Comisia care autorizează adunările publice din municipiu a hotărât să interzică protestul anunţat de Asociaţia Evoluţie în Instituţie, având în vedere răspunsul primit de la Reprezentantul special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemistismului şi Xenofobiei.

„Membrii comisiei au luat act şi de răspunsul de la Reprezentantul special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemistismului şi Xenofobiei şi au interzis un astfel de protest. Vor transmite iniţiatorului care sunt elementele legislative pe care trebuie să le îndeplinească pentru a-i fi autorizat protestul”, ne-a declarat Iusuf Leventh, secretarul general al Municipiului Tulcea.

Comisia care autorizează adunările publice din municipiu s-a reunit, ieri, în şedinţă pentru avizarea protestului anunţat de Asociaţia Evoluţie în Instituţie. Deşi au fost invitaţi, reprezentanţii Asociaţiei Evoluţie în Instituţie nu au fost prezenţi la şedinţa comisiei pentru avizarea protestului.

Primarul Ştefan Ilie a solicitat un punct de vedere reprezentantului Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterii Antisemitismului şi Xenofobiei, Alexandru Muraru, privind protestul anunţat duminică în municipiu, în care Asociaţia Evoluţie în Instituţie compară Jandarmeria cu regimul nazist. După cum scriam în ediţia de ieri, manifestarea a fost anunţată după ce un bărbat a fost amendat cu 200 de lei pentru că ar fi huiduit mesajul primarului în timpul evenimentelor organizate cu prilejul Zilei Unirii.

Pe masa comisiei de avizare a adunărilor publice s-a aflat şi documentul transmis de Alexandru Muraru, reprezentantul special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemistismului şi Xenofobiei, în care se precizează că astfel de acţiuni reprezintă o insultă adusă memoriei victimelor Holocaustului.

„Am trimis solicitarea către domnul Alexandru Muraru, în care am arătat că nu sunt împotriva organizării protestului, dar consider că modalitatea în care vor să se exprime iniţiatorii jigneşte o întreagă memorie a victimelor regimului totalitar hitlerist. În documentul trimis de domnul Alexandru Muraru, care s-a aflat pe masa comisiei, se spune că utilizarea în spaţiul public a unor mesaje care invocă simboluri naziste, fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe se pedepseşte cu închisoare şi interzicerea unor drepturi, potrivit OUG 31/2002. De asemenea, astfel de acţiuni reprezintă o insultă adusă memoriei victimelor Holocaustului şi sunt în contradicţie cu principiile şi valorile democratice pe care se fundamentează Statul Român”, a precizat primarul Ştefan Ilie.

Jandarmeria, comparată cu regimul nazist

Şi Jandarmeria Tulcea a reacţionat, ieri, după ce Asociaţia Evoluţie în Instituţie a comparat instituţia statului cu regimul nazist.

„Ca urmare a unor apariţii  în mai multe publicaţii a sloganului de origine fascistă prin care se asociază Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Tulcea cu Organizaţia fascistă <<Schutzstaffel>> facem următoarea precizare:

În data de 24 ianuarie 2023, pe timpul manifestării publice organizată de Ziua Unirii Principatelor Române, efectivele Jandarmeriei Tulcea au sancţionat un bărbat pentru încălcarea prevederilor Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice cu amendă în valoare de 200 lei. Vă informăm că în conformitate cu Ordonanţa nr.2 din 2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia. Asocierea imaginii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Tulcea cu Organizaţia fascistă <<Schutzstaffel>>  pentru motivul aplicării unei sancţiuni în condiţii legale de către personalul unităţii, încalcă prevederile O.U.G. nr. 31/2002 şi aduce atingere imaginii Jandarmeriei Tulcea. Asocierea instituţiei noastre cu o organizaţie fascistă, responsabilă printre alte orori istorice cu crimele de război naziste săvârşite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial este de neacceptat şi în dezacord cu legea. Considerăm că această asociere denotă lipsă de respect şi întină totodată memoria tuturor celor care au avut de suferit de pe urma aceste tragedii istorice, fapt pentru care vom sesiza organele de drept pentru luarea măsurilor legale ce se impun. Apreciem că pe timpul manifestării publice prilejuită de Ziua Unirii Principatelor Române, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Tulcea au adoptat o atitudine legală pentru prevenirea unor incidente sau evenimente nedorite”, a transmis ieri IJJ Tulcea.

Asociaţia Evoluţie în Instituţie a anunţat, miercuri, că va organiza, duminică, o adunare publică în municipiului Tulcea, pentru a manifesta împotriva incidentului de marţi, când un cetăţean a fost amendat de jandarmii tulceni, pentru că ar fi huiduit discursul primarului Ştefan Ilie.

Asociaţia a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, că la protest va fi afişat un banner cu mesajul: „Tovarăşul primar Ilie, Fuehrer-ul Ilie!”.

„La ora 12:00 plecăm în marş spre sediul IJJ Tulcea. Pe traseu vom transmite acelaşi mesaj despre primar cât şi faptul că <<Jandarmeria apără dictatura şi hoţia>>. În faţa IJJ Tulcea vom afişa un banner de aceleaşi dimensiuni cu mesajul <<Jandarmeria Tulcea, SS-ul Fuehrer-ului Ilie>>. La ora 19:00 se vor proiecta laser aceleaşi mesaje, concomitent, pe clădirea primăriei şi pe sediul IJJ Tulcea”, se mai arată în comunicatul.

Tot miercuri, primarul Ştefan Ilie a declarat pentru ziarul Delta că „trebuie să fim foarte atenţi cu astfel de mesaje”.

„Mesajele respective folosesc nişte cuvinte care erau utilizate în cadrul unora dintre cele mai nocive şi condamnabile regimuri totalitare pe care omenirea le-a cunoscut, nazismul sau comunismul. Nazismul este sistemul care nu doar că a produs cele mai mari orori şi tragedii ale omenirii, dar în toate ţările civilizate este condamnat. Nu este posibil să foloseşti îndemnuri care să te ducă cu gândul la astfel de sisteme totalitare”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.