* Primarul Ştefan Ilie: „Noi am identificat nişte zone unde în viitor pot fi făcute nişte exproprieri. Le vom face dacă un studiu ne arată că dacă am expropria zona respectivă – şi am face în locul ei o parcare supraetajată sau mărim o bandă a unei străzi – am rezolva o problemă a întregii colectivităţi”

Dacă procedura de demolare a garajelor construite pe domeniul public şi privat al municipiului a intrat în linie dreaptă, în ceea ce priveşte imobilele construite pe terenuri proprietate privată, în anii viitori, Primăria Tul-cea va recurge la exproprieri pentru cauze de utilitate publică. În municipiul Tulcea nu s-au făcut niciodată exproprieri.

„În procedura pe care am pornit-o la momentul actual, pentru cei pe care i-am notificat nu se vor face exproprieri de-oarece sunt zone în care se află construcţii provizorii pe terenuri publice. Când vom ajunge la situaţii în care garajele au fost construite cu acceptul primăriei pe terenul proprietate privată al cetăţenilor, şi nu este vorba de garajele din curţi, vom face exproprieri. Dacă vom identifica şi construcţii care sunt într-un stadiu avansat de degradare şi unde se pot mări străzile, realiza locuri de parcare sau se pot construi alte utilităţi publice, atunci vom trece şi la proceduri de expropriere. În procedura din acest an, peste tot unde am trimis notificări, nu avem cazuri de exproprieri, deoarece toate construcţiile sunt provizorii pe terenuri publice”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Procedura exproprierii unor parcele de pământ pentru cauze de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean sau local, este iniţiată unilateral, de autorităţi. Potrivit legii, proprietarii nu pot contesta decât valoarea despăgubirilor, nu şi transferul de proprietate către autorităţi.

Exproprierile vor fi făcute conform legislaţiei în vigoare şi în urma unor analize ale administraţiei locale.

„Vom face nişte analize şi dacă identificăm printr-un plan urbanistic o zonă care trebuie extinsă pentru mărirea arterei de circulaţie, la fel ca şi în cazul drumului expres care trece prin proprietăţi particulare, pentru utilitate publică se expropriază cu justa despăgubire. Noi am identificat nişte zone unde în viitor pot fi făcute nişte exproprieri, dar nu le putem face de capul nostru, ci în urma unui studiu care ne arată că dacă am expropria zona respectivă şi am face în locul ei o parcare supraetajată sau mărim o bandă a unei străzi, am rezolva o problemă a întregii colectivităţi. Dacă se identifică faptul că în locul lor se pot crea spaţii publice mult mai mari, atunci vom iniţia nişte proceduri pe legea exproprierii, pe care le vom face în Consiliul Local, respectând legea. De exemplu, Oradea, pentru un teren fără construcţii, dă un preaviz de 3 luni pentru eliberarea terenului şi se plăteşte la justa valoare, iar pentru construcţie civilă circa 6 luni de zile, pentru ca oamenii să aibă posibilitatea să îşi mute bunurile. În municipiul Tulcea nu s-au făcut niciodată exproprieri. S-au făcut în municipii precum Oradea, Cluj, Buzău, Bucureşti”, a precizat Ştefan Ilie.

În cadrul ultimei şedinţe de Consiliu Local primarul a explicat faptul că, în locul tuturor garajelor cetăţenilor care au fost notificaţi în acest an, după demolare, în următoarele 2 maxim 3 luni vor fi amenajate parcări.

Direcţia de Întreţinere şi Administrare a Patrimoniului (DIAP) Tulcea a notificat, până la începutul acestei luni, 164 de persoane care trebuie să îşi desfiinţeze garajele în termenul prevăzut, în caz contrar aceştia riscă să fie amendaţi cu sume cuprinse între 1.000 şi 100.000 lei. Un număr de 96 de astfel de construcţii se află în cartierul E3, alte 38 pe Aleea Merişor şi 30 pe strada Mărăşeşti.

Pe terenurile eliberate vor fi amenajate, într-o prima etapă, parcări, spaţii verzi şi locuri de joacă. Ulterior, odată ce vor fi disponibile surse de finanţare, Primăria Municipiului Tulcea vizează realizarea de parcări modulare multifuncţionale în cadrul unor proiecte de regenerare urbană a cartierelor.

În municipiul Tulcea, DIAP are în derulare 1.778 de contracte pentru garaje.