O alianţă PSD-PNL este luată în calcul la Tulcea, spun lideri locali ai ambelor partide. În această perioadă au loc negocieri pentru alianţele din Primăria Tulcea şi Consiliul Judeţean. În noile mandate, PSD-PNL ar putea deţine majoritatea atât în CL, cât şi în CJ.

Câştigători în alegeri, primarul Ştefan Ilie şi şeful Consiliului Judeţean (CJ) Horia Teodorescu trebuie să-şi asigure sprijin pentru proiecte în Consiliul Local (CL) şi, respectiv, CJ: şi liberalii şi social – democraţii sunt nevoiţi să caute aliaţi în alte partide pentru a-şi asigura majorităţile.

La acest moment, negocierile între partide sunt în fază incipientă, însă dacă PSD şi PNL bat palma, Andaluzia Luca şi George Şinghi ar urma să fie viceprimari, iar Dumitru Mergeani şi Mihai Huleni vicepreşedinţi la Consiliul Judeţean.

Sâmbătă, după conferinţa de presă în care PSD Tulcea şi-a prezentat candidaţii la alegerile parlamentare, l-am întrebat pe preşedintele Horia Teodorescu pe cine susţine în calitate de viceprimar la Consiliul Local şi vicepreşedinte la Consiliul Judeţean, iar răspunsul său a fost, fără dar şi poate, Andaluzia Luca şi Dumitru Mergeani.

Şi preşedintele PNL Ştefan Ilie spune că şi-ar dori o colaborare cu George Şinghi şi Andaluzia Luca, în calitate de viceprimari, iar ca vicepreşedinţi consideră că Mihai Huleni şi Dumitru Mergeani ar fi cei mai potriviţi.

„Este logic, prin deducere, ca în Consiliul Municipal Tulcea să purtăm negocieri cu Partidul Social Democrat, pentru că ei au cei mai mulţi consilieri, urmăm noi, iar apoi ceilalţi consilieri sunt de la partidele AUR şi SOS. Indiferent că sunt membri din partide diferite, mulţi dintre ei au o bogată experienţă administrativă, şi aici mă refer la consilieri care se află cam în toate partidele ce reprezintă astăzi Consiliul Local sau Consiliul Judeţean. Eu cred că în calitate de primar voi avea o colaborare bună cu Andaluzia Luca, dacă ea va fi aleasă viceprimar. Dacă PSD a vorbit despre doamna Luca, şi eu pot să spun că îmi doresc să lucrez în continuare cu domnul viceprimar George Şinghi. În ceea ce priveşte susţinerea PSD pentru Dumitru Mergeani, acesta este administrator public acum, şi, la fel, un consilier cu o bogată experienţă, atât de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean cât şi de administrator public. Este probabil cu cea mai bogată experienţă dintre consilierii PSD, cum şi doamna Luca are, la fel, cea mai bogată experienţă dintre consilierii PSD de la municipiu. Şi la noi, George Şinghi şi Mihai Huleni au cea mai bogată experienţă în calitate de consilieri şi vicepreşedinţi sau viceprimari”, ne-a declarat Ştefan Ilie.

În urma alegerilor din iunie, în plenul Consiliului Local au reprezentanţi nu mai puţin de patru partide: PSD-8, PNL-6, AUR-4, ADU-2 şi SOS-1.

În urma alegerilor din iunie, în plenul Consiliului Judeţean au reprezentanţi doar trei partide: PSD-13, PNL-11 şi AUR-6.

Primarii şi consilierii locali aleşi la începutul verii ar trebui să-şi înceapă activitatea cel târziu pe data de 1 noiembrie 2024.

În România a existat în ultimele luni o situaţie atipică: deşi alegerile locale s-au desfăşurat pe 9 iunie, aleşii (în cazul în care nu erau deja în funcţie) au stat „pe tuşă” până acum. Ei nu au putut prelua primăriile şi consiliile locale, deoarece cei aflaţi deja în acele funcţii nu-şi terminaseră mandatele, iar asta fiindcă în 2020, pe fondul pandemiei, alegerile s-au organizat mai târziu, abia în toamnă.