Din octombrie 2023, bacul care asigura trecerea de la Mahmudia la Băltenii de Jos a fost suspendat. Fără un bac care să asigure trecerea de pe un mal pe celălalt, localnicii nu pot ajunge la medic, nu-şi pot aduce nici produse alimentare şi nici materialele de construcţii pentru renovarea locuinţelor. La Băltenii de Jos nu există nici magazin, nici dispensar.

Printr-o adresă înaintată pe 13 mai Consiliului Judeţean Tulcea şi Prefecturii Judeţului Tulcea, parohul Adrian Pârlica de la parohia „Acoperământul Maicii Domnului” din Băltenii de Jos, comuna Beştepe, solicită, în numele locuitorilor satului, să fie adus un bac de la Brăila pentru ca localnicii să-şi poată continua activităţile zilnice, precum renovarea locuinţelor. Fără un bac care să asigure trecerea de pe un mal pe celălalt, cetăţenii nu-şi pot aduce materialele de construcţii pentru renovarea locuinţelor şi nici nu pot asigura transportul muncitorilor.

„Vă aducem la cunoştinţă că din luna octombrie 2023, bacul care funcţiona la comuna Mahmudia şi asigura trecerea pe celălalt mal, şi-a sistat activitatea, deşi după prezentarea comunităţii noastre în emisiunea <<Poftiţi la Noi – în Dobrogea>> cu nea Marin, de la postul de televiziune Antena 1, sunt oameni care au cumpărat terenuri în satul nostru şi doresc să construiască case de vacanţă, dar nu pot aduce materialele de construcţie. Chiar şi la biserică când dorim să facem renovări este greu cu traversarea muncitorilor şi a materialelor, dorind să facem ample lucrări de renovare a acoperişului bisericii, chiar şi construcţii noi, dar din lipsa bacului de la Mahmudia suntem restricţionaţi foarte mult în desfăşurarea activităţilor de renovări, construcţii, chiar şi în activităţile sociale pe care le desfăşor în sat. Ţin să vă informez că mai mulţi ani în urmă a existat un pod plutitor în dreptul satului care asigura transferul Dunării, chiar oameni din sat lucrând la acest pod, iar faptul că s-a deschis podul de la Brăila, poate se aduce un bac de acolo”, spune parohul Adrian Pârlica.

În cazul unei situaţii de urgenţă, accesul personalului medical specializat, pompierilor, precum şi forţelor de ordine publică este îngreunat.

„În cazul unei urgenţe medicale, a unei urgente IGSU sau a oricărui fel de urgenţe care implică autorităţile locale, judeţene sau ale statului, accesul ar fi foarte dificil terestru, uneori chiar imposibil dacă vremea este ploioasă, în momentul acela fiind doar pe apă de la Tulcea, iar durata de reacţie fiind foarte mare, poate chiar târzie, mai ales că în comunitatea noastră sunt foarte multe persoane în vârstă. Rugăm pe toţi consilierii judeţeni şi toate autorităţile judeţene să găsească soluţia optimă în rezolvarea situaţiilor menţionate, ca măcar una din căile de acces să funcţioneze în mod normal şi omenesc şi de a nu risca să rămânem complet izolaţi. Vă mulţumim anticipat că ne-aţi ascultat doleanţele, rugăminţile şi nevoile, iar cu răbdare şi credinţă în Bunul Dumnezeu, sperăm să se rezolve măcar una din situaţiile menţionate”, precizează parohul din satul Băltenii de Jos.

Digul de apărare de la Băltenii de Sus, consolidat. Consiliul Judeţean alocă 500.000 lei din fondul de rezervă

Digul local de apărare Băltenii de Sus, din comuna Beştepe, va fi consolidat cu 500.000 de lei din Fondul de Rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean (CJ) Tulcea pe anul 2025.

Digul de apărare, aflat în stare de degradare ca urmarea fenomenului de eroziune, protejează de inundaţii peste 800 ha teren arabil, între km 94-95, pe o lăţime de aproximativ 350 ml, acum riscând să fie rupt.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.