În momentul de faţă, în judeţul Tulcea sunt în derulare mai multe proiecte ce vizează construirea de săli de sport, complexuri sportive, aşezăminte culturale, unităţi sanitare şi alte obiective prin Campania Naţională de Investiţii (CNI).
Unul dintre ele, aflat în derulare, cu termen de finalizare anul acesta, este Sala Polivalentă din municipiu, cu o valoare a investiţiei de 109.321.531 lei. În comuna Baia se realizează aşezăminte culturale cu o valoare de 3.181.044 lei. La Jurilovca se construieşte sediul primăriei cu 4.569.430 lei, dar şi o piaţă de legume – fructe cu o valoare de 588.495 lei. Şi comuna Somova a contractat un proiect prin care sediul primăriei va fi construit şi dotat, valoarea investiţiei ridicându-se la 7.600.892 lei. De asemenea, comunele Cerna (8.017.247 lei) şi Frecăţei (9.196.630 lei) vor avea fiecare câte o sală de sport. Pentru realizarea unei săli de sport a optat şi comuna Topolog, investiţia având o valoare de 2.395.189,39 lei. În comuna Dăeni se construieşte prin CNI un centru medical de permanenţă, urmând ca acesta să fie dotat cu aparatură medicală. Valoarea investiţiei se ridică la 7.478.547 lei. Nu în ultimul rând, la Isaccea se construieşte o creşă cu 11.150.938 lei.
Ziarul „Delta” a dorit să afle care este stadiul actual al lucrărilor care, potrivit CNI, încă se află în derulare. Unele dintre ele sunt proaspăt finalizate, iar altele se află la jumătatea drumului sau la o aruncătură de băţ de recepţia finală.
Topolog: Sala de educaţie fizică şcolară de la Sâmbăta Nouă este gata
Pe 26 iunie, în comuna Topolog s-a făcut recepţia sălii de educaţie fizică şi sport a Şcolii de Structură Sâmbăta Nouă, iar autorităţile locale o vor pune la dispoziţie elevilor începând cu toamna aceasta. Sala a fost realizată de la zero, într-un timp record, de doar şase luni.
O astfel de construcţie era necesară pentru elevii şcolii care pe timpul iernii sau când vremea era neprielnică nu îşi puteau desfăşura orele de educaţie fizică şi sport, extrem de necesare în vremurile noastre când sedentarismul ne-a acaparat vieţile.
„Denumirea ei corectă este <<Sală de educaţie fizică şcolară>>. Este o sală de dimensiuni mici. Nu este de genul celor care s-au făcut pentru competiţii. Este strict pentru unitatea de învăţământ din localitate. Pe 26 iunie s-a făcut recepţia, deci este gata, iar în toamnă copiii de la Sâmbăta Nouă o pot folosi. Am avut acum doi ani o sală asemănătoare la Făgăraşu Nou. La Topolog avem o sală de sport făcută în 2004. Sala nouă este dotată cu spaliere, cu aparate de joacă, încălzire. Partea de mingi şi anumite dotări le vom achiziţiona noi. Ţinând cont de faptul că acei copii, cel puţin pe vremea sezonului rece sau în zilele cu intemperii, nu aveau unde să facă educaţie fizică, era foarte necesară o astfel de sală. Eu cred şi sper în continuare că se va pune mai mult accent pe partea aceasta de educaţie fizică şi sport ca să crească copiii mai sănătos. De asemenea, ne dorim să crească numărul orelor de educaţiei fizică şi sport. Construcţia sălii a durat aproximativ şase luni, fiind realizată de la zero. Cu tot cu spaţii pentru materiale, anexe, vestiare, grupuri sanitare, centrală termică, trotuarele adiacente are în jur de 900 de metri pătraţi. Sala are un teren de dimensiuni mici unde copiii, grădiniţa, clasele I-IV, îşi pot face fără probleme orele de educaţie fizică. Sala va fi strict pentru unitatea de învăţământ şi nu o vom închiria”, ne-a declarat primarul comunei Topolog, Marian-Laurenţiu Ciobanu.
Jurilovca: piaţă de legume-fructe şi sediu nou pentru primărie
La Jurilovca sunt în derulare două proiecte, respectiv construirea unei pieţe de legume-fructe şi sediul primăriei.
