Testarea internaţională PISA 2025 a început, luni, în România. Peste 10.000 de elevi de 15 ani vor fi evaluaţi, în perioada 12 mai – 9 iunie, la lectură, matematică, ştiinţe, iar pentru prima dată, şi la limba engleză.
La testele PISA 2022, România a înregistrat cele mai slabe rezultate din ultimii ani, elevii români obţinând scoruri sub media Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică la toate cele trei domenii evaluate.
Prof. Florin-Cristian Anastasiu, directorul Colegiului Naţional „Spiru Haret”, atrage atenţia că principala cauză a rezultatelor slabe în cadrul testării PISA este reprezentată de lipsa profesorilor calificaţi în şcolile din România.
„În mediul rural situaţia este dramatică, iar acest lucru nu se întâmplă de ieri, de azi. Rezultatele dezastruoase vin, în primul rând, din cauza degradării şi lipsei din în ce mai acute de profesori calificaţi. Lucrul acesta se repercutează în mod absolut vizibil. Este o primă cauză. În mediile rurale vorbim de clase mixte deja. Într-o clasă sunt trei elevi de clasa a II-a, un elev de clasa I şi patru elevi de clasa a V-a. Se face geografia cu profesorul care predă şi informatică şi muzică şi desen. Din nefericire situaţia aceasta, mult mai acută în mediile rurale, încet începe să se propage şi în mediile urbane pentru că meseria de cadru didactic nu mai este absolut deloc atractivă”, a precizat prof. Florin-Cristian Anastasiu.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.