Primarul Ştefan Ilie este hotărât să taie în carne vie pentru a aduna bani de investiţii în folosul tulcenilor. Conştient că promovează măsuri nepopulare şi riscă reproşuri şi înjurături, primarul municipiului spune că nu se va opri din efortul de restructurare a instituţiei şi a societăţilor subordonate Primăriei Tulcea.

După episodul Energoterm, Ştefan Ilie anunţă că îşi va dedica energia pentru rentabilizarea serviciilor oferite de Primărie, o variantă de lucru luată în calcul fiind ca acestea să fie transferate în administrare privată, fie că vorbim de transport, apă-canal sau salubritate.

De exemplu, pentru a afla dacă nu există şi posibilităţi mai rentabile de colectare a deşeurilor din municipiu, Ştefan Ilie a solicitat oferte din partea unor firme private.

„Am început evaluările mai de mult timp. De exemplu, la Servicii Publice, unde sunt mai multe componente. Evaluăm modul în care putem gestiona deşeurile. Atunci când am venit la Primărie, ţinând cont de faptul că Primăria are o Societate a Serviciilor Publice, am purtat discuţii cu JT Grup, aceasta fiind societatea care aduna la acea vreme deşeurile din judeţ, cu excepţia municipiului şi a încă vreo două localităţi. Am făcut evaluări ale serviciului, a componentei acesteia de gestionare a deşeurilor, de colectare, şi am ajuns la concluzia că ofertele pe care ni le făcea JT Grup nu erau rentabile, adică tot mai ieftin şi mai eficient făceam cu Servicii Publice, decât cu JT Grup. JT Grup şi-ar fi dorit să obţină colectarea gunoaielor din municipiul Tulcea, fiindcă noi producem deşeuri cât judeţul întreg şi ar fi fost o sursă foarte mare de venit pentru ei. Numai că serviciile oferite de ei în raport calitate şi preţ nu erau rentabile. Acum SMID-ul are un nou colector, Polaris, o firmă foarte mare. Am luat legătura cu ei şi acum aşteptăm să vedem ce oferte ne fac pentru a vedea dacă este mai eficient, mai rentabil şi mai ieftin decât Serviciile Publice. Acesta este un alt mod de a evalua. În acelaşi timp, să presupunem că ne vor da o ofertă care tot nu ne încântă, vrem să vedem şi ce ar putea să facă un privat, altul decât Polaris sau JT Grup. Poate ne vor eficientiza mai bine, cu bani mai puţini”, ne-a declarat Ştefan Ilie.

Ştefan Ilie este nemulţumit şi de modul în care sunt întreţinute spaţiile verzi din municipiu.

„Serviciile Publice mai au şi alte componente, de exemplu amenajarea spaţiilor verzi. Cheltuim foarte mult pentru asta şi nu sunt mulţumit de modul în care arată spaţiile verzi din municipiu. Am încercat tot felul de evaluări, de posibilităţi de a arăta oraşul nostru excepţional, să nu existe ceva uscat, nefuncţional. Nu reuşesc încă, şi atunci mă gândesc că poate un privat ne va face nişte oferte mult mai bune. Şi acel privat cum va fi plătit: dacă toată suprafaţa este verde şi frumoasă, atunci ia banii, dacă un metru pătrat nu este realizat cum trebuie, iei cu un metru pătrat mai puţin. Poate eficienţa va fi mult mai mare în felul acesta. Mai sunt şi alte componente pe care le are Servicii Publice precum toaletarea copacilor, spălarea străzilor şi a edificiilor, putem discuta de eficientizare. Eu îmi doresc ca fiecare serviciu să performeze şi să nu fiu nevoit să le desfiinţez”, a spus Ştefan Ilie.

Edilul subliniază faptul că un oraş nu se poate dezvolta prin populism.

„Toate aceste servicii publice sunt căpuşate de foarte mulţi angajaţi, de foarte multe cutume şi ajung la un moment dat cei care lucrează acolo să considere că au un drept al lor să existe şi că primarul n-o să aibă curajul de a sista, de a desfiinţa, fiindcă vrea să fie votat. Ei bine, eu nu fac parte din tagma acestor primari. Eu am demolat garaje, am pus taxe pe parcări, am dat amenzi, pentru că eu cred altfel. Că nu prin populism se dezvoltă oraşul, chiar dacă mă votează mai puţini oameni. Investitorul privat vrea să vadă din partea primăriei că se gândeşte la dezvoltare şi nu la pomeni. De aceea sunt oraşe foarte dezvoltate şi oraşe slab dezvoltate. Pentru că acolo unde s-a practicat populismul, cetăţeanul a câştigat pe moment, dar a pierdut pe termen lung”, a explicat Ştefan Ilie.

Procesul de evaluare este în plină desfăşurare şi la Transportul Public, iar primarul consideră că Primăria cheltuie prea mulţi bani cu acest serviciu.

