Tulcea se află printre oraşele premiate în cadrul Forumului Oraşelor Verzi (FOV) 2023, un eveniment aflat la a treia ediţie, dedicat sustenabilităţii de mediu. Oraşul a fost premiat de către Asociaţia Municipiilor din România. Ediţia din acest an s-a desfăşurat sub tema „Schimbăm perspectiva. Îmbrăţişăm transformarea. Alegem acţiunea. Împreună” şi a avut ca scop aducerea în atenţia autorităţilor locale a celor mai bune practici, a tehnologiei de ultimă oră din domeniu şi de a îi încuraja să ia măsuri cât mai bune pentru oraşele şi cetăţenii lor.
Primarul Ştefan Ilie a fost prezent la evenimentul de la Braşov, unde a vorbit despre importanţa componentelor verzi şi a soluţiilor prietenoase cu mediul.
„Municipiul nostru a primit diploma pentru proiectele pe care le-am depus şi am obţinut finanţare. Este vorba despre gestionarea selectivă a deşeurilor şi construirea celor 100 de insule ecologice, pista pentru biciclete şi pentru iluminatul public digitalizat, obţinut în cea mai mare parte din resurse regenerabile”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.
Ieri, primarul municipiului nu a participat la festivităţile ce au marcat începutul anului şcolar, în schimb a semnat contractul de achiziţie a unei noi ambarcaţiuni de transport călători pentru suburbia Tudor Vladimirescu, precum şi pe cel privind reabilitarea energetică a unor blocuri de pe strada Gării.
Ştefan Ilie a subliniat însă că este importantă comunicarea cu toţi participanţii la actul educaţional.
„În primul rând, înainte de a le ura succes, cred că rolul fiecăruia trebuie să fie foarte bine definit în tot nivelul procesului educaţional. Eu, în calitate de ales local, trebuie să promovez tot timpul creşterea, dezvoltarea la nivelul educaţional, şi cum să o fac? Promovând toate ideile sustenabile care vin din partea profesorilor sau ale elevilor, care pot face ca nivelul educaţional să crească în rândul şcolilor. De asemenea, trebuie să pun la dispoziţia tuturor cadrelor didactice şi a directorilor şcolilor toată comunicarea posibilă pentru ca aceştia să vadă în autorităţile locale un partener, şi nu o frână în calea dezvoltării. Mai ales, foarte mult contează ideile care vin din partea asociaţiilor de elevi sau ale elevilor şi sunt corecte, adică pot fi realizate de către primărie. Noi am făcut aceste lucruri atât cu Cercetaşii cât şi cu alte organizaţii de elevi. De câte ori au apelat la noi, le-am pus la dispoziţie infrastructură şi i-am sprijinit în proiecte, dacă au avut propuneri, cum ar fi să mărim numărul de autobuze pe o anumită rută sau să dotăm şcoala respectivă cu anumite lucruri de care ei aveau nevoie, eu am făcut tot posibilul de fiecare dată. Este foarte important ca părinţii, profesorii şi autorităţile locale să poată lucra împreună, pentru că lucrând împreună ne asumăm anumite responsabilităţi şi în acest fel nu facem decât bine elevilor noştri. Toţi avem aşteptări de la elevi, dar şi ei au aşteptări de la noi, şi cred că trebuie să ne concentrăm pe aşteptările lor pe care le au asupra noastră, a profesorilor, a părinţilor. Le doresc un an cu cât mai multe realizări”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.