* Una va fi în zona drumului european DN22, a doua va fi intrarea dinspre Babadag, iar a treia va fi o intrare care va ajunge la bariera Mahmudiei
Asocierea de firme Eurocerad International SRL – 3TI Progetti este cea care va realiza, cu circa un milion de euro, studiul de fezabilitate şi proiectarea execuţiei viitoarei centuri ocolitoare a municipiului Tulcea. Este vorba de studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic de execuţie pentru drumuri de legătură cu conexiune la „Drumul Expres Constanţa -Tulcea – Brăila”, între localităţile Tulcea, Mineri, Cataloi, Agighiol şi Malcoci.
Contractul între antrepenor şi Primăria Tulcea va fi semnat zilele acestea şi are o valoare totală de 5.050.599,26 lei, potrivit primarului Ştefan Ilie.
„Am obţinut fonduri europene printr-un parteneriat cu CNAIR şi Ministerul Transporturilor pentru studiul de fezabilitate, celelalte studii şi proiectul tehnic pentru execuţie. Licitaţia a fost susţinută de noi şi vom plăti asocierea de firme care a câştigat, fiind mai multe studii, de la cel istoric, până la cele de teren, care pot include inclusiv exproprieri sau alte tipuri de soluţii. Contractul are o valoare de peste 5 milioane de lei pe care îi tragem din fonduri europene. Vom da ordinul pentru studiul de fezabilitate şi proiectare pentru execuţie urmând ca la finalizare să le punem la dispoziţia Companiei Naţionale de Investiţii pentru a fi finanţate din programul european, exerciţiul financiar actual. Este o lucrare de durată, căruia noi am reuşit să îi dăm drumul, iar acest pas este unul extraordinar. Faptul că nu am avut contestaţii la licitaţie este un lucru foarte bun. Zilele următoare vom semna contractul cu antreprenorii”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.
Investiţia prevede trei puncte de legătură cu municipiul Tulcea, ceea ce va reduce din aglomeraţia din trafic.
„Vor fi trei puncte de legătură cu municipiul Tulcea, nu unul cum era prevăzut în prima propunere. La început drumul expres se unea undeva la Cataloi, iar o bretea ajungea în strada Barajului, în apropiere de Kaufland, ceea ce ar fi îngreunat foarte mult, pentru că este o stradă foarte aglomerată şi atunci când nu este sezon turistic. Toţi cei care vin spre Tulcea şi spre Deltă trebuie să aibă un spaţiu cât mai larg de întâlnire cu destinaţiile lor. Traficul a crescut foarte mult în ultima perioadă, ca urmare a faptului că s-a deschis punctul de frontieră la Isaccea, dar şi ca urmare a războiului, deoarece trec foarte multe maşini de gabarit mare”, a precizat primarul Ştefan Ilie.
Edilul a prezentat cele trei direcţii prin care se va pătrunde în oraş.
„În propunerea care se va concretiza acum până la proiectare tehnică pentru execuţie vor fi drumuri de legătură, drumuri expres, care vor arăta ca o centură şi vor pătrunde în Tulcea prin trei direcţii. Una va fi în zona drumului european DN22, a doua va fi intrarea dinspre Babadag, iar a treia va fi o intrare care va ajunge la bariera Mahmudiei. Cine va dori să ajungă spre Murighiol nu va mai intra în oraş pe strada Barajului şi se va duce pe drumul dedicat zonei Murighiol. Cei care vor dori să ajungă spre şantier, spre Alum sau spre punctul de trecere a frontierei Isaccea se vor duce direct prin partea stângă cum privim municipiul Tulcea de sus şi vor ajunge în partea oraşului dinspre Galaţi, Brăila. Cel care va dori să intre direct, va merge pe drumul naţional existent, care se va lărgi. În acest fel şi un cetăţean care locuieşte în Vest, de exemplu, dar şi unul care stă în zona străzii Mahmudiei se poate gândi dacă se duce pe strada Babadag pentru a ieşi din oraş sau va folosi una din celelalte variante. Este precum intrarea Autostrăzii Soarelui în Constanţa. Aceasta are o bretea care se duce la Ovidiu, una care intră în Constanţa şi una către Agigea. Un cetăţean care stă la marginea oraşului nu mai foloseşte centrul ca să îl aglomereze ci se duce către Ovidiu pentru a ieşi din municipiu. În acest fel se decongestionează traficul. Acest lucru ne dorim şi noi”, a spus primarul Ştefan Ilie.
Realizarea unei noi centuri ocolitoare pentru municipiul Tulcea a devenit certitudine prin parteneriatul încheiat în data de 19 noiembrie, anul trecut, între Primăria Tulcea şi Compania Naţională a Infrastructurii Rutiere, ca urmare a unei hotărâri de Consiliu Local din 15 octombrie şi a HCA CNAIR din 9 noiembrie, primind finanţare pentru studii, proiectare şi obţinerea autorizaţiei de construire.
Ministerul Transporturilor a comunicat încă de la începutul anului trecut faptul că se consideră oportună solicitarea de realizare a unor drumuri de legătură la sectorul de drum expres Constanţa – Tulcea – Brăila, pentru dezvoltarea capacităţii de circulaţie în municipiul Tulcea, care este în acord cu cerinţele de conectivitate din cadrul Master Planului General de Transport.
Drumul „Dobrogea Expres” va face legătura între localităţile Constanţa – Babadag – Tulcea – Isaccea – Măcin – Brăila.