Timp de trei ani, pescuitul recreativ în Lacul Ciuperca va fi permis în perioada 01.05-31.05, potrivit unui proiect de hotărâre al Primăriei municipiului Tulcea, care se află în transparenţă decizională de vinerea trecută. Proiectul a fost iniţiat întrucât perioada admisă pentru pescuitul în Lacul Ciuperca, respectiv 26.04.2024-26.05.2024 a expirat, pentru anul 2025, s-a impus modificarea perioadei.
Astfel, în cursul anilor 2025 – 2028, de la 1 mai tulcenii pasionaţi de pescuitul sportiv vor putea să dea la undiţă pe lacul Ciuperca din municipiu, timp de o lună.
„Luând în considerare faptul că parcul Ciuperca reprezintă una dintre cele mai îndrăgite locaţii de promenadă şi petrecere a timpului liber pentru locuitorii municipiului Tulcea şi de faptul că zona lacului a devenit o adevărată atracţie turistică, în contextul vacanţei şcolare şi a zilelor libere de care beneficiază angajaţii în acest an, de Sărbătorile Pascale, se impune adoptarea unui act normativ pentru modificarea Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Tulcea nr. 174/25.05.2018 privind pescuitul recreativ în Lacul Ciuperca situat în Tulcea, str. Isaccei pentru asigurarea protecţiei, conservării şi regenerării resurselor acvatice vii, cu modificările ulterioare”, se arată în proiectul de hotărâre.
Primăria Tulcea aşteaptă propuneri, sugestii şi opinii cu valoare de recomandare până pe 23 aprilie. Propunerilor pot fi transmise printr-un formular online pus la dispoziţie pe pagina Primăriei, ca mesaj pe adresa de mail, prin poştă sau la sediul instituţiei.
După aprobarea proiectului de hotărâre, pescuitul va fi permis timp de o lună, până pe data de 31 mai. Potrivit regulamentului, activitatea se va putea desfăşura doar pe latura de nord-vest, în dreptul morii de vânt până în colţ spre Casa Albastră, pe o lungime de aproximativ 200 de metri, marcată şi semnalizată cu indicatoare.
Administraţia locală îşi rezervă dreptul de a permite accesul unui număr limitat de persoane, respectiv 70 de pescari. Pescarii vor avea voie să pescuiască cu o singură undiţă, cu cel mult două cârlige, maxim 3 kg pe zi. În ceea ce priveşte tarifele pentru pescuit, acestea sunt de 10 lei, respectiv 5 lei pentru pensionari. Pescuitul este permis între orele 5.00-18.00.
Taxa se achită anticipat la casieria Direcţiei de Întreţinere şi Administrare a Patrimoniului, de luni până vineri, între orele 8.00-16.00.
Cei care pescuiesc din barcă, în altă zonă decât cea stabilită, cu mai multe unelte de pescuit, şi în afara programului, riscă să fie sancţionaţi cu amendă între 50 şi 100 de lei, dar şi confiscarea sculelor. Cei care pescuiesc peste 3 kg de peşte pe zi riscă o amendă cuprinsă între 50 şi 500 de lei.