul că poezia ne destupă şi inimile şi minţile. Având în vedere că eu sunt profesor de limba şi literatura română, nu puteam să aduc elevii către poezie decât implicându-i în mod direct. Atunci am căutat, împreună cu colegele de la catedra de limba română de la Liceul Teoretic <<Ion Creangă>>, o modalitate prin care să putem face ceva frumos cu elevii şi pentru elevi, folosindu-ne de literatură. Am ales <<Ziua Internaţională a Poeziei>>, care se serbează de fapt pe 21 martie, dar având în vedere că anul acesta Ministerul a ales un calendar neobişnuit pentru simulări, olimpiade, eu şi toţi colegii de la catedra judeţeană de limba şi literatura română am fost implicaţi foarte activ în tot ceea ce înseamnă procesul de corectare. Atunci am amânat puţin mai mult, dar până la urmă poezia poate fi serbată oricând. Ideea a venit din nevoia de frumos, pentru frumos. Fiind o zi internaţională a poeziei, avem în program şi nume precum Albert Camus, adică încercăm să mergem mai departe de ceea ce înseamnă literatură română, plus că avem recitare şi în engleză, franceză, spaniolă, rusă, germană, latină, portugheză, italiană. Am încercat să prindem câte o picătură din toate şi am văzut până acum deschidere din partea lor. Celelalte şcoli din Tulcea au primit această idee reticent deocamdată, pentru că suntem foarte obosiţi, fiindcă au trecut peste noi simulările şi olimpiadele. Este firesc ca lucrurile să fie puţin mai reticente. Mi-ar plăcea ca evenimentul să devină o tradiţie, şi chiar am vorbit cu domnul director de la Liceul Teoretic <<Ion Creangă>>, care nu doar că ne-a susţinut cu tot ce a putut şi ne-a asigurat condiţii optime, inclusiv un parteneriat cu Palatul Copiilor, dar ne-a sugerat ca împreună, prin echipa noastră de la liceu, să încercăm să facem ceva cu tradiţie şi dacă acum este totul prin eforturi proprii, de la anul începând, sperăm, să atragem şi nişte fonduri. Ne-am dori ca cei din Consiliul Local să ne fie parteneri activi pentru a sprijini acest demers care, văd eu, deşi e prima ediţie, are căutare, sala este plină”, ne-a declarat prof. Gabriela Greavu.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.