Contractele privind reabilitarea energetică cu fonduri europene a 14 blocuri din municipiu ar putea fi semnate până la începutul acestei toamne, potrivit primarului Constantin Hogea. Acestea vor fi reabilitate termic, proprietarii urmând să plătească doar 20% din valoarea lucrărilor. Este vorba de şase contracte, unul pentru eficientizarea a 9 imobile şi încă cinci contracte cu câte un imobil.
„Sperăm ca până la începutul toamnei să avem şi contracte semnate. Să vedem dacă se şi pot implementa de anul acesta. Aceste lucrări sunt foarte importante pentru că privesc gradul de confort al locuinţelor. În mare parte intervenim la blocurile de pe faleză, care în primul meu mandat, cu sprijinul unor agenţi economici privaţi care au sponsorizat activitatea, au fost refaţadizate, după care nu s-a mai întâmplat nimic. Apoi a venit această procedură care a fost pusă în operă pe blocurile cu patru nivele de pe strada Gării, unde toate blocurile sunt termoizolate şi refaţadizate”, ne-a declarat primarul Constantin Hogea.
Edilul a reamintit că unii preşedinţi ai asociaţiilor de proprietari au refuzat iniţiativa autorităţii locale, susţinând că nu au fonduri pentru contribuţia proprie de 20% din valoarea lucrărilor.
„Acum insistăm foarte mult pe blocurile de pe faleză, cu toate că nici aici nu am reuşit să convingem toţi proprietarii să se cupleze la idee. Câteva blocuri au rămas aşa cum sunt pentru că lumea este cârcotaşă, chiar şi în condiţiile unei ecuaţii extrem de avantajoase pentru ei, nu au fost de acord. Chiar dacă o mare parte din valoarea lucrărilor este suportată de Guvern şi primărie, li se pare mult partea lor. Am optat foarte mult pentru zona blocurilor de pe faleză, pentru că este prima imagine pe care o văd turiştii când pleacă în deltă sau când revin. În doi ani sperăm ca atât faleza cât şi blocurile să aibă un alt aspect. Este vorba de gradul de confort, consumul de energie, esteticul zonei şi o asemenea oportunitate nu trebuie ratată, dar de fiecare dată ne-am lovit de reticenţa unora care reprezintă asociaţiile de proprietari, chiar şi locatari. A fost o întreagă telenovelă în a-i convinge pe oameni să fie de acord”, a precizat primarul Hogea.
Documentele au fost depuse de autoritatea locală spre finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Valoarea lucrărilor la cele 14 blocuri este de 1.763.001,32 lei.
Potrivit specialiştilor, reabilitarea termică a blocurilor duce la reducerea sumelor din facturile la încălzire cu circa 40%. Apartamentele devin mai călduroase pe perioada sezonului rece şi mai răcoroase pe perioada sezonului cald.
În ultimii ani, autoritatea locală a efectuat lucrări de anvelopare pentru 12 blocuri din municipiu, după ce în luna iunie a anului 2009 consilierii locali au aprobat Programul multianual privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe din municipiu care cuprinde 422 de blocuri realizate după proiecte întocmite în perioada 1950 – 1990.