București 30.03.2016, Nr. 34
Conferința Episcopilor din România transmite opiniei publice că Sfântul Scaun este preocupat de atitudinea autorităților române față de situația Catedralei Sf. Iosif din București.
Astfel, Nunțiul Apostolic, IPS Miguel Maury Buendia, a doua zi după sosirea sa la București, în cadrul ceremoniei de prezentare a copiilor scrisorilor de acreditare la Ministerul Afacerilor Externe din 11.01.2016, a comunicat ministrului îngrijorarea Sf. Scaun pentru soarta Catedralei Sf. Iosif și a cerut ca edificiul Cathedral Plaza, pe care l-a numit ”monument al corupției”, să fie înlăturat din peisajul lăcașului sfânt, punându-se în aplicare hotărârile judecătorești irevocabile ale justiției din România.
Excelența Sa Monseniorul Maury Buendia, în cadrul întâlnirii cu Prim Ministrul României, dl. Dacian Cioloș, din data de 18.02.2016, i-a comunicat șefului executivului că ”turnul ilegal Cathedral Plaza riscă să devină mai celebru decât turnul din Pisa”, iar la întrevederea din 17.02.2016 cu Ministrul Culturii, dl. Vlad Alexandrescu, înainte ca domnia sa să meargă în vizită la Vatican, i-a comunicat acestuia că simbolul corupției nu-și are locul lângă monumentul de valoare națională și universală Catedrala Sf. Iosif.
De altfel atitudinea Vaticanului a fost constantă de-a lungul anilor. Amintim că Sf. Scaun a intervenit imediat în anul 2006 chiar prin vocea Papei Benedict al XVI-lea, cerând oprirea lucrărilor până la lămurirea situației juridice, însă autoritățile publice din România au avut o atitudine duplicitară, favorizând firma constructoare.
În continuare este stranie atitudinea autorităților române, care având în fața lor 6 decizii irevocabile (printre care una de demolare a turnului și alta de expropriere pentru cauză de utilitate publică) care nu permit intrarea în legalitate a turnului ilegal, invocă diferite motive pentru inactivitatea lor, afirmând că acest caz nu este soluționat irevocabil, creând spații de manevră firmei Millennium Building Development SRL, în loc să acționeze în judecată firma pentru a recupera prejudiciile create statului român.
Firma constructoare nu poate să fie acreditată că ar fi acționat cu bunăcredință, întrucât nu a oprit lucrările la deschiderea procesului de anulare a autorizației, proces inițiat în data de 28.04.2006, asumându-și toate riscurile eventualului eșec. Aceeași firmă a fost conștientă de ilegalitățile de care avusese parte în procesul de avizare a construcției, întrucât cu 11 zile înainte de emiterea autorizației de construire, pe 13.02.2006, asigura prin declarație notarială Primăria sectorului 1, autoarea majorității ilegalităților, că nu o va acționa în justiție în cazul în care vor ieși la iveală neregulile existente în anumite contracte și avize.
Amintind că de-a lungul anilor organisme interne și internaționale au condamnat în diferite rânduri acest turn ilegal, că justiția din țara noastră a decis irevocabil desființarea sa, iar statul român nu are nicio obligație față de firma constructoare conform deciziei CEDO din 10 aprilie 2012, Conferința Episcopilor din România se adresează autorităților române, cerându-le cu respect și deferență să pună în aplicare decizia de desființare a Cathedral Plaza în conformitate cu principiile statului de drept și să recupereze prejudiciile create statului de către firma Millennium Building Development SRL și Primăria sectorului 1 și să înceteze cu tergiversarea rezolvării acestui caz tranșat irevocabil de justiția românească.
Secretariatul general al CER