Un număr de 250 de arbori din zece specii vor fi plantaţi astăzi în Satul Pescăresc Tradiţional, care va găzdui, la sfârşitul acestei luni, prima ediţie a festivalului „Scrumbii de Florii”.
Acţiunea de plantare iniţiată de Primăria Municipiului Tulcea va începe la ora 12.00 şi va fi realizată cu ajutorul unor voluntari din cadrul Primăriei Municipiului Tulcea şi al structurilor subordonate, Direcţia de Întreţinere Administrare Patrimoniu (DIAP), S.C. Servicii Publice S.A., S.C. Transport Public S.A.
Cei 250 de arbori cu balot vor fi plantaţi în jurul gospodăriilor reprezentative satelor deltei, urmând a beneficia şi de sistem de irigare.
„Au fost aleşi arbori cu balot, deoarece perioada de transplantare este mai extinsă faţă de arborii cu rădăcină nudă, iar speciile au fost recomandate de specialişti peisagişti, ţinându-se cont de specificul zonei şi destinaţia terenului. Arborii vor fi plantaţi în jurul gospodăriilor reprezentative satelor deltei, urmând a beneficia şi de sistem de irigare. Reamintim faptul că în anul 2021, în zona lacului Zaghen şi a Satului Pescăresc au mai avut loc acţiuni de plantare arbori, la iniţiativa cercetaşilor tulceni, cu sprijinul Direcţiei Silvice”, a precizat primarul Ştefan Ilie.
Arborii care vor fi plantaţi fac parte din speciile jugastru, paltin de câmp, paltin de munte, carpen, alun turcesc, frasin, stejar roşu, plop, salcie plângătoare şi salcie albă.
„Acţiunea face parte dintr-o serie de activităţi menite să revitalizeze şi să sporească atractivitatea Satului Pescăresc Tradiţional. În aceeaşi idee, în decursul acestui an, obiectivul va găzdui festivalul <<Scrumbii de Florii>>, o tabără de sculptură şi pictură, ateliere creative de revitalizare a meşteşugurilor tradiţionale. Totodată, începând din această primăvară, restaurantul cu specific pescăresc şi-a redeschis porţile”, a explicat primarul Ştefan Ilie.
Activitatea vine în completarea programului de plantări pe anul 2024, derulată de instituţie prin intermediul S.C. Servicii Publice S.A., program ce prevede plantarea a peste 2000 puieţi de arbori cu balot şi cu rădăcină nudă, din care, în campania de primăvară, s-au plantat peste 400 de arbori.