Circa 7.500 de locuri de parcare rezidenţiale din municipiu vor fi scoase la licitaţie online, prin intermediul aplicaţiei Tulcea Parking, ce va fi disponibilă zilele acestea pe sistemele de operare pentru dispozitive şi telefoane mobile.

Atribuirea locurilor în parcările de reşedinţă va începe pe 25 iulie, cu loturi de 1.000 de locuri în cartierul Dallas, ANL Cocor şi ANL Izvor.

Prima etapă în atribuirea locurilor de parcare din parcările de reşedinţă este selectarea locului dorit, completarea datelor de identificare personală şi cele corespunzătoare autoturismului, urmată de încărcarea documentelor.

„Aplicaţia Tulcea Parking este disponibilă pe telefoanele cu sistem de operare iOS, iar zilele acestea va fi disponibilă şi pe sistemele Android. Este o aplicaţie auditată, nici măcar angajaţii primăriei nu vor avea o altă oportunitate. Toată lumea va trebui să liciteze prin aplicaţie, fie că este primar, viceprimar sau alt funcţionar. Pe teren se  fac marcaje ale locurilor de parcare şi se pun plăcuţe cu extras din noul regulament. Prin această procedură se marchează parcarea publică, deoarece în aceeaşi zonă pot fi şi parcări private”, ne-a declarat viceprimarul George Şinghi.

În ceea ce priveşte tariful pentru utilizarea unui loc de parcare în parcările de reşedinţă, suma licitată porneşte de la 150 de lei, iar dacă există mai mulţi doritori pe acelaşi loc de parcare se va plăti doar în primul an suma până la care s-a adjudecat licitaţia. Atribuirea se face pe 5 ani. De exemplu, dacă în urma licitaţiei câştigătorul obţine locul de parcare cu 400 de lei, această sumă va fi plătită doar în primul an, iar în următorii patru ani va plăti 150 lei pe an, fără a fi nevoie de reînnoirea contractului.

„Vom începe să distribuim pe autoturisme flyere informative cu privire la procedura de licitaţie. Suma licitată este cea de atribuire pe care o plăteşte o singură dată, iar restul de 4 ani câte 150 de lei pe an. Dacă la licitaţie pentru un loc de parcare licitează o singură persoană plăteşte doar 150 de lei şi în primul an. Luna aceasta trebuie să primim şi primele parcometre noi, iar până la sfârşitul lunii august le vom instala pe toate 15″, a precizat viceprimarul George Şinghi.

În municipiu există circa 7.500 de locuri de parcare rezidenţiale, 2.100 de locuri de parcare publice şi în jur de 35.000 de autoturisme cu ITP valabil.

Potrivit noului regulament, atribuirea locurilor de parcare se va face pe loturi, nu simultan în tot oraşul.

În intervalul de timp 08.00-16.30, de luni până vineri, parcările de reşedinţă vor deveni publice gratuite putând fi ocupate de orice altă persoană decât titularul abonamentului. Titularul abonamentului anual poate ocupa, în această situaţie, orice alt loc de parcare de reşedinţă. După orele 16.30, locul va rămâne exclusiv în folosinţa titularului de abonament.

În proiect se mai menţionează faptul că este interzisă amplasarea de blocatoare pe locurile de parcare de reşedinţă. Anual, abonamentele atribuite se vizează, după achitarea tarifului de bază pentru utilizarea locului de parcare în parcarea de reşedinţă, respectiv suma rezultată în urma procedurii de atribuire prin licitaţie. Plata abonamentului se va face anual din momentul valabilităţii abonamentului în aplicaţia online sau la casieria Serviciului Impozite şi Taxe Tulcea. Pentru primul an plata se va face în termen de 5 zile calendaristice de la data atribuirii locului de parcare.