Energoterm, gaura neagră din bugetul municipiului Tulcea, continuă să fie capul de afiş atât în rândul comunităţii locale, dar şi pe agenda primarului Ştefan Ilie. Într-o nouă intervenţie, primarul municipiului a detaliat efortul bugetar al municipalităţii pentru a ţine pe linia de plutire furnizorul de energie termică în sistem centralizat din municipiu, arătând că peste 58% din bugetul local se duce către această societate. Primarul Ştefan Ilie spune că în perioada următoare vor demara dezbateri publice referitoare la acest subiect. Între timp şi Sindicatul Energie-Termică Tulcea din cadrul S.C. Energoterm agită apele. Acesta a solicitat municipalităţii organizarea unei întruniri publice de urgenţă pentru clarificarea declaraţiilor privind închiderea societăţii Energoterm S.A.

58% din încasările municipiului din taxe şi impozite s-au dus către agentul termic în ultimii cinci ani

Referitor la cheltuielile din ultimii cinci ani cu societatea Energoterm, edilul subliniază faptul că în perioada 2020-2025, 58% din încasările municipiului din taxe şi impozite s-au dus către agentul termic.

„Energoterm este un malaxor de bani publici, o gaură neagră pentru bugetul municipiului. O piedică serioasă în calea realizării unor investiţii durabile. Banii tulcenilor acoperă pierderi imense, în loc să meargă în dezvoltarea infrastructurii, în educaţie, sănătate, cultură etc. Cifrele nu mint, în intervalul de timp 2020-2025 Energoterm a înghiţit aproximativ 150 milioane lei, adică 25 milioane lei în fiecare an. Aceasta înseamnă 58% din încasările municipiului din taxe şi impozite. În perioada 1 noiembrie-31 martie a fiecărui an, Energoterm deserveşte un procent de aproximativ 14% din populaţia municipiului, iar în celelalte şapte luni, aproximativ 0,6% din populaţie, consumatoare de apă caldă, serviciu slab din punct de vedere calitativ. Creanţele neîncasate au o valoarea de 10,3 milioane lei, din care 55 % sunt mai vechi de un an de zile. Pur şi simplu, mai mult de jumătate din bani nu se încasează. O mare parte din aceste creanţe nu vor fi niciodată încasate, fiind prescrise. Datoriile acumulate se ridică la 10,8 milioane lei”, a declarat Ştefan Ilie.

70% din veniturile proprii ale municipiului s-ar duce la Energoterm în următorii 7 ani

De asemenea, primarul municipiului explică ce ar însemna să se investească în continuare în Energoterm.

„Unii spun că ar trebui să încercăm <<să ţinem în viaţă Energoterm>>. În speranţa salvării acestui serviciu, asta am încercat şi realizat într-o oarecare măsură din 2020 încoace. Numai înlocuirea cazanului de apă fierbinte cu trei cazane de consum mai mic şi pentru modernizarea echipamentelor centralelor termice şi a reţelelor aferente am investit în 2022, 12.8 milioane lei, rezultând o reducere a pierderilor cu 29%. În continuare am studiat această posibilitate, a eficientizării sistemului, am cerut opinii de specialitate. Studiul comandat şi livrat la începutul anului 2025 a formulat trei variante pentru modernizarea şi extinderea sistemului de alimentare cu energie termică. Concluziile sunt necruţătoare. Ar trebui să investim între 700 de milioane şi 874 milioane de lei, fără TVA, adică minimum 118 milioane lei, subvenţie şi investiţie, în fiecare din următorii şapte ani. Adică, 70% din veniturile proprii ale municipiului în următorii 7 ani s-ar duce la Energoterm. Evident, este de neconceput. Dar, presupunând că am face asta, ce am obţine? Am cheltui sume nebuneşti, pentru uzul a aproximativ 14% din populaţie. Atenţie, 14% este cifra de astăzi, în condiţiile în care an de an debranşările curg, deşi condiţiile de debranşare sunt restrictive, ţinând clienţii captivi. Avem 174 de scări, în care mai sunt conectate unul, două, trei sau patru apartamente. Peste şapte ani, când proiectul ar fi gata, probabil procentul ar fi infim”, a explicat Ştefan Ilie.

Randamentul Energoterm ar creşte doar cu 15% în urma modernizării societăţii

În urma investiţiilor pentru modernizarea şi eficientizarea societăţii, randamentul obţinut ar fi de 15% faţă de sistemul actual.

„Concluziile nu se opresc aici, chiar şi în ipoteza de mai sus, randamentul Energoterm ar creşte cu doar 15%. Acest lucru nu s-ar traduce automat într-o reducere cu 15% a subvenţiei acordate. E aproape certă posibilitatea ca, după implementare, în condiţiile fluctuaţiilor preţurilor la gaz pe piaţa liberă, împreună cu creşterea cheltuielilor legate de forţa de muncă şi intervalul mare de timp necesar execuţiei, să facă imposibilă menţinerea unui preţ accesibil pentru cetăţeni. Randamentul de 15% estimat iniţial de proiectant ar putea fi considerabil mai mic sau chiar anulat în ciuda unui efort financiar de neînchipuit, care ar duce oraşul în incapacitate de plată. Avertizez pe această cale agitatorii, habarniştii şi profitorii de faptul că mediul online este, din punct de vedere juridic, spaţiu public. Drept urmare, formularea de minciuni, insinuări, acuze mincinoase şi ameninţări sunt acte care depăşesc cu mult sfera dialogului constructiv. Dezinformarea, minciuna şi ameninţările sunt sancţionabile legal. Doresc o dezbatere onestă, profesionistă, care să producă rezultate majore pentru tulceni. Ţipetele celor care îşi văd privilegiile ameninţate nu ajută decât cu atât: confirmă justeţea demersului nostru”, a precizat Ştefan Ilie.

Sindicatul din cadrul S.C. Energoterm solicită municipalităţii organizarea unei dezbateri publice

După declaraţiile primarului Ştefan Ilie privind închiderea societăţii de termoficare, Sindicatul Energie-Termică Tulcea anunţă pe pagina de facebook a unui grup public că a transmis oficial, luni, o solicitare către Primărie, prin care cere organizarea urgentă a unei dezbateri publice. În documentul semnat de liderul de sindicat Toma Jean se precizează că nici sindicatul şi nici salariaţii nu au fost consultaţi în legătură cu planul de închidere a societăţii Energoterm.

„Nu am fost invitaţi la nicio discuţie, deşi suntem partener social recunoscut legal. Deciziile se iau în spatele uşilor închise, fără transparenţă, fără dezbatere şi fără respect faţă de angajaţi şi comunitate”, se afirmă în document.

În solicitarea transmisă Primăriei, Sindicatul Energie-Termică Tulcea cere organizarea unei întruniri publice urgente cu participarea reprezentanţilor sindicatului, angajaţi ai societăţii Energoterm, membrii ai Consiliului Local, conducerea executivă a Primăriei Tulcea, reprezentanţi mass-media şi ai societăţii civile. De asemenea, aceştia cer şi dreptul de a aduce la şedinţă experţi independenţi, atât în domeniul energiei, cât şi în legislaţia muncii.

Sindicatul mai transmite că dacă nu primeşte un răspuns la solicitare în termen de cinci zile lucrătoare, se va adresa instituţiilor abilitate, inclusiv Inspecţiei Muncii, Avocatului Poporului şi instanţelor judecătoreşti.