Procedura de atribuire a celor aproximativ 7.500 de locuri de parcare rezidenţiale din municipiu va începe cel mai devreme în luna mai, în cartierele Dallas, zona ANL, strada Podgoriilor şi cartierul E3, au anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, reprezentanţii Primăriei Tulcea.
În acest context, primarul Ştefan Ilie a explicat că prin noul regulament care va fi pus în dezbatere publică în perioada următoare este foarte bine reglementat modul în care se poate obţine un loc de parcare pentru maşina proprietate personală, în detrimentul celei de serviciu.
“Vom publica din nou în procedura de transparenţă publică regulamentul. Vom mai aştepta încă cel puţin 30-40 de zile şi fac un apel către toţi tulcenii oneşti, care sunt în marea lor majoritate în municipiul Tulcea, să înţeleagă că la final vom avea un proiect de care vom fi cu toţii mândri. Dacă ni se va ataca din nou în instanţă, voi face plângere de data asta penală, pentru faptul că prejudiciază cineva în mod conştient municipiul şi locuitorii lui. În noul regulament este foarte bine reglementat modul în care maşina proprietate personală poate obţine un loc de parcare şi maşina de serviciu unde trebuie să stea, în aşa fel încât o unitate locativă să nu aibă mai mult de două locuri. Se poate şi acest lucru, cu condiţia să existe locuri disponibile”, a declarat primarul Ştefan Ilie.
Primăria municipiului Tulcea va supune dezbaterii publice, cel mai târziu săptămâna viitoare, un nou Regulament de organizare şi funcţionare a sistemului de parcări publice cu plată şi de reşedinţă. Decizia a fost făcută publică după ce marţi, în şedinţa extraordinară a Consiliului local, aleşii urbei au votat suspendarea regulamentului adoptat la finele anului trecut, regulament care a fost atacat luna trecută în contencios-administrativ de Prefectură.
“În şedinţa de marţi am propus revocarea hotărârii pentru a lăsa obiectul cauzei fără efect pe rolul instanţei. Nu ne-am judecat, pentru că s-ar fi întâmplat în cel puţin un an şi jumătate, cum se întâmplă şi la alte hotărâri pe care le atacă Instituţia Prefectului, căci nu numai despre asta este vorba, îmi atacă hotărâri pe bandă rulantă. Se face acest lucru pentru a bloca realizarea unor lucruri bune pentru cetăţeni. A trebuit să înghit în sec şi să o revoc pentru a o propune din nou şi pentru a o modifica cu acele erori. Am propus un proiect pe care nu l-am inventat, ci l-am luat din experienţa acumulată a foarte multe unităţi administrativ teritoriale, pentru că eu cred că rolul principal pe care trebuie să îl aibă primarul şi echipa sa este aceea de a întreba şi discuta înainte. Am sperat în toată această perioadă că nu ajungem la acest moment. Rolul Prefecturii este acela de mediator. Spune-mi că acolo dacă eu aplic o hotărâre prejudiciez pe cineva şi aceea trebuie anulată, nu să ataci direct în instanţă, fără să spui măcar. În documentul pe care l-am trimis pe 24 februarie, am încheiat că în cazul în care găsesc juste argumentele noastre să ia în considerare formularea unei cereri de renunţare la judecată, urmând ca după rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti să stabilim de comun acord îmbunătăţirile care pot fi aduse prezentului regulament”, a precizat Ştefan Ilie.
Edilul a mai menţionat faptul că este dispus în faţa organelor de anchetă să explice pe larg “cum procedează unii pentru a-şi atinge nişte ţeluri”.
“De-a lungul timpului, de când sunt primar, am mediat foarte multe conflicte care se puteau transforma în plângeri penale către autorităţile judeţene sau către alţi reprezentanţi care atacă acum aceste hotărâri. Am dovedit înţelegere atunci când am putut să iau decizii sau să fac acţiuni în spiritul legii, numai că ei nu fac aşa. Sunt dispus în faţa tuturor organelor de anchetă şi în faţa tuturor cetăţenilor să explic pe larg cum procedează unii pentru a-şi atinge nişte ţeluri”, a transmis Ştefan Ilie.
În municipiu există circa7.500 de locuri de parcare rezidenţiale, 2.100 de locuri de parcare publice şi în jur de 35.000 de autoturisme cu ITP valabil.
În timpul conferinţei primarul a anunţat că miercuri a semnat o dispoziţie prin care arhitectul-şef al municipiului, Filip Raicu, a fost destituit din funcţie, în urma unui raport al Comisiei de disciplină care arată că acesta a semnat ilegal mai multe autorizaţii de construire. Decizia aceasta poate fi contestată în instanţă.