După victoria lui Nicuşor Dan la alegerile prezidenţiale din 2025, atenţia publică se îndreaptă firesc spre paşii care urmează până la instalarea oficială în funcţie.

De la validarea rezultatului, până la depunerea jurământului şi formarea unei noi majorităţi guvernamentale, România intră într-o etapă-cheie de tranziţie instituţională.

Odată instalat în funcţie, noul preşedinte are câteva responsabilităţi imediate. Noul preşedinte al României are un rol important în formarea Guvernului, desemnând un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numind Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

Astfel, odată instalat la Cotroceni, românii din toate domeniile de activitate îşi doresc să afle care vor fi măsurile concrete care vor fi aplicate, dar şi ce le pregăteşte noul preşedinte şi Guvern pentru următorii cinci ani.

La Tulcea, mediul de afaceri îşi doreşte un Guvern stabil, discuţii aplicate pe zona de reformă fiscală, predictibilitate şi stabilitate.

 „În primul rând, avem nevoie de un Guvern stabil. În al doilea rând, avem nevoie de o discuţie mai aplicată pe zona de reformă fiscală pe care avem obligaţia s-o îndeplinim pentru că avem jalon în PNRR. În al treilea rând, ar trebui să avem nişte măsuri care să fie mai uşor de implementat pentru mediul de afaceri pentru că de multe ori nu cuantumul este problema, ci procedura de implementarea a măsurilor fiscale şi eventualele controale. În general, avem nevoie de predictibilitatea şi stabilitatea de care vorbim de ani de zile”, ne-a declarat prim-vicepreşedintele IMM România, Sterică Fudulea.

O întâlnire cu partenerii de dialog social şi noul preşedinte al României este deja luată în calcul de mediul de afaceri, în scopul expunerii problemelor existente în acest domeniu de activitate, precum şi pentru găsirea soluţiilor concrete pentru a le rezolva în viitor.

„Nu ştiu dacă suntem în cădere liberă, dar sigur avem nevoie de o finanţare mai mare pentru mediul de afaceri din toate punctele de vedere. Avem nevoie de mesaje pozitive şi cred că noul preşedinte le poate transmite şi poate garanta această stabilitate. Ulterior, politicul va stabili programul de guvernare şi măsurile care pot fi luate. Ne-am dori să organizăm o întâlnire cu mediul de afaceri şi noul preşedinte. Întotdeauna suntem deschişi oricărui dialog şi sperăm ca după ce se instalează Guvernul, sau chiar înainte, să aibă preşedintele întâlnire cu partenerii de dialog social, respectiv cu patronatele şi sindicatele. Aşa ar trebui să decurgă lucrurile, iar ulterior să transmită viitorului prim-ministru care sunt dorinţele noastre. Sperăm la o creştere pozitivă a imaginii României, a sistemului fiscal şi bineînţeles a mediului de afaceri”, ne-a spus Sterică Fudulea.

Liderul CNSLR Tulcea, Mihai Roma, a explicat că Nicuşor Dan va trebui să ducă o muncă asiduă în perioada următoare pentru a forma noul Guvern. Stoparea declinului economic ar trebui să fie o prioritate pentru noul preşedinte al românilor.

„Priorităţile sunt cele pe care Nicuşor Dan deja le-a enunţat. În primul rând, stoparea declinului economic, a decăderii economice, pentru că acest lucru se întâmplă. Suntem într-o perioadă de stopare a investiţiilor, dar şi a creşterii economice. Acest lucru n-o să-l poate face Nicuşor Dan, ci Guvernul. Nicuşor Dan trebuie să lucreze 24 de ore ca să se formeze Guvernul, să-i poată convinge pe cei de la PSD, dar şi partidele responsabile de soarta acestei ţări. Nu mai trebuie să se piardă timpul. Aproape cinci luni s-a pierdut timpul şi s-a menţinut stagnarea economică. Unii spun că nu s-a agravat situaţia economică a României, dar această afirmaţie nu ştiu dacă se confirmă. Noi aveam la sfârşitul anului trecut un deficit de 9,3%, dar acum este mai mare. Deci o prioritate ar fi aceasta, să se acţioneze destul de repede pentru a se face nişte modificări în ceea ce priveşte cheltuielile statului, care sunt mult prea mari pentru funcţionarea lui”, spune liderul CNSLR Tulcea, Mihai Roma.