„Despre Transportul Public, există oraşe care l-au privatizat şi funcţionează foarte bine, dar există şi oraşe care nu l-au privatizat şi funcţionează foarte bine. La noi, mie nu-mi place cum funcţionează. Într-adevăr, oraşul este în şantier şi întârzierile autobuzelor ţin foarte mult de şantierele pe care le avem, dar mă refer la raportul cost-beneficiu, foarte mulţi bani dăm. Costul de călătorie pe care îl plătesc cetăţenii este subvenţionat. Să presupunem că preţul unei călătorii este de 12 lei, şi noi plătim Transportului Public, prin subvenţie, diferenţa de până la 2 lei. Poate la un privat costul ar fi de 8 lei şi noi vom plăti doar 6 lei ca să ajungă la 2. A întârziat, nu-l mai plăteşti, aşa putem să facem un contract ferm. N-are grijă de autobuze, nu-l mai plăteşti. Creşte preţul, îi anulezi contractul. Deci suntem în proces de evaluare şi la Transportul Public”, a precizat Ştefan Ilie.

Direcţia de Întreţinere şi Administrare Patrimoniu (DIAP) Tulcea stă bine la capitolul parcări, spune edilul, dar mai are de lucru la partea de gestionare a evenimentelor şi clădirilor.

„DIAP-ul are multe secţii, unele au performat extraordinar de bine, de exemplu la parcări. Cu toate injuriile pe care le-a luat şi pe care le iau eu, am ţinut licitaţii online, suntem prima municipalitate din ţară care a făcut aşa ceva. Au învăţat de la noi şi alţii. Am câştigat în instanţă toate procesele intentate de cetăţenii care au considerat că am greşit. Aduce beneficii, se modernizează încontinuu, avem bani din ce în ce mai mulţi pentru a desfiinţa garaje şi a face alte parcări. DIAP-ul are şi alte secţii care performează, o parte din secţia care face lucrări, o parte din serviciile de concesiuni, dar stă foarte prost la evenimentele pe care le organizează, la gestionarea imobilelor, la modul în care actualizează preţurile, verifică, coordonează şi monitorizează patrimoniul pe care îl au. Atunci vom vedea dacă mai este necesar să existe ca entitate juridică, sau vor fi diminuaţi şi aduşi la nivelul Primăriei, iar serviciile pe care le oferă să le putem contracta de la firmele private. Eu îmi doresc, la fel şi la DIAP, să mănânce jăratic, să performeze, şi să nu fiu nevoit să desfiinţez în totalitate sau părţi din secţiile pe care le au. Pentru treaba aceasta discut cu ei de vreo trei ani de zile şi nu sunt încă mulţumit”, a spus Ştefan Ilie.

În ceea ce priveşte serviciul de alimentare cu apă şi canalizare, gestionat de Aquaserv, primarul Ştefan Ilie spune că acesta trebuie să se modernizeze şi să se eficientizeze.

„Principalele probleme pe care le are oraşul sunt din cauza apelor şi canalizărilor, căminelor, racordurilor şi a lipsei unei gestionări corecte a celor care fură apă, care sunt racordaţi fără să plătească, faptul că nu au o evidenţă clară a conductelor pe care le au în subteran. De exemplu, facem un centru de dizabilităţi pe 1848, şi am dat de o conductă pe care ei nu ne-au trecut-o în avizul respectiv, nici nu ştiau că există. Eu când am venit aici la Tulcea am văzut cu stupoare că ei nu aveau vreo hartă digitală a conductelor reală, ca să nu mai zic că nu aveau nici hărţi în format clasic. A trebuit să întreb foşti lucrători de la Aquaserv dacă pe sub un bloc trece o conductă de apă. M-am chinuit cu cei de la Aquaserv să gestioneze cum trebuie aceste reţele, dar nu au capacitate. Nu sunt mulţumit. Există foarte multe societăţi de apă-canal care implementează proiecte europene cu succes, fac investiţii, monitorizează cu atenţie, nu doar un judeţ sau o localitate, ci zeci de judeţe, chiar şi în afara ţării. Eu vreau ca Aquaserv să existe în continuare, cel puţin în municipiul Tulcea, dar dacă nu se modernizează şi nu se eficientizează, nu am ce să le fac. Cunosc nişte specialişti foarte buni la Aquaserv, ei sigur vor putea să lucreze şi la noul sistem care va fi creat, dacă va fi creat. Oamenii care sunt responsabili, specialişti, muncitori adevăraţi, şi de la Energoterm şi de oriunde, îşi vor găsi de lucru şi eu îi voi ajuta. Întotdeauna oamenii care sunt responsabili nu au cum să piardă, sunt văzuţi şi căutaţi. Cei care stau doar pe salarii sau pe un post călduţ, cum erau la Energoterm o grămadă, şi cum sunt şi în alte părţi, aceştia vor dispărea”, a subliniat Ştefan Ilie.

