Sute de comune ar putea dispărea de pe hartă ca urmare a unei reforme administrativ-teritoriale a României. Partidul Social Democrat a anunţat, zilele trecute, înfiinţarea unui grup de lucru pentru a elabora un proiect de lege privind o reformă administrativ-teritorială a României. Conform iniţiativei, comunele cu o populaţie sub 3.000 de locuitori ar putea fi alipite altor UAT-uri, fie municipii, fie comune mai mari. Proiectul de lege al social-democraţilor ar urma să fie gata în următoarele şase luni, urmând să fie discutat în coaliţie, iar apoi votat în Parlament.
Proiectul de reorganizare administrativă care propune comasarea localităţilor cu mai puţin de 3.000 de locuitori la municipiile sau oraşele adiacente ar putea aduce transformări semnificative în judeţul Tulcea. În prezent, judeţul este format dintr-un municipiu, patru oraşe şi 46 de comune. Aplicarea unui astfel de criteriu ar reduce considerabil numărul acestor entităţi, concentrând resursele şi deciziile în unităţi administrative mai mari.
Practic, din cele 46 de comune, doar 10 au peste 3000 de locuitori. Este vorba despre Baia, Cerna, Frecăţei, Greci, Jurilovca, Luncaviţa, Niculiţel, Sarichioi, Somova şi Topolog.
Despre noua reformă, Eugen Ion, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România (ACoR) – filiala Tulcea şi primarul comunei Jurilovca, este de părere că trebuie găsită o soluţie de reorganizare prin care să se reducă cheltuielile acolo unde este posibil, iar serviciile să fie de calitate sau chiar îmbunătăţite pentru cetăţeni.
„Întotdeauna spun că ar trebui ca autorităţile locale să fie în pas cu vremurile. Evident că trebuie foarte bine gândită şi găsită soluţia prin care să funcţionăm în interesul cetăţeanului. Eu nu spun nici că trebuie desfiinţate, nici că trebuie să rămână la fel. Eu spun doar că trebuie să gândim o reorganizare care la final să aducă două lucruri foarte clare, reducerea de cheltuieli acolo unde este posibil şi serviciile să fie de calitate sau poate chiar îmbunătăţite pentru cetăţean. Dacă cineva inventează că se pot realiza servicii de bună calitate de la 100 de kilometri pentru o localitate, eu chiar îmi doresc să văd cum se poate face acest lucru, dar trebuie găsit mecanismul. Eu sunt sigur că el va exista, dar trebuie să ne punem cu toţi la masă, cei care au experienţă, specialiştii, primarii, ministerele de resort şi să ajungem la un numitor comun”, ne-a declarat Eugen Ion.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.