Modul de depozitare al deşeurilor la punctele de colectare din municipiul Tulcea lasă în continuare mult de dorit.
Deşi sistemul de colectare a fost modernizat, prin înlocuirea vechilor pubele cu puncte de colectare modernizate, cu capac, astfel încât deşeurile să nu mai poată fi scoase şi răscolite, în continuare, în multe locuri din oraş, mormane de gunoi sunt aruncate lângă pubelele de colectare. Gunoierii din Tulcea se plâng că pierd foarte mult timp, iar turele lor se termină fără ca oraşul să fie curat.
De la începutul acestui an, poliţiştii locali nu au dat nicio amendă în acest sens, deoarece au fost relocaţi în subordinea IPJ Tulcea şi se ocupă zilnic de verificarea persoanelor izolate la domiciliu, pe fondul pandemiei de coronavirus, a explicat viceprimarul Andaluzia Luca.
„Nu s-au dat amenzi pentru că Poliţia Locală a fost relocată poliţiei naţionale, iar majoritatea colegilor de acolo se ocupă de verificarea zilnică a persoanelor izolate la domiciliu. În prezent la nivelul municipiului avem peste 300 de persoane izolate care trebuie verificate”, ne-a declarat viceprimarul Andaluzia Luca.
În anul 2018, la punctul de colectare de lângă Şcoala generală nr. 10 au fost sancţionate trei societăţi comerciale ce activează în zonă cu câte 2.500 de lei. Tot atunci au mai fost prinse în abatere, în timp ce abandonau deşeurile lângă punctul de colectare, două persoane fizice care au fost amendate cu câte 200 de lei.
Zonele de colectare a deşeurilor vor fi verificate din nou de poliţiştii locali, care constată neregulile, atrag atenţia celor care nu se conformează normelor în vigoare, dau avertismente şi chiar amenzi, când e cazul.
„Eu am solicitat colegilor de Poliţia Locală să pregătească un program pentru intensificarea controalelor. Noi am mai avut o perioadă în care am făcut controale la punctele de colectare şi am găsit facturi sau bonuri fiscale după care am depistat de unde provin deşeurile abandonate şi va trebui să reluăm această activitate şi să aplicăm sancţiuni. Nu există pic de responsabilitate, oamenii nu vor să înţeleagă că de exemplu pot împacheta o cutie de carton şi să o arunce în igluu corespunzător. În igluurile de sticlă am găsit plastic, dar şi peturi. Majoritatea punctelor de colectare din municipiu sunt aşa, de exemplu în cartierul E3 şi strada Gării. Fac apel la ecoatitudine şi conştiinţă pentru a înţelege că de fapt ne punem în pericol sănătatea”, a transmis viceprimarul Andaluzia Luca.
De circa trei ani de zile municipalitatea desfăşoară o campanie de conştientizare şi îndemn la ecoatitudine, pentru ca cetăţenii să devină mai responsabili atunci când vine vorba de depozitarea selectivă a deşeurilor.