În ceea ce priveşte piaţa, acest proiect este realizat în proporţie de 50%, urmând ca luna viitoare să fie finalizat. Nu mai puţin de opt standuri vor fi puse la dispoziţia producătorilor locali care vor putea să vândă fructe, legume, lactate, dar şi miere.
„Piaţa este deja în execuţie, fiind realizată în proporţie de 50%, cam în 30 de zile o terminăm. Nu este o piaţă foarte mare. N-am căutat să facem investiţii cu valori foarte mari pentru a nu exista riscul de a nu avea ce pune în ea. Întotdeauna la Jurilovca încercăm să demarăm proiecte care ne sunt utile şi ţinem cont şi de cheltuiala efectivă. Vorbim de aproximativ 40 metri pătraţi, undeva la opt standuri de vânzare pentru producătorii locali. Avem producători locali de la produse lactate, până la partea de grădinărit-roşii, castraveţi, precum şi producători de miere. Piaţa este în zona centrală, peste drum de un supermarket. Am căutat să avem utilitate maximă. Locuri de parcare avem în apropierea pieţei, adică peste drum”, ne-a spus primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion.
În aproximativ două luni urmează să înceapă construcţia noului sediu al primăriei Jurilovca. În prezent angajaţii instituţiei îşi desfăşoară activitatea într-un centru multifuncţional din comună, deoarece sediul vechi a fost demolat din temelii. Pe vechiul amplasament urmează să fie realizată construcţia noului sediu.
„Pentru sediul primărie s-a emis ordinul de execuţie pentru proiectare şi suntem în faza de autorizare a investiţiei acum. Sperăm ca în două luni să înceapă construcţia efectiv. Pentru noul sediu al primăriei s-a demolat deja cel vechi, pentru a se construi pe acelaşi perimetru. Noi discutăm despre o primărie pe care am demolat-o. Ea a fost construită acum 100 de ani, unde discutam de cinci birouri, insuficiente pentru derularea unor activităţi în condiţii normale. Aici vorbim despre mărimea birourilor, numărul de persoane care pot intra într-un birou pentru a lucra, de spaţiul în care îşi pot depozita dosarele. De asemenea, vorbim despre sala de şedinţă care nu era în interiorul primăriei, ci era o chestie improvizată, conexă, dar şi de arhivă. Deci, noul sediu va avea toate aceste funcţionalităţi. La Jurilovca s-a implementat proiectul de digitalizare, unde toată lumea îşi poate depune online cererea, îşi pot obţine documentaţii online sau adresele respective pe care le solicită”, a precizat Eugen Ion.
Termenul de execuţiei al noului sediu este de un an de la emiterea ordinului de începere a construcţiei.
„Conform contractului cu constructorul, de la emiterea ordinului de începere a construcţiei termenul de execuţiei este de un an de zile. Noi sperăm să se emită ordinul de începere undeva în luna august, iar la anul în aceeaşi perioadă să fim gata dacă lucrurile vor merge aşa cum s-au desfăşurat până în prezent”, spune edilul.
Frecăţei: sală de sport cu 102 de locuri pentru spectatori
În centrul satului Frecăţei urmează să se construiască o sală de sport la standarde moderne, ce va avea un teren de baschet şi de tenis, dotat cu vestiare, o tribună cu o capacitate de 102 locuri, dar şi cu 30 de parcări.
„Este un proiect de suflet al comunei. Este de foarte mulţi ani pe lista sinteză, cred că de vreo şase. M-am zbătut pentru realizarea lui. Anul trecut s-a terminat licitaţia şi s-a desemnat câştigătorul. Tot anul trecut s-a făcut şi proiectul tehnic. Noi am predat terenul cu proces verbal, conform reglementărilor în vigoare, Companiei Naţionale de Investiţii şi aşteptăm să se realizeze proiectul. Documentaţia s-a terminat, dar aşteptăm ca CNI-ul să primească fonduri de la Ministerul Dezvoltării şi să dea ordinul de începere. Eu sper şi îmi doresc că anul acesta să se înceapă construcţia, având în vedere că nu mai au nicio hârtie de realizat, fiind terminate toate formalităţile. În maxim un an de zile de la emiterea ordinului de începere trebuie să avem construcţia finalizată. Va fi o sală de sport cu 102 de locuri pregătite pentru spectatori. Va avea teren de sport pentru baschet, tenis, va fi o sală multifuncţională. Noi nu avem în comună o astfel de sală de sport”, a menţionat primarul comunei Frecăţei, Marian Naiman.
