Antreprenorii tulceni reacţionează la recomandarea Guvernatorului Băncii Naţionale  României, Mugur Isărescu, către români, de a bea ceai de tei, care ar trebui să calmeze spiritele, la auzul informaţiilor despre exploziile preţurilor.

„Curând, nu ne vom mai permite nici măcar ceaiul de tei. Cert este că această creştere a inflaţiei va continua, ţara noastră a atins cote maxime ca şi evoluţie, iar scumpirile, cu siguranţă, nu se vor opri aici. Dacă ne uităm puţin la sectorul agricol din judeţul nostru, nu am mai avut ploi de câteva luni, culturile deja se usucă şi fermierii se gândesc cu spaimă că nu vor avea ce să recolteze. Importurile de cereale nu s-a putut realiza, pentru că porturile din Ucraina sunt blocate, preţurile sunt ridicate şi în continuă dinamică, o criză alimentară este inevitabilă şi ne aşteaptă vremuri tare grele, deşi încă nu conştientizăm dimensiunea dezastrului care ne paşte”, ne-a declarat Liliana Marinescu, vicepreşedinte al Organizaţiei Femeilor Antreprenor din România, OFA UGIR.

„Trebuie să urgentăm tot ce înseamnă investiţii, ca să oprim din şocurile pe care le resimţim pe piaţa românească economică şi antreprenorială. Investiţiile bazate pe granturi sunt salvarea mediului de afaceri. Ca să putem să contracarăm inflaţia, care a crescut într-o singură lună cu  30%, avem nevoie rapidă de investiţii, nu putem aştepta degeaba. Urmează criza alimentară, care reprezintă cea mai acută problemă în momentul de faţă”, susţine Sterică Fudulea, secretarul general al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

„E sezonul teiului, merge la cules, că doar asta ne-a rămas, pe restul le-am făcut. Mai rămâne să ne scoată la păscut şi anul acesta e mai bun decât următorul. Personal, sunt adeptul economiei de piaţă reală. Piaţa ar trebui să fie liberă şi preţurile ar trebui să fie reglementate după mecanismul cerere-ofertă. Pentru asta, întreprinzătorii au nevoie de susţinere atât în planul de producţie, cât şi al serviciilor, astfel încât să satisfacă cererile de pe piaţă, să nu ne trezim cu majorări peste noapte”, a afirmat Valentin Spiru, preşedintele Asociaţiei Patronale Tulcea.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.