Salvaţi Copiii România anunţă că unul dintre cele şase cabinete de medicină de familie dotate cu aparatură medicală în ediţia a doua a programului „Primul pas spre sănătate” este la Crişan, însă primarul comunei din Delta Dunării, Silviu Rahău, neagă informaţia.
De fapt, aparatura nu a ajuns în comuna Crişan, ci la Topolog, în cabinetul medicului de familie Petru Corneliu Melinte. Medicul tulcean deţine un cabinet principal în comuna Topolog şi două secundare în Jurilova şi Crişan.
„Nu este adevărat absolut nimic, nu am primit nici măcar un cent pentru dispensare. Este o minciună gogonată. Am sunat şi la Mila 23 şi la Crişan să aflu dacă s-au dotat fără să ştiu eu. Confirm că nu s-a adus nimic în localitatea noastră. Nici asistenta de la Mila 23 şi nici cea de la Crişan nu au primit nimic. Trebuia să fiu înştiinţat ca şi Primărie, în primul rând. Medicul Melinte a primit aparatura la Topolog, în niciun caz la Crişan. El este medic la Topolog şi are contract şi cu Primăria Crişan”, ne-a declarat primarul comunei Crişan, Silviu Rahău, vizibil surprins de informaţia primită.
Contactată telefonic de Ziarul „Delta” pentru lămurirea situaţiei, coordonatoarea Programului „Sănătatea Mamei şi a Copilului” din cadrul Salvaţi Copiii România, Silvia Burcea, nu ne-a contrazis că aparatura ar fi ajuns la Crişan.
„Nu am dotat la Primărie, ci la cabinetul medicului de familie menţionat în comunicat. Din câte ştim, nu aparţine de Primărie cabinetul. Toate cabinetele pe care le-am dotat sunt CMI-uri sau SRL-uri. Nu trebuia înştiinţată Primăria. Noi dotăm cabinetele medicilor de familie care s-au înscris în programul nostru naţional. În metodologie orice cabinet de medicină de familie din mediul rural care îndeplineşte criteriile noastre, să fie într-o zonă rurală, să aibă pe liste gravide, copii, se pot înscrie pentru aceste dotări. Deci, cabinetele nu aparţin de primării”, ne-a spus Silvia Burcea.
Dr. Petru Corneliu Melinte ne-a confirmat că aparatura medicală a ajuns la Topolog, unde reprezentanţii organizaţiei Salvaţi Copiii România au fost prezenţi în cabinetul medicului de familie, realizând, de altfel, şi fotografii cu aparatura respectivă pusă în funcţiune.
„Am un cabinet principal la Topolog, unul secundar la Crişan şi al doilea secundar la Jurilovca. La Jurilovca este cumpărat de curând cabinetul şi nu intra în finanţarea celor de la Salvaţi Copiii. Unul dintre criteriile de eligibilitate pentru aceste sponsorizări cu dotare de aparatură este prezenţa unui număr mare de copii, or numărul celor din Crişan este redus. Sunt cinci copii în total. La Topolog am câteva sute de copii, cu tot felul de probleme sociale, din acest motiv s-a făcut sponsorizarea. Am completat un formular prin care am demonstrat că criteriile de eligibilitate pentru cabinetul meu de la Topolog sunt îndeplinite. La Crişan, nu ştiu de unde s-a născut această poveste. Aparatura este la Topolog, reprezentanţii organizaţie au fost prezenţi, au realizat şi fotografii cu aparatura funcţională. Prin acest program, la Topolog, a fost adus un ecograf portabil, un defibrilator, un cântar pentru copii, un oftalmoscop, precum şi alte aparaturi medicale”, a precizat dr. Petru Corneliu Melinte.
Potrivit comunicatului de presă remis miercuri de organizaţia Salvaţi Copiii România, şase cabinete de medicină de familie din judeţele Buzău (Cernăteşti), Constanţa (Cogealac, Lumina), Tulcea (Crişan), Vrancea (Nereju Mic, Sihlea) au fost dotate cu aparatură medicală. Investiţia face parte din programul „Primul pas spre sănătate”, implementat de Salvaţi Copiii.
În comunicatul de presă transmis pe adresa redacţiei noastre de organizaţia Salvaţi Copiii România este citat atât doctorul Melinte, cât şi o femeie însărcinată din Crişan.
Redăm mai jos comunicatul:
„<<În Delta Dunării, nu avem luxul de a aştepta – fiecare aparat contează. Un ecograf mobil, un analizor de sânge – sunt diferenţa dintre a presupune şi a şti. Aparatura aduce siguranţă, mai ales acolo unde distanţele se măsoară în ore pe apă. Fără ea, suntem medici cu mâinile legate şi cu inima grea>>, a menţionat dr. Petru Corneliu Melinte, din localitatea Crişan, judeţul Tulcea.
<<Nu credeam că o să ajung vreodată să fiu consultată cu aparate moderne, aici, în satul nostru. Am venit cu teamă, dar am plecat cu inima uşoară. Când domnul doctor mi-a pus ecograful şi mi-a arătat pe ecran cum se mişcă bebeluşul meu… am început să plâng. Era acolo, viu, real, şi pentru prima oară l-am simţit aproape. Nici nu ştiam că e atât de important să mergi la control, să vezi cum creşte, dacă e bine>>, a precizat femeia însărcinată, din localitatea Crişan, judeţul Tulcea.”
Programul se desfăşoară la nivel naţional şi are ca obiectiv participarea la reducerea ratei mortalităţii infantile în România, ţara cu cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile din Europa.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.