Guvernul va modifica modul de acordare a sporului pentru implementarea de proiecte finanţate din fonduri europene. Acest spor, acum în valoare de 50%, va fi modificat astfel încât să varieze de la 5% la 50% şi să ţină cont de valoarea proiectului şi de progresele implementate în proiect, nu doar de orele de lucru ale angajaţilor pe acest proiect, potrivit unui act normativ pregătit de Guvern.

În prezent, sporul pentru angajaţii care sunt implicaţi în proiecte finanţate din fonduri europene este de până la 50%, în funcţie de timpul lucrat.

De acum, sporul va varia de la 5% la 50%, în funcţie de valoarea cumulată a proiectelor pe care lucrează angajaţii, pe lângă timpul dedicat lucrului pe acel proiect, iar acordarea sporului va fi decisă în funcţie de progresele implementate în proiecte.

Părerile sunt împărţite la Tulcea. Unii primari văd cu ochi buni modificarea legislativă, alţii critică măsura.

La Primăria comunei Baia, patru angajaţi sunt implicaţi pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene. Astfel, un angajat primeşte un spor de 10%, unul de 30% şi doi de 40%. Primarul comunei Baia, Liliana Marinescu, este de acord cu modificarea şi consideră că sporurile ar trebui să fie acordate în funcţie de performanţa angajaţilor.

„Mie mi se pare normal ca aceste sporuri să se dea după performanţă. La momentul acesta noi avem patru angajaţi care iau sporuri pentru fonduri europene. Noi avem şi proiecte în desfăşurare şi o să avem în continuare fiindcă sunt foarte multe proiecte depuse. Sunt de acord să se dea acest spor în funcţie de eficienţa angajatului pe analiză de proiect. Mi se pare normal să fie ca în privat, nu toată lumea să ia sporuri maxime. De asemenea, nu mi se pare normal să se limiteze. Până acum era maxim 50%, eu aş fi de acord să se păstreze acest 50% cu condiţia să fie aplicat în funcţie de performanţele pe proiect şi pentru cei care l-au realizat. Eu am făcut un lucru de când am venit la Primărie, am aplicat lucrurile ca în privat. Aproape toţi angajaţii implicaţi în proiecte luau un spor de 30%. Eu am făcut o analiză şi la doi dintre angajaţi le-am diminuat sporul la 10%. Proiectele sunt în diferite stadii, iar dacă sunt spre final sau este o perioadă în cadrul proiectului unde nu este aşa mult de muncă, atunci perioada aceea ar trebui să se compenseze şi să se facă o evaluare pentru fiecare angajat în parte. Atunci să oferim sporuri în funcţie de faza proiectului şi implicarea fiecăruia. Asta se urmăreşte, performanţa, şi eu sunt de acord ca aceste sporuri să fie date pe criterii de performanţă”, ne-a declarat Liliana Marinescu.

În ceea ce priveşte proiectele aflate în derulare, cetăţenii comunei urmează să beneficieze în viitor de un parc fotovoltaic şi un bazin sportiv de înot.

„Dotarea şcolilor se finalizează probabil luna viitoare. În derulare la momentul acesta avem un parc fotovoltaic şi un proiect mare pe fostul POCU de două milioane de euro cu bazinul sportiv”, a precizat Liliana Marinescu.

Primarul comunei Luncaviţa, Aurel Iorga, se mândreşte cu o echipă de profesionişti formată din şapte angajaţi care se ocupă de implementarea proiectelor prin fonduri europene, fiecare primind un spor de 50%.

„Eu cred că este o măsură destul de bună fiindcă cei care muncesc cu adevărat trebuie apreciaţi, iar primăriile care vor să se dezvolte au nevoie de aceste fonduri europene. În funcţie de cât accesezi, atât trebuie să primeşti. Noi ne încadrăm la ora actuală, fiindcă avem 18 proiecte aflate în curs de implementare. Nu toate sunt pe fonduri europene, mai avem şi fonduri guvernamentale, dar cu siguranţă depăşim acea sumă de patru milioane de euro. Eu sunt foarte mulţumit de această situaţie, pentru că atunci când întinzi mâna să iei ceva trebuie să ştii că ai muncit pentru acei bănuţi. Noi cu siguranţă vom accesa tot ce se poate pentru a ne menţine sus cu procentul acesta. Consider că în cadrul primăriei noastre avem o echipă foarte bine pregătită. Eu nu vreau să-mi pierd oamenii doar pentru partea financiară. Îmi doresc ca toţi care lucrează în echipa de proiecte să fie apreciaţi la aceeaşi valoare, dar să şi muncească pentru acei bănuţi. Eu mă mândresc cu echipa pe care o avem în cadrul instituţiei pentru că sunt profesionişti, nu vreau să-i pierd şi le dau acel 50% fiindcă sunt foarte implicaţi. Voi lupta pentru procentul acesta şi voi lupta şi pentru a aduce fonduri în comună”, ne-a declarat Aurel Iorga.

Cel mai mare proiect aflat în derulare la momentul actual în Luncaviţa este cel de înfiinţare a gazelor naturale, finanţat prin Anghel Saligny.

