Apărarea zonelor stric protejate din Delta Dunării a fost unul dintre subiectele intens dezbătute în cadrul prezentării studiului pentru proiectul care vizează modernizarea transportului public din Delta Dunării, care a avut loc marţi, la Tulcea.

Realizarea anumitor intervenţii în zonele stric protejate sunt luate în calcul de reprezentanţii Ministerului Transporturilor, dar cu respectarea legislaţiei de mediu.

„Avem un studiu de fezabilitate care se va supune aprobării legii din România, care va trebui să aibă toate avizele şi va avea o evaluare de mediu obligatoriu. Dacă se vor propune şi agrea aceste intervenţii în zonele protejate, ele se vor face cu respectarea legislaţiei în domeniu. Doresc să depăşim un pic conceptul de arie protejată de care nu ne atingem. Noi, la Transporturi, prea mult timp am stat uitându-ne la nişte zone crezând că pur şi simplu nu putem să facem nimic acolo, doar pentru că sunt unele protejate. Da, sunt zone protejate, trebuie să rămână aşa, dar acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să existe intervenţii care respectă absolut toate rigorile legislaţiei în domeniu. Sunt soluţii acum şi pot fi date derogări. Sunt tot felul de intervenţii care respectă această rigoare a legislaţiei de mediu, pe care şi noi ne dorim s-o respectăm până la capăt”, a menţionat directorul general adjunct al Direcţiei Generale Programe Europene Transport din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), Claudiu Staicu.

În cadrul studiului au fost prezentate cele două trase propuse prin care vor circula navele moderne. Tudor Hubati, directorul general adjunct al AZL Sulina, a precizat că  pe cele două trasee propuse nu este nicio rută care să treacă printr-o zonă strict protejată, ci pe căi navigabile şi prin zone libere.

La momentul actual, accesul spre  Letea şi Mila 23 nu se poate realiza pe căi navigabile din punct de vedere juridic. Directorul Căpităniei Zonale Tulcea, Dan Ichim, a venit cu propunerea realizării unei modificări legislative în acest sens, ca cele două rute să intre în categoria căilor navigabile.

„Din punct de vedere juridic avem două categorii de canale navigabile, cu regim juridic de cale navigabilă, ceva similar drumului public de pe şosea, unde se aplică legislaţia specifică şi unde este permis accesul liber tuturor celor care vor să călătorească, şi canale din cuprinsul Rezervaţiei Biosferei <<Delta Dunării>> care respectă regimul juridic al rezervaţiei, unde este necesară obţinerea unor autorizaţii speciale pentru acces. Din acest punct de vedere vreau să fac următoarea observaţie: accesul spre Letea şi Mila 23 nu se poate realiza la momentul actual pe căi navigabile din punct de vedere juridic. Aici ar trebui adusă o modificare legislativă, în sensul ca şi aceste canale de acces, spre Letea şi Mila 23, să fie incluse în categoria căilor navigabile. Şi atunci se separă problematica din punct de vedere strict al protecţiei mediului şi al protecţiei mediului pe o cale navigabilă deschisă accesului public”, a adăugat Dan Ichim.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.