Cinemateca de artă: „Agonia şi extazul” lui Michelangelo, la Casa Avramide

„Agonia şi extazul" lui Michelangelo la Casa Avramide

Cinemateca de artă de la Casa Avramide va continua, în acest weekend, cu proiecţia peliculei „Agonie şi extaz” (1965), în regia lui Carol Reed. Este vorba despre un film despre artistul renascentist Michelangelo, o emoţionantă poveste despre suferinţă şi triumf. Pelicula va rula de vineri şi până duminică inclusiv, de la ora 18.00.

Filmul „Agonie şi extaz” este adaptarea cinematografică a romanului omonim al lui Irving Stone, având în prim-plan conflictul dintre artistul renascentist Michelangelo şi Julius al II-lea, supranumit „papa războinicul”. Julius doreşte ca Michelangelo să picteze o frescă monumentală pe tavanul Capelei Sixtine, însărcinare pe care rebelul Michelangelo o refuză la început.

Strâns cu uşa, artistul se vede obligat să accepte porunca, la insistenţele lui Julius, care ţine neapărat ca generaţiile care vor veni să-l ţină minte prin intermediul operei de artă. Secvenţele de pe câmpul de luptă cu Julius alternează cu pasajele în care Michelangelo încearcă să ducă la bun sfârşit sarcina primită.