Alro îşi face la Tulcea o centrală de stocare a energiei în baterii, în incinta combinatului Alum. Deschiderea unei societăţi care are ca obiectiv dezvoltarea unei centrale de stocare a energiei în baterii dă speranţe oraşului Tulcea că şi combinatul Alum ar putea să-şi redeschidă porţile.
Grupul Alro pregăteşte noi investiţii strategice în domeniul energiei, cu accent pe stocarea şi producţia sustenabilă. Recent, compania a înfiinţat societatea Stocare Energie Tulcea, cu sediul în incinta combinatului Alum, parte a grupului. Noua entitate are ca obiectiv dezvoltarea unei centrale de stocare a energiei în baterii, un pas important pentru flexibilizarea consumului energetic al Alro, cel mai mare consumator industrial de electricitate din ţară.
„Acolo s-a făcut o dezmembrare de teren şi va fi o capacitate de stocare, adică baterii pentru curentul electric. În momentul în care va fi energie în reţea, mai mult decât necesarul, consumul zilnic, capacitatea aceea de stocare va acumula energia din reţea ca să nu fie nevoiţi cei de la eoliene sau de la fotovoltaice să oprească din capacitate. Se va folosi energia stocată ziua, cât se produce energie verde, iar noaptea cât va fi necesar. Acesta este scopul principal. Este o societate distinctă de Alum, având şi el o parte din acţiuni”, ne-a spus liderul Sindicatului Alum Tulcea, Andrian Darie.
În acest moment investiţia se află în faza de proiectare, nefiind încă începută activitatea.
Liderul sindicatului Alum ne-a dat de înţeles că se ia în calcul redeschiderea combinatului, cu toate că nimic nu este încă sigur.
„În situaţia în care vom reporni combinatul Alum, avem nevoie de toţi oamenii noştri buni. La un moment dat am decis oprirea nucleului cu care se va putea rea-liza repornirea. Totuşi, nu cred că vor fi atât de multe locuri de muncă pentru că acolo (la societatea Stocare Energie Tulcea) este o procedură de supraveghere din partea unei persoane, care stă în faţa unui calculator. Adică va cumpăra energie la un preţ mai accesibil, iar în momentul în care va fi surplus o s-o revândă la un preţ acceptabil în momentul în care va fi nevoie. Referitor la combinatul Alum, nu cred că cineva menţine o instalaţie în stare de funcţionare, în sensul în care se fac revizii permanente, ca să o revândă sau s-o închidă. Doar că este nevoie de puţin sprijin din partea Guvernului pentru tot ceea ce înseamnă industrie şi nu numai în România, ci în Europa în general. Nu se ştie de pe o zi pe alta ce se va întâmplă”, ne-a declarat liderul Sindicatului Alum Tulcea.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.