Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Tulcea se confruntă de ani buni cu lipsa medicilor specialişti. Pentru atragerea medicilor specialişti în judeţul Tulcea, Consiliul Judeţean acordă 1.500 de lei, lunar pentru chirie, locuinţe de serviciu, dar şi stimulente financiare lunare al căror cuantum poate ajunge la circa 8.000 de lei, brut, pentru anumite specializări, ca de exemplu anestezie, pediatrie şi cardiologie.
Din 2022, şi Primăria municipiului Tulcea s-a alăturat eforturilor de a aduce specialişti, semnând un contract de asociere cu Spitalul Judeţean, prin care autoritatea locală decontează pentru fiecare medic pediatru o sumă în cuantum a două salarii minime brute lunar.
Acum, potrivit unui proiect de hotărâre supus dezbaterii Consiliului Local municipal săptămâna viitoare, şi medicii urgentişti vor primi aceste stimulente.
Astfel, municipiul Tulcea va finanţa stimulente financiare în sumă totală de maxim zece salarii minime brute pe lună pentru medicii pediatri şi urgentişti, un singur medic putând să beneficieze de două astfel de salarii. Primăria va finanţa aceste cheltuieli de personal până în luna aprilie 2027.
„Una din principalele probleme în privinţa medicinei la noi în municipiu, şi cu repercusiune în judeţ, era faptul că lipseau medicii pediatri. Noi eram conştienţi că marea majoritate a pacienţilor pot fi din municipiu şi atunci ne-am gândit cu ce putem să contribuim în afară de alte lucruri de ordin administrativ pe care le facem deja. Legislaţia ne-a permis şi ne permite să putem stimula şi noi medicii cu două salarii minime pe economie. Adică, pe lângă salariile pe care le au medicii, oferite de statul român, pentru a stimula şi a veni la Tulcea să facă medicină, Primăria sau Consiliul Judeţean pot să-i dea în plus până la două salarii minime de persoană, pentru a-l stimula. Managerul spitalului trebuie să facă o evaluare anuală în aşa fel încât aceste stimulente chiar să fie ca un stimul, cine a făcut treaba cea mai bună. Începând din 2022, noi am dat şi zece salarii minime, lunar, pentru pediatrie. În decursul anului 2023 s-au acordat şi zece stimulente, deci şi-a dovedit eficienţa”, ne-a declarat Ştefan Ilie, primarul municipiului.
Din cauza deficitului de medici şi în alte secţii, managerul SJU Tulcea a solicitat Primăriei şi Consiliului Judeţean să ofere stimulente şi pentru medicii din secţia de cardiologie, dar şi pentru cei urgentişti. Consiliul Judeţean finanţează de luna trecută stimulentele pentru secţia de cardiologie, urmând ca Primăria să finanţeze pentru medicii secţiei Unităţii de Primiri Urgenţe.
„Domnul manager ne-a solicitat atât Primăriei, cât şi Consiliului Judeţean şi pentru alte secţii importante, de exemplu pentru cardiologie, UPU, unde a văzut că este deficit de medici. Am discutat cu preşedintele Horia Teodorescu, am avut mai multe întâlniri, am văzut că ei dau pentru cardiologie astfel de stimulente în plus faţă de salarii, şi pentru că ne-am dorit continuitatea cu medicii pediatri, cum Consiliul Judeţean dă pentru alte secţii, am zis ca noi să contribuim pentru Unitatea de Primiri Urgenţe. Astfel, completăm actul prin care noi virăm aceşti bani în asociere cu Consiliul Judeţean cu un act adiţional, în care pe lângă cele zece salarii minime pe lună pentru Pediatrie, vom da şi până la zece salarii minime pentru UPU. Trebuie să remarc aici şi buna înţelegere pe care am avut-o cu Consiliul Judeţean, dar şi cu conducerea Spitalului Judeţean. S-a dovedit că intenţia noastră, care a fost valorificată în urmă cu trei ani pentru prima dată, să fie de bun augur. Modul în care vor fi date aceste stimulente depinde doar de conducerea spitalului, fiindcă să presupunem că vor veni mai mulţi de zece medici, atunci ei vor hotărî cine va primi aceste stimulente. Aşa va fi o concurenţă între ei în permanenţă. Dacă se va dovedi eficient şi noi vom avea bani mai mulţi, vom acorda mai mult. Sper ca doctorii să aprecieze şi să înţeleagă că acesta nu este un drept, ci un stimulent. Stimulentul ca să-l atragi să vină sau să-i apreciezi meritele. În viitor se preconizează că vom putea interveni şi la alte lucruri, nu doar la salarii ca să atragem medici. Consiliul Judeţean, prin fonduri europene, modernizează spitalul şi acesta este un lucru extraordinar, dar degeaba dotăm spitalul dacă nu avem şi doctori. Vreau să felicit şi Consiliul Judeţean şi SJU pentru proiectele europene pe care le au în curs”, a explicat Ştefan Ilie.
În viitor, Primăria are în plan să amenajeze mai multe parcări în zona SJU.
„Avem proiecte în viitor pentru a face parcări lângă SJU pentru a veni şi în sprijinul celor care lucrează acolo sau a celor care vin în urma ambulanţei şi vor să stea cât mai aproape de ruda lor care este bolnavă”, a precizat Ştefan Ilie.
În urmă cu două săptămâni, la SJU Tulcea au fost inaugurate secţiile de Boli infecţioase şi Pneumologie. Noua clădire construită prin proiectul de reabilitare şi modernizare a SJU din municipiul Tulcea a început să fie dată în folosinţă, iar până la finalul acestui an toate spaţiile din imobil urmează să devină funcţionale.
SJU are 140 de medici şi 735 de paturi, numărul total al angajaţilor fiind 1.267, potrivit datelor făcute publice pe site-ul instituţiei din subordinea CJ.