MANAGEMENTUL PATRIMONIULUI CULTURAL DE COASTĂ – HERICOAST

Pe 28 februarie 2018, echipa managerială a proiectului HERICOAST din cadrul Consiliului Județean Tulcea, a organizat o noua întalnire de lucru axată pe diseminarea evoluției implementării proiectului de la primele etape și pana în prezent. Evenimentul a avut loc într-o locație specifică zonei lacustre Jurilovca-Sarichioi.

Ca de fiecare dată, au dat curs invitației, atât membrii ai conducerii Consiliului Județean cât și reprezentanți ai UAT-urilor implicate în acest proiect, cu acest prilej având loc discuții multilaterale ce au vizat subiecte precum necesitatea atragerii de finanțări europene în proiecte orientate pe conservare patrimonială sau importanța multiplicării bunelor practici invățate și în alte regiuni unde acestea s-ar impune. Exemple notabile de bune practici au provenit de la partenerii din Norvegia(Vest-Agder), Spania(Castilla y Leon si Leartibai), Irlanda (Comitatul Donegal) sau Italia(Regiunea Molise).
Managerul de proiect, d-na Gheorghița Vrinceanu a reiterat faptul că proiectul HERICOAST reprezintă o alternativă sustenabilă în ceea ce privește restaurarea și conservarea obiectivelor de patrimoniu și includerea acestora într-un plan de regenerare zonală. În acest sens, Consiliul Județean Tulcea, prin eforturi instituționale constante, a obținut dreptul de proprietate a Farului Vechi Sulina, etapă urmată la scurt timp de elaborarea Documentației tehnice necesară reabilitării acestui obiectiv. Prin aceste demersuri, în conformitate cu obiectivul proiectului, Consiliul Județean Tulcea și-a propus să îmbunătățească politicile de accesare a fondurilor nerambursabile din programele Uniunii Europene, care vizează valorificarea și conservarea patrimoniului cultural de coastă.

După prezentarea succintă a etapelor HERICOST desfasurate pana in prezent, a urmat vizionarea filmului de promovare “Farul Vechi Sulina”, al carui concept si elaborare a reprezentat un obiectiv major în etapa de implementar.

Participanții la întâlnire au conchis că implementarea proiectului se face urmând un model nou de lucru, bazat pe înțelegerea bunelor practici identificate la partenerii implicați, iar acest aspect generează coeziune în ceea ce privește validarea soluțiilor comune privind conservarea obiectivelor patrimoniale din zona costieră.