De astăzi, autorităţile publice locale pot accesa fonduri pentru dezvoltarea localităţilor şi a unei infrastructuri moderne şi prietenoase cu mediul în cadrul Fondului Local, o componentă a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), gestionată de Ministerul Dezvoltării. Potrivit ghidului, fiecare reşedinţă de judeţ are prealocată suma de 12.493.000 euro.

La Tulcea, administraţia locală este pregătită să depună cerere de finanţare pentru  proiecte ce includ piste de biciclete, staţii electrice de încărcare şi  achiziţionarea unor hidrobuze ce vor asigura transportul între Tudor Vladimirescu şi municipiu, spune primarul Ştefan Ilie.

„Vom face proiecte pentru piste de biciclete, staţii electrice de încărcare, transport urban chiar dacă noi mai avem 30 de autobuze electrice prin două proiecte care ne vor veni vrem să obţinem finanţare şi pentru hidrobuze. Prin Asociaţia Municipiilor din România (AMR), am făcut un demers către Ministerul Fondurilor Europene, pentru că în ghidul PNRR când se afla în dezbatere publică erau trecute toate tipurile de vehicule electrice de transport pe care le puteam obţine prin această componentă, Fondul Local, dar nu erau trecute şi hidrobuzele”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Hidrobuzele vor înlocui nava Civitas, care de-a lungul timpului a suferit mai multe re-paraţii în urma unor defecţiuni.

„Poate puţine administraţii în afară de Tulcea mai au inclus transportul urban cu barca în societatea de transport public, respectiv între Tudor Vladimirescu şi municipiu. Am reuşit să înaintăm prin AMR un memoriu în care am explicat cum este transportul la Tulcea, iar ghidul a fost modificat şi putem şi noi să solicităm cel puţin achiziţia a două hidrobuze, adică vase electrice care să facă trecerea pe viitor între Tudor Vladimirescu şi municipiu. În acest fel protejăm mediul şi avem şi nişte vehicule noi puse la dispoziţie care să înlocuiască vechiul vas Civitas care se strică tot timpul”, a precizat primarul Ştefan Ilie.

Primăria Tulcea intenţionează să obţină fonduri şi pentru realizarea unor piste pentru biciclete care să facă legătura dintre intrarea şi ieşirea din oraş, iar una dintre zonele propuse este cea a lacului Zaghen.

„Vrem să facem un punct de legătură ca un biciclist să poată trece peste tot în municipiu, să poată intra şi ieşi. În unele locuri nu se poate amenaja pista pentru bicicletă, dar se pot marca spaţii în aşa fel încât cei cu maşinile să îi protejeze pe cei care sunt în faţă cu bicicleta. Cel care va intra pe strada Isaccei, pe spaţii marcate, va ocoli după hotelul Delta, va ajunge în zona Monumentului şi va ieşi spre lacul Zaghen, unde intenţionăm să realizăm pe dig o nouă zonă de piste pentru biciclete, aşa cum este pe lacul Ciuperca, care să se ducă până la Satul Pescăresc şi chiar mai departe, spre Nufăru. Pistele de biciclete nu se pot face pe toate pantele, iar pe strada Babadag, de exemplu, nu am putea realiza, în schimb putem face în zonele de recreere”, a explicat Ştefan Ilie.

Ghidul publicat prin Ordinul de ministru nr. 999/2022 a fost în consultare publică din 4 februarie, iar cererile vor putea fi depuse în mod transparent, digital, online, pe platforma pregătită de Ministerul Dezvoltării, cu ajutorul unei suprafeţe dedicate, care funcţionează deja pentru depunerea cererilor pentru Valul renovării, program finanţat de minister prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Încărcarea şi accesarea Fondului Local se vor putea face doar după deschiderea oficială a apelurilor, ce va avea loc astăzi.

Cererile de finanţare pot fi depuse până pe 30 iunie, fondurile sunt prealocate pe fiecare categorie de UAT, dar fiecare categorie de investiţie are un buget maxim, care nu poate fi depăşit.

În această schemă de finanţare sunt prevăzute fonduri prealocate, garantate pentru fiecare comună, oraş, municipiu care depune solicitări de finanţare pentru investiţiile ce pot fi accesate.

Fiecare comună are o sumă prealocată în valoare de 324.770 euro, fiecare oraş poate accesa 3.189.815 euro, fiecare reşedinţă de judeţ – 12.493.000 euro, în timp ce, pentru celelalte municipii, suma este de 4.193.550 euro.

După cum este cunoscut, din Fondul Local, comunităţile locale, cu finanţare de la Ministerul Dezvoltării, pot construi, la nivel naţional, în total 5.522 de locuinţe pentru tineri şi specialiştii din sănătate şi învăţământ, eficiente energetic, vor putea fi înnoite parcurile de vehicule destinate transportului public cu 1.135 de vehicule nepoluante, pentru care se vor instala şi 13.200 puncte de reîncărcare. De asemenea, se vor realiza 1.091 km de piste pentru biciclete.

Anterior publicării Ghidului solicitantului, a fot publicat şi Ordinul de ministru pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat necesare implementării apelurilor de proiecte din Fondul Local.