Temperaturile ridicate din timpul verii pot avea un impact semnificativ asupra sănătăţii oamenilor. Canicula instalată deja, chiar de la începutul lunii iunie, respectiv temperaturile peste 35 de grade din termometre, poate genera probleme de sănătate atât persoanelor sănătoase, care nu suferă de nicio afecţiune, dar mai ales persoanelor care se confruntă cu diverse afecţiuni, precum cele cardiovasculare, neuropsihice, endocrine sau metabolice.

Potrivit dr. Constantin Ciureanu, expunerea la temperaturi ridicate poate produce fenomenul de transpiraţie excesivă şi automat intervine şi cel de deshidratare.

„Această perioadă de caniculă, care este caracterizată prin temperaturi extreme, adică vorbim despre temperaturi care trec de 30-35 de grade, poate chiar şi mai mult, pune organismul într-o stare de stres adaptativ faţă de aceste condiţii. Şi atunci organismul face un efort de adaptare la aceste condiţii. Pentru a ne proteja organismul de factorii aceştia de stres, trebuie să avem nişte atitudini personalizate în funcţie de vârstă, de starea de sănătate şi de activitatea fizică. Simplist vorbind, am putea spune că nu este bine să stăm la soare, dar uneori suntem nevoiţi să acceptăm aceste condiţii şi atunci sigur că trebuie să luăm nişte măsuri. Dacă ne expunem la caniculă poate apărea fenomenul de transpiraţie excesivă şi sigur că automat vine şi fenomenul de deshidratare. Ar fi indicat să nu ne expunem la soare excesiv sau la temperaturi extreme. În condiţiile în care nu putem evita aceste lucruri, trebuie să procedăm la o hidratare corespunzătoare”, ne-a declarat dr. Constantin Ciureanu.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.