Intrată în vigoare din 1 iunie, noua lege pentru subvenţionarea totală a reabilitării energetice a blocurilor a fost adoptată de autorităţile din România ca urmare a politicilor europene ce vizează scăderea costurilor cu energia. Astfel, din această vară reabilitările se vor face numai din fonduri europene, cu contribuţia bugetului central şi celui local.

Totuşi, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), şi până acum, reabilitarea energetică se făcea gratuit pentru blocurile din Tulcea prinse în acest program. Sigur că dacă locatarii doreau, pe lângă  reabilitarea gratuită, şi alte lucrări neeligibile, erau puşi la plată.

Peste 100 de scări de bloc din municipiu sunt deja prinse în programul de reabilitare energetică, iar primarul Ştefan Ilie se aşteaptă ca numărul tulcenilor care îşi doresc să beneficieze de program să crească.

„Puterea exemplului este mare, vor vedea cum s-au făcut în celelalte blocuri şi vor dori şi restul cetăţenilor. Noi nu mai avem foarte multe persoane care nu sunt de acord cu reabilitarea, puţini sunt în cazul nostru. Important este să obţinem finanţarea. Văd foarte bine această nouă lege, dar există încă posibilitatea să contribuie şi în continuare. Dacă asociaţia îşi mai doreşte pe lângă lucrările de reabilitare şi alte lucruri care nu sunt eligibile, pot contribui. De exemplu, presupunem că o lucrare de înfrumuseţare nu este eligibilă şi atunci dacă îşi doresc, cum au făcut şi în alte cazuri, se împart costurile. Principalele lucrări care valorează câteva milioane de euro ar trebui să fie gratis. Noi avem vreo 130-140 de scări care au fost prinse în program, probabil încă vreo 100 de asociaţii mai sunt. Şi prin PNRR era gratuit, nu este o noutate. Dimpotrivă, noutatea este că Ministerul Dezvoltării îşi asumă ca blocurile cu risc de seism să fie reabilitate, şi acesta este un lucru bun. Noi am obţinut finanţare inclusiv pentru liceele care au astfel de probleme, cum ar fi Liceul Economic. Am obţinut finanţare pentru absolut toate corpurile de clădiri ale Liceului Economic, toate fiind cu risc seismic ridicat”, ne-a declarat primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie.

Primăria Municipiului Tulcea, în cadrul Programului Naţional de Consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat (PNCCRS) are în implementare proiecte pe  două subprograme, respectiv 1A – proiectarea şi execuţia lucrărilor de investiţii pentru clădirile multietajate cu destinaţia principală de locuinţă şi 1B – proiectarea şi execuţia lucrărilor de investiţii pentru clădirile de interes şi utilitate publică aflate în proprietatea sau administrarea autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice centrale sau locale.

În cadrul subprogramului 1A, primăria are în implementare zece proiecte în valoare de 100.805.439,38 lei. În cadrul acestui subprogram vor fi consolidate şi reabilitate energetic 10 blocuri. De asemenea, în cadrul celui de-al doilea subprogram primăria are în implementare nouă proiecte în valoare de 147.241.754,25 lei. Acestea vizează reabilitarea, modernizarea, reabilitarea energetică, consolidarea unor unităţi de învăţământ, respective unor corpuri din cadrul acestora, precum şi consolidarea şi reabilitarea unui  imobilul din Str. 14 Noiembrie.

În cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Primăria Municipiului Tulcea are în implementare proiecte care vizează renovarea integrată a clădirilor rezidenţiale multifamiliale, fiind trei proiecte în implementare în valoare de 31.137.442,12 lei. De asemenea, sunt în implementare două proiecte care vizează renovarea integrată a clădirilor publice în valoare de 11.285.252,33 lei.

Tulcenii, încurajaţi să ceară reabilitarea şi consolidarea blocurilor

În aceste zile se execută lucrări de reabilitare energetică şi de modernizare pentru mai multe blocuri din municipiu, finanţate din programele europene obţinute de Primăria Municipiului Tulcea în parteneriat cu Asociaţiile de proprietari şi cu locatarii acestora.

Lucrările se vor executa la blocurile P1, I2 şi C, din cadrul Asociaţiei nr.6, la blocurile B1, B2, B5, B6, B8, B9, B10 şi B11 de pe Str. Gării, la blocurile 2, 4, 6, 7, 8 şi 10 de pe str. Babadag, la blocurile V7 şi 9 de pe str. Victoriei şi M2 de pe Str. Gavrilor Corneliu. După caz, lucrările sunt de refacere a acoperişurilor, pentru izolare termică, pentru înlocuirea tâmplăriei sau de tencuieli decorative.

În perioada următoare, în urma finalizării licitaţiilor şi alte blocuri vor intra în lucrări de execuţie.

„Îi asigurăm, încă odată, pe locatari, că absolut toate probleme care pot apărea în realizarea lucrărilor vor fi în totalitate soluţionate. Încurajăm fiecare locatar să se adreseze asociaţiilor, care încă nu au depus hotărâri pentru reabilitarea şi consolidarea blocurilor, pentru a convoca adunări generale în care să se decidă participarea pentru obţinerea acestor fonduri unice. Atenţie, doar cei care acţionează mai repede au şi eficienţă în obţinerea fondurilor nerambursabile, deoarece sumele nu ajung pentru reabilitarea tuturor blocurilor din ţară şi se obţin prin competiţii şi evaluări de nivel european. Noile blocuri reabilitate vor schimba în bine faţa oraşului”, a transmis primarul Ştefan Ilie.

Toate blocurile vor beneficia de Carte tehnică, de cadastrarea noilor suprafeţe rezultate, de garanţii care vor acoperi atât eventualele intervenţii, de lucrări care vor mări considerabil siguranţa, protecţia termică şi valoarea fiecărui imobil.