„Este un proiect în valoare de cinci milioane de euro şi suntem în execuţie, iar în procent de 82% este executat. Al doilea proiect pentru care noi am obţinut finanţare tot prin fonduri guvernamentale este o variantă ocolitoare a comunei, contractul este semnat din 2023 numai că mai avem de terminat cu exproprierile de terenuri. Alt proiect important este cel pentru parcul fotovoltaic şi suntem aproape de contractare. Încă nu am terminat grădiniţa din comuna noastră, este un proiect prin PNRR şi mai avem de făcut recepţia lucrării. Suntem în implementare la tot ce înseamnă asfaltări. Comuna este asfaltată în procent de 90%. Am demarat două proiecte pentru extindere canalizare şi asfaltări. Avem în curs de finalizare afterschool-ul comunei, căminul cultural, liceul tehnologic şi atelierul din comuna noastră. Nu sunt toate finalizate, dar lucrăm la ele. Avem în curs de execuţie acum piste de biciclişti. Mai avem un proiect la şcoala din Rachelu, s-a demolat toată şcoala şi se face prin fonduri americane, iar în maxim două săptămâni va începe lucrarea. Am obţinut finanţare prin PIDS care ne-a finanţat un centru multifuncţional cu bazin de înot şi un teren de sport. Sunt foarte multe proiecte pe care le-am depus şi sunt în curs de implementare”, a amintit primarul Aurel Iorga.

La Casimcea, cinci angajaţi ai Primăriei primesc sporuri între 30-45%, spune primarul Gheorghe Ţilincă.

„Noi suntem în grafic cu proiectele. Le-am început şi sunt în curs de derulare, suntem în termene. Ar fi păcat să nu-i apreciem pe oamenii care lucrează în plus prin aceste sporuri. Măsura este corectă. Ai accesat fonduri, proiectul merge bine, poţi să iei sporurile, dar dacă tu ai accesat fonduri, iar proiectul a căzut, atunci normal că nu prea meriţi acei bani. Cunosc şi eu cazuri când proiecte ce au primit fonduri europene nu au fost duse la bun sfârşit şi este normal ca aceia să nu beneficieze de sporuri. Noi în afară de acest spor nu mai primim altul”, a explicat primarul Ţilincă.

În comună se află în derulare un proiect cu echipamente IT, stadiul de execuţie fiind de 90%, iar în urmă cu o lună a fost finalizată dotarea şcolilor, tot cu fonduri europene.

„Acest proiect vine cu 120 de camere de luat vederi pe care le-am instalat în toată comuna, laptopuri la Primărie. Am avut groapă de gunoi cu aport voluntar prin PNRR. Proiectul este gata, doar Ministerul Mediului mai trebuie să achiziţioneze echipamentele, containerele, încă nu ni le-au dat. Avem un proiect cu o platformă de gunoi de grajd tot prin PNRR”, a menţionat primarul comunei Casimcea.

Trei angajaţi ai Primăriei Carcaliu primesc sporuri de 40%, iar primarul spune că modificarea modului de acordare a acestuia este necesară.

„Nu aş avea nimic împotrivă cu această măsură. Dacă vrea cineva să facă treabă nu cred că ar trebui să se uite la sporurile respective. Consider că este OK să fie condiţionate, din punctul meu de vedere. Prin fonduri avem acele proiecte cu iluminatul public, unde au intrat şi monitorizarea video a comunei, dotarea şcolilor cu mobilier şi staţii de reîncărcare electrice. Toate proiectele sunt aproape finalizate. Alte proiecte în curs de implementare sunt asfaltarea străzilor, alei pietonale”, ne-a declarat primarul Grigore Panait.

Şi primarul comunei Hamcearca, Doru Caludi, spune că modificarea nu ar trebui să provoace probleme. La Primăria Hamcearca, doi angajaţi primesc sporuri de 25%, respectiv  10%.

„Nu mi se pare o problemă atât timp cât această măsură există şi la ora actuală. În ceea ce priveşte proiectele, două sunt pentru modernizarea drumurilor. Alt proiect este pentru un sistem de supraveghere inteligent în comună. Mai avem două proiecte de iluminat inteligent”, a menţionat primarul Doru Caludi.

La Primăria Mahmudia, unde 5 angajaţi primesc sporuri între 15-30%, măsura nu este văzută bine.

„Nu am o părere prea bună despre această măsură, nu neapărat pentru mine, ci pentru angajaţii care chiar muncesc. Lucrează şi noaptea, vin la muncă la 2-3 dimineaţa dacă nu le merge internetul, vin peste program. Performanţa înseamnă valori. Dacă prinzi un proiect de 1-2 milioane, poţi să primeşti 25%, prinzi unul de 500.000, primeşti mult mai puţin. În ceea ce priveşte proiectele aflate în derulare, sunt două proiecte despre care nu pot să spun foarte multe, fiindcă nu ştiu dacă voi primi finanţare”, ne-a spus primarul Ion Şerpescu.

Primarul comunei Frecăţei, Marian Naiman, opinează că plafonarea valorii proiectelor nu ajută comunităţile. Aici, trei angajaţi primesc sporuri de 30%.

„Părerea mea este că nu se cântăreşte cu aceeaşi măsură. Dacă noi, comunele, suntem plafonate la valoarea proiectelor, şi nu putem să cerem mai mult, atunci bineînţeles că n-am putut să accesez mai mult de cinci milioane de lei, deşi eu am nevoie de 60 de milioane. Atunci de ce ni se impune o grilă? Este aceeaşi muncă în ceea ce priveşte avizele, studiile, etc., atât la proiectul de cinci milioane de lei, cât şi la cel de 20 de milioane de lei. Dacă suntem plafonaţi la valoarea obţinerii finanţării, atunci din start nu mai ajungem la un spor de 50%. Asta duce la pierderea oamenilor calificaţi, pierderea unor proiecte. Am un proiect pe PNRR pentru eficientizarea energetică, 330.000 euro. Lucrez prin Anghel Saligny acum la asfaltare, 12 milioane de lei. Acestea sunt în derulare. Spre finalizare suntem cu canalizările de la Frecăţei şi Teliţa”, a subliniat primarul Marian Naiman.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.