Transportul naval de tip taxi este preferat de mulţi turişti şi localnici pentru rapiditatea cu care se ajunge la destinaţia dorită, dar şi pentru confortul oferit.
Unii participanţi la evenimentul de prezentare a studiului tehnic al proiectului „Modernizarea sistemului de transport public în Delta Dunării”, desfăşurat la Tulcea luna trecută, au ridicat această problemă de competitivitate între transportul naval în regim taxi şi cel public. Mai precis, s-au arătat îngrijoraţi de faptul că trendul ar putea fi păstrat în situaţia în care timpul de parcurgere al destinaţiei n-ar fi scurtat, chiar dacă vor fi puse la dispoziţie nave moderne pentru pasageri.
„Ce viteză de deplasare consideraţi că vor avea aceste nave ca să fie competitive cu un transport naval preferat de localnici, de tip taxi? Populaţia locală a migrat puternic din partea subvenţionată către partea privată din cauza timpului foarte îndelungat al călătoriei. Prin introducerea acelor catamarane timpul nu a fost redus substanţial pentru că s-au impus nişte limitări de viteză. Navele respective aveau o capacitate ridicată de viteză, dar formau nişte valuri mari. Astfel, s-au impus restricţii de viteză deoarece aruncau bărcile pe mal. Deci, ce viteză de deplasare vor avea aceste nave, vor fi competitive cu transportul privat?”, a declarat Tudor Hubati, directorul general adjunct al AZL Sulina.
Serviciul oferit prin proiectul „Modernizarea sistemului de transport public în Delta Dunării” va asigura un transport public regulat, care va fi prevăzut cu staţii pentru a deservi toate localităţile în mod egal, ceea ce va însemna automat un timp mai ridicat de parcurgere al traseului, faţă de concurenţă.
„Încercăm să proiectăm aici un serviciu de transport public care presupune opriri în staţii. Nu este un serviciu expres de tip taxi, ci este unul de transport public regulat, cu o periodicitate cunoscută, cu un grad de predictibilitate care ne dorim să fie ridicat, cu o respectare a unui program de circulaţie către 100%, cu excepţia situaţiilor neprevăzute. Deci, practic, ne dorim să avem un transport public care să meargă din staţie în staţie, să ia pasagerii şi să asigure şi transportul mărfurilor de necesitate. Practic acesta este scopul, şi nu un serviciu expres între două puncte de capăt, precum Tulcea-Sulina sau Tulcea-Chilia. Vrem să deservim toate localităţile în mod egal, echitabil şi coerent”, a transmis inginerul de proiect.
Expertul senior pe probleme de transport la Banca Europeană de Investiţii, Mihai Frumosu, a afirmat că: „serviciul intercity nu este subvenţionat, fiind un lux. Noi nu putem să furnizăm lux, ci facem tot posibilul să furnizăm un răspuns la nevoile sociale ale populaţiei”.
Totuşi, Nicolae Chichi, directorul Navrom Tulcea, a punctat că Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii ar trebui să reglementeze transportul de tip taxi pe viitor.
„Este pentru prima dată în 12 ani de când lucrez în această companie în care marfa îşi are locul ei. De 12 ani Consiliul Concurenţei încearcă să elimine acest tip de transport al mărfurilor de strictă necesitate, ceea ce este un lucru foarte bun. Acum apare un element nou pentru cei de la Ministerul Transporturilor, mai precis transportul de tip taxi. Cred că acesta ar trebui reglementat, introdus în legislaţie şi explicat. Trebuie să-l avem în această zonă în care există probleme foarte mari legate de evenimente”, a spus Nicolae Chichi.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.