„Suntem acoperiţi în totalitate, mai puţin Protecţia Copilului”
Bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului Tulcea pe anul 2023 acoperă necesarul de dezvoltare şi funcţionare al Consiliului Judeţean, fiind mai mare faţă de anul trecut şi datorită creşterii sumelor încasate din plata redevenţelor, spune preşedintele instituţiei, Horia Teodorescu.
Mare parte dintre alocările bugetare sunt destinate cofinanţărilor pentru investiţii şi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Tulcea.
„În momentul de faţă suntem acoperiţi în totalitate, mai puţin Protecţia Copilului pe o lună şi jumătate spre sfârşitul anului, dar pe parcurs cred că vom regla şi această diferenţă. Avem acoperit tot necesarul de dezvoltare şi funcţionare al Consiliului Judeţean. Mă refer şi la cofinanţări, care sunt uriaşe, se duc spre 15-17 milioane de euro. Cu împrumut, ce s-a repartizat de la bugetul central şi veniturile proprii, noi stăm bine şi nu avem grija că nu putem închide acest an aşa cum trebuie. Sperăm ca pe parcurs să mai fie şi alte rectificări, să completăm suma pentru Protecţia Copilului unde cheltuiala este cea mai mare, iar alocările noastre sunt în principal acolo”, ne-a declarat preşedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu.
Preşedintele a menţionat faptul că sumele încasate din concesiunea terenurilor agricole şi piscicole aproape că s-au triplat faţă de banii obţinuţi cu 8 ani în urmă.
„Pe fiecare an ce trece, CJ Tulcea revine în parametrii privind sumele pe care le încasează pe concesiuni. Dacă acum 8 ani luam circa 70 de miliarde de lei vechi redevenţă din concesiuni ale amenajărilor agricole şi piscicole, acum am ajuns la 200 de miliarde de lei vechi doar pe un sfert din suprafeţele pe care le concesionăm, restul fiind încă în litigii. În momentul în care se vor stinge aceste litigii, unde noi avem dreptate 100% ca şi instituţie, atunci CJ Tulcea se va bucura de un buget care va satisface mai bine nevoile localităţilor, partea de funcţionare, investiţiile pe care le avem în derulare, etc. De aceea întotdeauna ne-am bătut foarte mult ca veniturile CJ din aceste concesiuni să fie cele reale, nu cele care la o anumite vreme erau mincinoase”, a precizat Horia Teodorescu.
Pentru anul în curs, bugetul judeţului Tulcea este de 731.442 mii lei, faţă de anul trecut când acesta era de 672.898 mii lei.
Bugetele primăriilor Valea Teilor şi Nalbant, suplimentate cu câte 100.000 de lei
Consilierii judeţeni au aprobat, ieri, în cadrul unei şedinţe extraordinare hotărârea de Consiliu Judeţean privind repartizarea către localităţi sumelor din TVA şi din impozitul pe venit.
Proiectul a fost votat împreună cu un amendament care prevede suplimentarea sumelor alocate comunelor Valea Teilor şi Nalbant cu câte 100 mii lei, la solicitarea administraţiilor locale. Iniţial cele două UAT-uri figurau cu cele mai mici sume, respectiv Valea Teilor – 360 mii lei şi Nalbant – 250 mii lei.
„Solicitările primarilor sunt mai mari, dar încercăm să facem alocări echilibrate în funcţie de populaţie şi suprafaţa teritoriului administrativ şi proiectele pe care le au în derulare. Sumele nu sunt niciodată cele pe care le solicită majoritatea primăriilor şi mai ales cele care au proiecte, iar sumele pentru cofinanţare sunt foarte importante. Sperăm ca pe parcursul anului să le venim în ajutor ori de câte ori putem. Valea Teilor şi Nalbant atât au cerut, iar ulterior suma fiind foarte mică faţă de celelalte primării am hotărât împreună cu cei din consiliu să le mai punem câte 100.000 de lei. Sumele au fost luate de la circa 10 primării, chiar şi de la Jurilovca, fără să se ţină cont de culoarea politică”, a spus preşedintele Horia Teodorescu.
În total, primăriilor din judeţul Tulcea le-a fost repartizată suma totală de 38 de milioane de lei, iar banii vor putea fi folosiţi pentru susţinerea investiţiilor, plata cheltuielilor de funcţionare, achitarea arieratelor.