Sala multifuncţională va fi construită pe un fost teren de fotbal, fiind realizat, totodată, şi un loc de joacă pentru copii, dar şi o scenă pentru spectacole.
„În stânga sălii noi deja am amenajat o scenă, unde vom avea şi un loc de joacă pentru copii. Ne-am adaptat ca pe lângă sală să mai desfăşurăm şi alte activităţi, pentru a fi un punct de atracţie pe o perioadă mai lungă. Aceasta se află în centrul satului, în spatele bisericii, fiind un punct uşor accesibil pentru cetăţeni. Dorinţa cetăţenilor de a se realiza o astfel de sală a fost foarte mare. Aveam o sală de sport, dar era foarte veche şi era în celălalt sat al comunei, Cataloi. Aceea nu mai poate fi reabilitată, deoarece nu mai corespunde acum standardelor. Mai avem un teren de sport în curtea şcolii, dar este neacoperit. Sala va avea un circuit sportiv pentru toţi tinerii din comună şi va fi construită de la zero, pe un fost teren de fotbal”, a adăugat primarul Naiman.
Baia: Căminul cultural, finalizat în proporţie de 90%. Probleme cu parcarea
Din cauza problemelor financiare cu care se confruntă comuna Baia în prezent, proiectul aflat în derulare prin CNI, cel privind aşezămintele culturale, stagnează. Căminul cultural este finalizat în proporţie de 90%, dar parcarea acestuia le dă bătăi de cap autorităţilor. Proiectul tehnic a suferit o modificare în acest sens, deoarece parcarea era supradimensionată, ceea ce însemna să se pompeze foarte mulţi bani în aceasta. Demersurile pentru corecţia proiectului tehnic au început, dar cei 150.000 de euro lipsesc.
„Avem un proiect în derulare prin CNI, şi este vorba despre aşezăminte culturale. Este un proiect început cu mulţi ani în urmă. Proiectul este depus din 2015-2016, iar el figurează încă în derulare. Nu s-a făcut recepţia pentru că am luat decizia, din cauza faptului că nu avem buget, să facem o modificare pe proiectul tehnic legat de parcare, care era imensă. Am ajuns la concluzia că era supradimensionată şi că trebuie să o aducem la un anumit nivel în care să o putem suporta şi din punct de vedere financiar. Din acest motiv acest proiect este încă în derulare. Soluţia aceasta ar fi putut fi adoptată cu mult timp în urmă, dar unele soluţii vin mai târziu. Am început demersurile pentru a face o corecţie la proiectul tehnic, dar lucrurile acestea durează. Ca să putem închide proiectul va trebui să ne facem şi noi treaba, deoarece CNI-ul şi-a făcut-o. Numai că, neavând atât de mulţi bani, încercăm să adoptăm o soluţie ca să fie şi suportabil din punct de vedere financiar şi să fie benefic din punct de vedere social”, ne-a declarat primarul comunei Baia, Liliana Marinescu.
Căminul cultural este dotat cu o sală de spectacole, băi şi vestiare, fiind realizat conform normelor în vigoare, dar din cauză că recepţia finală nu a fost realizată încă nu se pot desfăşura activităţi artistice.
„Deja căminul cultural este construit în proporţie de 90%. Este un cămin cultural cu sală de spectacole, băi, vestiare, fiind dotat conform normelor în vigoare. Dacă nu avem făcută recepţia finală, noi nu putem să funcţionăm. Momentan încă suntem în derulare, sperăm ca la finele anului viitor proiectul să fie gata în totalitate. Durează din cauza lipsei banilor. Ne mai trebuie, cu tot cu partea de proiectare, undeva la 150.000 euro. Vorbim despre parcare, amenajarea căminului cu spaţiu verde plus nişte bazine de apă pentru incendii”, a afirmat Marinescu.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.