De asemenea, reforma administrativă a instituţiilor statului trebuie să fie luată în calcul de noul preşedinte, iar în funcţii să rămână doar cei cu adevărat capabili şi pregătiţi profesional.

„Micşorarea numărului de personal în companiile de stat, în cele peste 1.400, mult prea multe, este necesară. Nu ştim câte dintre acestea sunt şi profitabile. Mă refer la acele companii de stat care cheltuie mult prea mult pentru un stat atât de debilizat sub aspect financiar. Avem şi noi, la Tulcea, aeroportul de la Mihail Kogălniceanu despre care s-a tot spus că va deveni rentabil cât de curând şi că o să se facă curse. Este un aeroport care continuă să înghită foarte mulţi bani şi a cărui utilitate şi profitabilitate economică nu există. Trebuie să schimbe puţin modul de acţiune în multe instituţii. Trebuie să avem cu adevărat nişte instituţii care să ne protejeze. Nicuşor Dan va avea foarte mult de lucru şi va avea nevoie de multă diplomaţie, de nişte oameni corecţi care să-l ajute. Totuşi, este cam greu să-i găsească în România. Trebuie să fie şi capabili în acelaşi timp. Eu am convingerea că pregătirea lui de excepţie în domeniul matematic şi administrativ îl va ajuta mult. Cred că este un om foarte planificat, riguros şi s-ar putea să nu ne dezamăgească”, precizează Mihai Roma.

Totodată, Nicuşor Dan va trebui în perioada următoare să le câştige încrederea românilor care l-au votat în număr deosebit de mare pe contracandidatul său.

„Noul preşedinte pe care-l avem va trebui să acţioneze pentru o reconciliere naţională, deoarece numărul celor care au fost păcăliţi de o propagandă mincinoasă şi deşănţată din partea acestor partide zise extremiste, mai degrabă izolaţioniste, este foarte mare. Trebuie neapărat să se adreseze şi acestora. Important este să-i facă să înţeleagă prin ce trece ţara în care ei trăiesc. Va fi mai greu cu cei din Diaspora, dar ce-i din interior trebuie să înţeleagă momentul prin care trece ţara şi faptul că nu avem nevoie de proteste care să nu aducă nimic bun şi să fie distructive. Sunt ferm convins că George Simion nu se va linişti. Că l-a felicitat pe Nicuşor Dan este o strategie, nu este o felicitare sinceră în niciun caz. Eu nu-l văd capabil de sinceritate pe acest om obişnuit să mintă, înşele şi manipuleze. Este un expert în domeniul manipulării. Sunt multe de făcut de acum încolo pentru ţară”, afirmă liderul CNSLR Tulcea.

Totuşi, înainte de a fi ales, noul preşedinte a promis tuturor românilor că nu va majora TVA-ul când ajunge la Cotroceni, lucru puţin probabil având în vedere deficitul bugetar cu care ne confruntăm.

„Îmi pare rău că noul preşedinte a promis că nu va fi mărit TVA-ul actual, deoarece situaţia este foarte gravă şi nu poţi reduce deficitul de aproape 10% spre care ne-au împins predecesorii, fără să se umble la impozite şi taxe. Va trebui să strângem din dinţi şi să acceptăm pentru o perioadă o scădere a nivelului de trai. Ştiu că este foarte greu, deoarece fiecare este obişnuit cu un anumit standard şi, dacă este mulţumit de el, nu doreşte să renunţe la acesta. Dânsul, prim-ministrul, dar şi ceilalţi miniştri au obligaţia să explice foarte clar de ce anume se vor lua respectivele măsuri de austeritate, care sigur vor fi. Este clar că nu ne va fi uşor. Trebuie să fim conştienţi de faptul că vom plăti pentru greşelile mari făcute de Guvernul Ciolacu şi Ciucă”, a adăugat Roma.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.