Scafandrii pompieri sunt antrenaţi să acţioneze în condiţii dificile, inclusiv în ape adânci, în medii subacvatice şi în situaţii periculoase. Aceştia trebuie să aibă abilităţi tehnice excepţionale, rezistenţă fizică şi mentală, precum şi o pregătire riguroasă. Profesia de scafandru pompier necesită dedicare, implicare şi multă muncă.

Echipajul de scafandri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Tulcea este format din trei pompieri curajoşi şi dedicaţi în misiunile de căutare şi salvare.

Am stat de vorbă cu plutonier adjutant şef Pavel Cacenco, unul din scafandrii ISU Delta Tulcea care ne-a împărtăşit ce l-a determinat să-şi aleagă această specializare.

„Pe cât de frumoasă este meseria la prima vedere, pe atât de periculoasă este şi implică multe. Cel puţin scufundările în Dunăre implică un grad mai mare de risc din cauza vizibilităţii reduse, de multe ori vizibilitatea este zero. Noi ne bucurăm când ne vedem consolele pentru a şti cât aer mai avem în butelie sau la ce adâncime suntem. Atât ar trebui, măcar să putem vedea cât aer mai avem, ca să ştim cât putem să stăm, dar de multe ori nu avem nici această vizibilitate. În 95% din cazuri vizibilitatea este zero. Curentul mai este o problemă la Dunăre, plus că nu ştii unde te scufunzi. Sunt gropi, sunt curenţi, poţi să te loveşti de tot felul de obiecte, epave, resturi, copaci, trunchiuri, plase, nu ştii unde te bagi. Cel mai mult lucrăm tactil. Trebuie să ne mişcăm foarte încet şi să evităm mişcările bruşte în apă care ne pot răni”, ne-a declarat Pavel Cacenco.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.