Deputaţii au votat: Judecătoria Măcin nu se închide

Judecătoria Măcin nu se închide

La începutul lunii februarie, Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică un proiect de lege privind desfiinţarea, de la 1 iunie 2014, a 30 de instanţe judecătoreşti, împreună cu Parchetele de pe lângă acestea. Pe lista avansată de ministerul de resort se regăseşte şi Judecătoria Măcin. Autorităţile locale şi cele judeţene tulcene nu sunt, însă, de acord cu aplicarea unei asemenea măsuri ce îi va pune practic pe drumuri pe mulţi cetăţeni care vor vrea să îşi rezolve problemele de natură juridică.

Luna trecută, prefectul Lucian Simion a susţinut cauza Judecătoriei Măcin în faţa deputaţilor jurişti şi se pare că de-mersul său a dat roade. Astfel, proiectul de lege iniţiat de Guvern privind desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti şi a Parchetelor de pe lângă acestea a fost respins de primul for sesizat, Camera Deputaţilor, cu 305 voturi împotrivă. Ultimul cuvânt îl vor avea, însă, senatorii.

Între motivele invocate de autorii proiectului de lege în favoarea adoptării acestui act legislativ se numără recomandările CE privind continuarea reformelor monitorizate în cadrul MCV, referitoare cu precădere la necesitatea restructurării instanţelor şi Parchetelor.