Universitatea „Dunãrea de Jos” din Galaţi dispune de o infrastructurã modernã pentru activitatea de cercetare fundamentalã şi aplicativã (echipamente, software şi resurse bibliografice), cu dotãri la standarde internaţionale, unde studenţii au posibilitatea de a acumula competenţe avansate în ştiinţã şi tehnologie, în domeniile: ştiinţe inginereşti, matematicã şi ştiinţele naturii, ştiinţe biologice şi biomedicale, ştiinţe sociale, ştiinţe umaniste şi arte sau ştiinţa sportului şi educaţiei fizice.

Încã din primii ani de studii, studenţii sunt angrenaţi în activitãţi de cercetare, dezvoltare şi inovare prin implicarea lor, alãturi de cadrele didactice şi cercetãtori, în proiecte de cercetare sau pentru realizarea lucrãrilor de finalizare a studiilor.

În acest fel le este stimulatã creativitatea şi totodatã este încurajatã participarea acestora la numeroase concursuri şi manifestãri ştiinţifice pentru studenţi, desfãşurate la nivel naţional şi internaţional. Pot fi menţionate în acest sens rezultatele obţinute de studenţi în domeniile: inginerie, ştiinţa alimentelor, biotehnologie, economie sau ştiinţe umaniste, care se bucurã de recunoaştere la nivel regional, naţional şi internaţional, unele dintre acestea având un impact deosebit asupra mediului economic şi social din regiune şi din ţarã.

Anul trecut, de exemplu, o echipã a Facultãţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universitãţii „Dunãrea de Jos” din Galaţi a participat la cel mai mare şi important eveniment agricol din România, Târgul INDAGRA, fiind singura facultate de industrie alimentarã din România care a participat la acest târg. Studenţii şi profesorii au prezentat o gamã variatã de produse alimentare inventate de studenţii gãlãţeni prin studii realizate în cele trei staţii-pilot ale facultãţii (de bere, carne şi lapte), staţii modernizate construite cu trei milioane de euro, din fonduri europene, unitãţi ce reproduc la scarã redusã linii de fabricaţie ale întreprinderilor de produse alimentare.
Rãmânând în zona industriei alimentare, trebuie sã vorbim despre rezultatele deosebite obţinute de doctoranzi la celebrul concurs internaţional Ecotrophelia. Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor a participat la acest concurs încã din anul 2012, an în care a câştigat locul I pe ţarã cu produsul Salam danubian dietetic, obţinut din muşchi de vitã şi de porc, proteinã miofibrilarã din peşte, ulei de porumb nerafinat şi microcapsule cu uleiuri esenţiale de condimente obţinute în condiţii naturale de extracţie. Dintre produsele inovative realizate de studenţi mai putem aminti biscuiţii aperitiv „Yam-Yam” cu sos de rubarbã, prãjitura „Magic Bite” cu merişor şi Psyllium şi preparatele din carne în care apa din compoziţie a fost înlocuitã cu zer dulce.

De asemenea, studenţii Facultãţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor sunt implicaţi şi în proiectul „Debut în carierã”, derulat în parteneriat cu compania Supremia. În cadrul acestui proiect, tinerii talentaţi şi motivaţi pentru performanţã sunt familiarizaţi cu climatul şi cultura organizaţionalã în perspectiva angajãrii. Studenţii gãlãţeni s-au întors acasã cu Marele Premiu pentru o cremã vegetalã din lapte de soia. Câştigãtoarea va beneficia de o bursã pe durata anului IV de studiu, care se va finaliza cu un angajament ferm de încadrare în companie.

În cadrul unui alt eveniment realizat anual sub patronajul Universitãţii gãlãţene, UGAL INVENT, care adunã la Galaţi cercetãtori din toate colţurile lumii, a fost premiatã o idee la care au participat profesorii şi studenţii de la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu. Au fost valorificate beneficiile nãmolului din Lacu Sãrat în produse cosmetice.

Pornind de la aceastã idee s-au realizat creme antireumatice, un strugurel şi chiar o pastã de dinţi pe bazã de nãmol, dar şi alte produse naturale bioactive, fãrã adaos de ingrediente chimice.
Tot la UGAL INVENT a fost premiatã şi o invenţie realizatã de un asistent universitar în colaborare cu opt studenţi.

Este vorba despre un autovehicul construit din materiale compozite care are greutatea de doar 75 de kilograme. Maşina are douã locuri, dar poate transporta o greutate de aproape douã tone. În plus, ea a fost dotatã cu un sistem inteligent prin care poate deveni autonomã.
Inventivitatea studenţilor este stimulatã şi prin participarea la concursul Brad Engineering, organizat de Facultatea de Inginerie în perioada sãrbãtorilor de iarnã, lucrãrile având ca scop reciclarea materialelor reziduale.

Nu putem sã nu amintim şi despre dronele realizate de doctoranzii de la Facultatea de Automaticã, Calculatoare, Inginerie Electricã şi Electronicã, dispozitive de care sunt interesate instituţii din zona militarã sau administrativã, dar şi despre un scaun cu rotile controlat de utilizator doar din priviri!

Pe lângã UGAL INVENT, Universitatea „Dunãrea de Jos” din Galaţi este partener anual şi în organizarea celebrului eveniment mondial „Noaptea Cercetãtorilor”, care are rolul de a atrage noile generaţii cãtre cercetare şi inovare în acest domeniu, în Uniunea Europeanã, dar şi de a creşte respectul publicului larg faţã de munca nevãzutã a cercetãtorilor.

În Universitatea „Dunãrea de Jos” din Galaţi cadrele didactice sunt într-un parteneriat ce se construieşte pe termen scurt, mediu şi lung, mulţi dintre absolvenţi reprezentând cu cinste universitatea în care s-au format în companii de renume, institute sau universitãţi din întreaga lume.

Şcoala gãlãţeanã are meritul de a forma deopotrivã specialişti şi caractere, aceasta fiind emblematicã pentru oraşul Galaţi.