Salariul directorului Energoterm a stârnit discuţii aprinse în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local de săptămâna trecută. După prezentarea bugetului de venituri şi cheltuieli al societăţii pentru anul 2025, consilierul local AUR Cătălin-Gabriel Cârlan a cerut explicaţii privind salariul directorului, considerându-l prea mare în comparaţie cu celelalte societăţi.

„Energoterm este societatea cu cele mai mari pierderi şi cele mai mari salarii, cum se justifică? În comparaţie cu celelalte societăţi, unde directorii au salarii ok, iar dumneavoastră aveţi salariul mai mare decât cei doi viceprimari”, a spus Cătălin-Gabriel Cârlan.

Directorul general Energoterm, Narcis-Adrian Vană, a precizat că societatea a obţinut anul trecut, pentru prima dată, profit fără sprijin de la bugetul local, justificând astfel salariul său.

„Mandatul meu a început pe 16 ianuarie 2024, când am preluat funcţia de director general provizoriu la Societatea Energoterm, având un salariu de încadrare la cuantumul salariului directorului societăţii din anul 2016. La sfârşitul mandatului de provizorat, după ce am depus candidatura pentru postul de director general, am negociat salariul, acesta nefiind actualizat cu rata inflaţiei de opt ani, urmând să mai fie valabil pentru încă patru ani. Deci din acest motiv este această creştere. (…) SC Energoterm, în anul 2024, este pentru prima dată în istorie când a avut o creştere a producţiei şi un profit net, real, de 100.000 lei. În afară de acest lucru, este anul în care Societatea Energoterm nu a beneficiat de absolut niciun ban suplimentar de la bugetul local, nici de subvenţii în avans, nici de majorare de capital, nici de ajutoare de stat, cum a primit această societate de-a lungul anilor, din 2005 până în prezent. Aşa că eu am considerat, şi nu mi-am mărit eu salariul singur, domnii responsabili pentru acest lucru au primit cererea mea de ofertă şi a fost acceptată”, a explicat Narcis-Adrian Vană.

În intervenţia sa, viceprimarul Andaluzia Luca a spus că salariul directorului nu ar trebui să fie o problemă atâta timp cât societatea nu mai înregistrează pierderi.

„Nu aş vrea să se creadă că m-am plâns vreodată de salariu. De altfel, în primul mandat de viceprimar din 2016, viceprimarul cred că avea salariul de 3.500 lei, iar angajaţii din Primăria Municipiului Tulcea aveau peste salariul viceprimarului şi al primarului. Legat de indemnizaţia pe care viceprimarul în exerciţiu o are, este raportată la Hotărârea de Guvern, şi acea indemnizaţie nu poate fi modificată, completată. Legat de salariul pe care îl are domnul director de la Energoterm, nicio lege nu prevede că trebuie să fie sub indemnizaţia viceprimarului în funcţie. (…) Evident că s-au luat în considerare toate criteriile pe care dumnealui şi le-a propus să şi le îndeplinească, probabil şi ca urmare a rezultatelor obţinute în 2024. Din punctul nostru de vedere, nu vedem lucrul acesta o problemă, ci problema este ca într-adevăr să se vadă rezultatele privind activitatea societăţii şi să nu se mai întâmple ca în anii anteriori, când societatea era pe pierdere”, a precizat Andaluzia Luca.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.