De asemenea, edilul spune că îşi asumă şantierele din oraş, chiar dacă ele provoacă un disconfort pentru locuitori.

„Îmi asum aceste şantiere pe care celelalte autorităţi nu au vrut să le facă înainte fiindcă aduceau acest disconfort. Eu îmi asum aceste lucrări pe care oamenii le-au dorit dintotdeauna, eu trebuie să le fac într-un termen scurt şi normal că provoacă disconfort. N-am venit aici ca să stau o viaţă ca primar, vreau ca după ce n-o să mai fiu primar să pot să ştiu că pe strada aceea, unde era dezastru, eu am făcut-o, în timpul administraţiei mele”, a spus Ştefan Ilie.

Nici de cum funcţionează lucrurile la Agropieţe S.A. primarul nu se declară mulţumit, cea mai mare parte a veniturilor obţinute de societate venind din chiria plătită de Primărie.

„Nu este normal ca Pieţele să obţină cei mai mulţi bani pentru funcţionarea lor din chiria pe care o plăteşte tot Primăria la clădiri. Nu se poate aşa ceva. Primăria este cel mai mare chiriaş pentru pieţe, adică mutăm banii dintr-o parte ca să funcţioneze. Piaţa poate exista şi în cadrul aparatelor de specialitate, dacă nu se poate autogestiona. Nu putem să rulăm aşa sume dintr-o parte în alta, dăm clădiri, le administrează pieţele, ne ia chirie la Primărie. Vorbim de eficientizare. Şi la pieţe s-au făcut lucruri frumoase, au făcut toalete, au modernizat hale, dar nu înseamnă că dacă ai făcut un lucru frumos trebuie să trec cu vederea peste celelalte lucruri care nu sunt corecte. Noi avem nevoie de bani pentru dezvoltare. Dezvoltarea înseamnă investiţii. Aceste investiţii pe care le-am început noi în ultimii patru ani au generat dezvoltare, dar încă nu mă satisfac, fiindcă vreau mult mai mult. Anul acesta Altex-ul a finanţat o investiţie de 1,5 milioane de euro. Mai sunt foarte multe investiţii în curs, foarte mulţi retaileri sau din alte întreprinderi vor să deschidă la Tulcea, fiindcă au văzut că se modernizează oraşul. Facem o centură, facem străzi şi şcoli, iar atunci îşi dau seama că oraşul merge într-o direcţie corectă”, ne-a declarat Ştefan Ilie.

Săptămâna trecută, consilierii locali au votat, în cadrul unei şedinţe extraordinare, desfiinţarea serviciului de distribuţie a agentului termic din municipiu. Primarul Ştefan Ilie spune că sprijinul financiar care va fi oferit pentru persoanele şi familiile cu venituri mici însumează o subvenţie anuală pentru Energoterm.

„Noi nu am închis societatea, pentru aceasta urmează o procedură de insolvenţă. Noi am închis serviciul de furnizare a apei calde, pe care l-am înfiinţat tot noi, municipiul. O asemenea analiză pentru Energoterm a fost făcută în vreo trei ani de zile. Am realizat toate tipurile de evaluări în aşa fel încât decizia să fie cea mai bună, cea mai corectă. Ne-am dorit să menţinem sistemul, dar nu s-a putut, fiindcă în urma analizelor a reieşit foarte clar că este doar un consumator de bani publici şi atât, că nu poate fi funcţional şi că indiferent de câţi bani am băga, dacă i-am avea, tot nu ar fi suficient. Atunci am luat această decizie, pentru a reduce din cheltuieli. Practic, un singur an ne mai chinuim cu acest sprijin financiar pentru persoanele care au venituri mici şi care nu înregistrează datorii. Sprijinul însumează cam cât o subvenţie anuală de Energoterm. Evaluarea se face în timp şi cu meticulozitate, dar ca să iei aceste decizii îţi trebuie şi un sprijin politic şi vreau să le mulţumesc atât consilierilor PNL, cât şi celor PSD, care au fost implicaţi în toate detaliile privind închiderea serviciului de furnizare a agentului termic. Nu poţi lua astfel de decizii decât dacă eşti responsabil şi dacă realizezi că vremea lucrurilor populiste nu doar că a trecut, dar că aceste măsuri de subvenţionare, de pomeni, nu fac altceva decât să distrugă orice fel de localitate în care se iau. Avem un efect imediat că se bucură cetăţeanul, dar pe termen lung distrugem oraşul şi rămânem singuri, tinerii pleacă, investitorii pleacă”, a precizat Ştefan Ilie.

Potrivit primarului, cererile asociaţiilor de proprietari şi autorităţilor publice care şi-au exprimat intenţia de a prelua centralele termice ale societăţii care s-a desfiinţat, urmează să fie aprobate. Transferul lor se va face fără plată, astfel încât acestea să ajungă în proprietatea solicitanţilor.