Preşedintele filialei Tulcea a Asociaţiei Comunelor din România, Eugen Ion, susţine că renunţarea la viceprimari nu este soluţia care va rezolva problema cheltuielilor din administraţiile publice locale, chiar dacă au sub 1.500 de locuitori.
Primarul Eugen Ion este de acord să renunţe la jumătate din personalul Primăriei Jurilovca, pe care o conduce, cu condiţia ca ministerele să nu le mai pună în cârcă atribuţii care, în mod normal, n-ar trebui să fie în sarcina acestora.
„Nu cred că renunţarea la viceprimari rezolvă problema cheltuielilor din administraţiile publice locale. Este o situaţie destul de delicată. În momentul de faţă nu ştiu dacă se rezolvă problema unei administraţii locale prin renunţarea la viceprimar. Eu sunt de acord să renunţăm şi la jumătate din personalul primăriei cu o singură condiţie, ca ministerele de resort să nu mai descarce pe primării anumite obligativităţi. În general avem obligaţia să eliberăm diverse adeverinţe, pe care trebuie să le centralizăm noi în loc s-o facă Direcţia Agricolă, să ţinem asistenţa socială, pe când ea este la Ministerul Muncii. Toate aceste lucruri adunate ne duc în zona aceasta, unde este un volum extraordinar de mare de lucru. Formularele care trebuie completate de către angajaţii primăriei sunt extraordinar de multe. De aici apare, în rândul opiniei publice, această situaţie în care atunci când intri într-o primărie observi şapte oameni cărora nu le prea vezi rostul ca cetăţean. În schimb, ca primar, fiind încărcătura mare pe funcţionari, realizezi că este o mare problemă şi nu ştii cum să ajungi înapoi la cetăţean ca să-i explici aceste lucruri”, ne-a declarat preşedintele ACoR Tulcea, Eugen Ion.
De asemenea, reducerea numărului de consilieri locali ar putea fi o măsură luată în calcul la nivel naţional. Potrivit preşedintelui, viceprimarii joacă în rol esenţial în păstrarea conexiunii dintre instituţie şi cetăţeni.
„Renunţarea la o parte din consilieri poate să fie şi aceasta o măsură sustenabilă dintr-un anumit punct de vedere. Primarul are nevoie de o persoană asumată politic, care să fie interfaţa cu cetăţenii. Un singur om nu se poate întâlni nici măcar cu 1.500 de locuitori, în scopul de a fi conectat cu realităţile din teren. De ce susţin că ar trebui să rămână viceprimarul? Pentru că este vorba de asumarea politică. Viceprimarul, când iese pe teren, dacă nu este într-un contact corect şi realist cu cetăţeanul, el ştie că îi scad şansele să mai ajungă pe post. Pe când, cu tot respectul pentru angajaţi, în cazul funcţionarilor publici lucrurile sunt clare, fiecare îşi face treaba lui pe bucăţica sa, dar ei nu au nicio răspundere politică ca să-şi asume anumite lucruri”, ne-a spus Eugen Ion.
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunţat că membrii Coaliţiei vor propune desfiinţarea funcţiei de viceprimar în localităţile cu mai puţin de 1.500 de locuitori, urmând ca atribuţiile acestora să fie preluate temporar de alţi angajaţi din administraţie. Măsura ar afecta peste 400 de unităţi administrativ-teritoriale din ţară. Într-o comună cu mai puţin de 3.000 de locuitori, viceprimarii încasează un salariu lunar de 4.200 lei net.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.