Administraţia locală pregăteşte un regulament prin care toate parcările rezidenţiale vor fi cu plată, iar automatele de plată vor fi extinse. La nivel de municipiu, primăria are în inventar 3.840 de locuri de parcare rezidenţiale.

„Este vorba despre parcările rezidenţiale în cazul cărora trebuie să facem un inventar mai aprofundat. Mai sunt parcările la bordură din centrul oraşului, pe arterele principale, care sunt taxate la oră. Automatele de plată sunt limitate, sunt în câteva locuri din municipiu şi nici nu funcţionează tot timpul. Vom extinde această reţea de automate şi vom diversifica modul de plată, prin SMS şi aplicaţii. Plata va fi diferenţiată în funcţie de zonă, lucrăm la un regulament care va fi supus dezbaterii publice. Vom crea noi locuri acolo unde zona ne permite, pentru a degreva toate trotuarele de maşini. Trebuie să găsim soluţii, chiar dacă oamenii sunt obişnuiţi să aibă autoturismul parcat în câmpul vizual de la balcon, va fi nevoie să mai meargă probabil 1-2 minute până la parcare”, ne-a declarat viceprimarul George Şinghi.

Primăria Tulcea face parcare cu 500 de locuri pentru turişti

Turiştii care vizitează municipiul Tulcea sau Delta Dunării vor avea circa 500 de locuri noi de parcare disponibile în zona Dedeman. Primăria Tulcea lucrează la dezvoltarea unor noi proiecte de parcare pentru a veni în sprijinul fluxurilor de turişti înregistrate în perioada de sezon estival.

„Lucrăm la amenajarea unei parcări peste drum de Dedeman, de-a lungul căii ferate, pe un teren de circa 2 hectare. Va fi o parcare pentru turişti, plătită, monitorizată video, cu barieră. Vor fi aproximativ 500 de locuri de parcare. Investiţia va fi susţinută din bugetul local”, a precizat viceprimarul George Şinghi.

Se caută finanţare pentru parcarea supraetajată de pe strada Ivanov Dumitru

Reprezentanţii primăriei intenţionează să obţină finanţare pentru realizarea parcării supraetajate pentru turişti de pe strada Ivanov Dumitru prin Fondul de Rezilienţă Naţională, care va fi lansat anul acesta. Pentru acest proiect există autorizaţia de construire.

Anul trecut, fosta conducere a primăriei a iniţiat demersurile pentru a obţine fondurile necesare pentru această investiţie printr-un credit către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), însă acest lucru nu a mai fost posibil, după ce consilierii locali nu şi-au exprimat acordul.

„Pentru parcarea supraetajată de pe strada Ivanov Dumitru căutăm o altă sursă de finanţare, pentru că valoarea este foarte mare şi era vorba despre un împrumut. Vom depune proiectul pe noul Fond de Rezilienţă Naţională, care se lansează anul acesta. Costul pe loc de parcare e de circa 20.000 de euro, ceea ce este prea mult. Căutăm în continuare şi alte zone pentru parcări supraetajate şi identificăm terenurile libere. Situaţia este în analiză”, a spus viceprimarul George Şinghi.

Potrivit unuia dintre scenariile proiectului, se propune construirea unei parcări supraetajate deschise neîncălzită, având un regim de înălţime de P+2E, ultimul nivel fiind terasă circulabilă, având o capacitate de circa 356 locuri, din care 13 locuri pentru persoane cu dizabilităţi amplasate la parterul construcţiei.

În prezent, municipiul se confruntă cu un deficit major de locuri de parcare, această situaţie se manifestă cu pregnanţă în zona centrală a oraşului.

Peste 35.000 de maşini înregistrate la nivel de municipiu

Numărul mare al maşinilor în trafic şi lipsa spaţiilor de parcare reprezintă o problemă la nivel naţional. Şi la Tulcea, numărul maşinilor înmatriculate depăşeşte cu mult numărul locurilor de parcare disponibile. La nivelul municipiului sunt înregistrate peste 35.000 de maşini, arată o situaţie valabilă la sfârşitul anului trecut.

În municipiu există aproape 4.000 de parcări rezidenţiale şi 543 de locuri cu plată la parcometre, potrivit datelor Direcţia de Întreţinere şi Administrare a Patrimoniului (DIAP) Tulcea.

De asemenea, la sfârşitul anului trecut,  la nivelul judeţului Tulcea erau înmatriculate 81.509 autovehicule, dintre acestea 68.126 fiind pe persoană fizică, conform datelor Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule (SPCRPCIV) Tulcea.

Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.