Aflată de peste doi în patrimoniul Primăriei Tulcea, clădirea Deltacons ar putea deveni instituţie de cultură, spune primarul Ştefan Ilie. Imobilul compus din clădire în suprafaţă totală de 729 mp, cu regimul de înălţime de S+P+1 şi teren în suprafaţă de 872 mp, a avut mai multe destinaţii de-a lungul timpului, respectiv Sfat Popular al oraşului Tulcea, Primăria oraşului, Jandarmerie Turcească şi Liceu Turcesc.
Clădirea de patrimoniu va fi inclusă într-un proiect de regenerare urbană, iar alături de alte obiective din zona falezei va fi parte a viitoarei zone turistice a municipiului.
„Pentru Deltacons avem nişte propuneri pe care le analizăm. Ne putem gândi la o instituţie de cultură prin care să putem lega Deltacons, Colegiul <<Spiru Haret>>, care se află în evaluare pentru obţinerea finanţării, casa de pe strada 14 Noiembrie, geamia şi o străduţă care ajunge pe Grigore Antipa. Putem crea un culoar de pe faleză care să se ducă în sus între Arena Mircea şi Deltacons. Avem un proiect de regenerare urbană pentru care am vrea să susţinem un concurs pentru urbanişti. În zonă sunt mai multe obiective de patrimoniu cum ar fi Deltacons, <<Spiru Haret>> şi geamia. Este un plan pe termen mediu”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.
Sediul Deltacons din strada 14 Noiembrie a intrat în patrimoniul Primăriei Tulcea în anul 2020, în urma unei licitaţii. Clădirea a fost construită în anul 1868, fiind monument istoric înregistrat în lista Monumentelor istorice categoria a II-a, grupa valorică B.
Tot pe parte de dezvoltare turistică, Primăria Tulcea va finanţa cu peste 300.000 de euro lucrările de realizare a complexului memorial Ivan Patzaichin de pe faleza Dunării, obiectivul fiind considerat unul dintre cele mai importante din punct de vedere turistic.
Suma se află cuprinsă în bugetul local din acest an şi este destinată realizării grădinii lui Ivan, a metopei şi a unei fabrici de apă pe Dunăre, componente ale complexului memorial Ivan Patzaichin.
Un alt proiect important pentru dezvoltarea turismului în municipiu derulat în acest an este aducerea la Tulcea a Campionatului naţional de ciclism, eveniment pentru care autoritatea locală a prevăzut un buget de circa 200.000 de lei.
Pe lista proiectelor care au drept obiectiv dezvoltarea turismului în oraşul Tulcea, pentru care autoritatea locală a obţinut finanţare, se află amenajarea unei piste de biciclete de circa 10 kilometri în jurul lacului Zagăn.
Fostul Tribunal din municipiu, ghişeu unic de plată a taxelor şi impozitelor
Clădirea fostului Tribunal din Piaţa Nouă va deveni ghişeu unic, o zonă în care cetăţenii vor putea plăti toate tipurile de taxe şi impozite, indiferent că sunt pentru Primărie sau alte instituţii.
În prezent, administraţia locală analizează propunerile de destinaţii şi pentru clădirea fostului Tribunal, care ar putea deveni punct de plată a taxelor şi impozitelor.
Proiectele de reabilitare a sediului Deltacons şi clădirii fostului Tribunal au fost declarate eligibile la finanţare, Primăria Tulcea urmând să semneze contractele de finanţare prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
„Este vorba de finanţare pentru reabilitare din punct de vedere seismic, al eficientizării energetice şi din punct de vedere patrimonial. Până la finalizarea investiţiilor, care sunt din PNRR, ne vom gândi la fixarea destinaţiilor. În destinaţiile care sunt propuse până la momentul actual, pentru Tribunal este propus un ghişeu unic, o zonă în care cetăţenii să poată plăti toate tipurile de taxe şi impozite, indiferent că sunt pentru Primărie sau alte instituţii. Vom încerca, în funcţie de spaţiile pe care le avem acolo, să fie şi un birou al celor de la Gaz şi Enel, în aşa fel încât cetăţeanul să nu se mai ducă prin tot oraşul, cu axare pe parte digitală. Deocamdată aşteptăm să fim convocaţi să semnăm contractele de finanţare pentru Deltacons şi Tribunal”, a precizat primarul Ştefan Ilie.
În ceea ce priveşte finanţarea destinată proiectului pentru reabilitarea clădirii Colegiului Dobrogean „Spiru Haret”, aceasta se află în evaluare.
„De asemenea, sperăm să obţinem şi să ne cheme să semnăm şi pentru Colegiul <<Spiru Haret>>. Anul trecut am reuşit să depunem proiecte pentru Spiru Haret şi ne-am încadrat în sumele pe care ni le punea la dispoziţie Uniunea Europeană. Până la finanţare mai trebuie evaluat deoarece este o construcţie destul de mare la care vom avea şi noi cofinanţare. Important este să fim solicitaţi să venim să încheiem contractul”, a spus Ştefan Ilie.