Preşedintele municipalei PSD, Andaluzia Luca: „Dacă semnătura mea pentru respectiva iniţiativă cetăţenească a adus-o pe aceasta mai aproape de dezbaterea parlamentară, mă bucur”

Ieri, în mediul online a apărut o informaţie conform căreia viceprimarul PSD al municipiului Tulcea, Andaluzia Luca, a semnat petiţia „Fără Penali în Funcţii Publice”. Fapta s-a petrecut cu câteva luni în urmă, însă suflul nou de care se bucură această campanie cetăţenească a  adus-o pe preşedinta Organizaţiei Municipale Tulcea a PSD în topul ştirilor.

Legat de acest subiect, viceprimarul Andaluzia Luca ne-a transmis ieri opinia sa legată de „răstălmăcirea cu rea-voinţă a acestor acţiuni“, pe care o redăm în continuare.

Sunt Andaluzia şi susţin pluralismul opiniilor

Subsemnata Luca Andaluzia, de profesie inginer, membru al Partidului Social Democrat începând cu anul 1998, preşedinte al Organizaţiei Municipale Tulcea a PSD începând cu anul 2015 şi viceprimar al Municipiului Tulcea din anul 2016, urmăresc preocuparea mass media naţionale şi locale, precum şi pe cea a mediului online faţă de acţiunile mele cu atenţie şi cu îngrijorarea legitimă legată de răstălmăcirea cu rea-voinţă a acestor acţiuni.

Mărturisesc, aşadar, că mă număr printre cei câteva mii de semnatari tulceni ai pro-punerii legislative a cetăţenilor „Lege de revizuire a Constituţiei României Publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 255 din 22 martie 2018″.

Mărturisesc, de asemeni, că, în anul 2016, în momentul în care legile electorale mi-au permis acest lucru, ca oricărui cetăţean al României, am semnat pentru susţinerea candidaţilor PSD la alegerile locale şi parlamentare, dar şi pentru susţinerea unor candidaţi independenţi, acest lucru fiind doar o sprijinire directă a pluralismului. Căci votul, eforturile şi loialitatea mea sunt îndreptate, de 20 de ani, către comunitatea din care fac parte şi către partidul al cărui membră sunt.

Aş dori să reamintesc, celor mai puţin familiarizaţi cu istoria recentă, că Partidul Social Democrat este acela care, după jumătate de secol de dictatură, a redeschis României drumul spre democraţie, pluralism politic, pluralism al opiniilor şi spre libertatea de exprimare. Am ales social-democraţia în deplină cunoştinţă de cauză, tocmai pentru reprezintă perfect aceste valori, alături de dreptatea socială, egalitatea de şanse şi multe alte valori ce stau la baza Eu-ropei moderne.

Fidelă acestor valori democratice elementare, valori pe care partidul căruia îi aparţin şi le-a însuşit pe deplin şi le promovează constant, susţin orice iniţiativă care presupune dezbatere, analiza soluţiilor propuse şi luarea, în final, a celei mai bune decizii posibile. Aparent, suntem, astăzi, singurul partid mare din România care mai susţine aceste principii, iar faptul că legile justiţiei au fost în dezbatere publică timp de un an, iar modificările la Codul Penal timp de un an şi jumătate, dovedeşte pe deplin acest lucru.

Susţin, alături de colegii mei, dezbaterea şi analizarea unei multitudini de propuneri pentru că sunt convinsă că, în lipsa dezbaterii, societatea are tendinţa de a se radicaliza, iar nefericita falie dintre diverse segmente ale societăţii se poate extinde, în loc să dispară.

Chiar dacă sunt de părere că legislaţia actuală acoperă pe deplin reglementarea drepturilor electorale ale persoanelor condamnate penal, consider că dezbaterea în parlament a unei iniţiative cetăţeneşti ce are drept scop tocmai interzicerea unor drepturi constituţionale este necesară, astfel încât societatea să înţeleagă, în urma unei dezbateri mature, că drumul de-mocraţiei româneşti este unul fără întoarcere şi că nu putem regresa, interzicându-ne adversarii pe care nu-i putem învinge în alegeri prin metode care încalcă drepturile omului.

Dacă semnătura mea pentru respectiva iniţiativă cetăţenească a adus-o pe aceasta mai aproape de dezbaterea parlamentară, mă bucur. Pentru că am încredere în parlamentarii Partidului Social Democrat şi ai aliaţilor noştri din ALDE că vor putea explica în mod competent cetăţenilor României că democraţia nu înseamnă cătuşe, condamnări mediatice şi restricţionarea arbitrară a unor drepturi fundamentale. Există în acest moment, deja, o lungă listă de victime ale unor abuzuri comise în numele anticorupţiei şi ale statului de drept prost înţeles, există numeroşi oameni care au fost umiliţi public, ale căror vieţi au fost distruse. Menirea politicienilor responsabili este aceea de a oferi garanţii pentru o justiţie independentă şi neabuzivă, nu îngrădirea drepturilor omului în baza zvonurilor, a dovezilor contrafăcute şi a simpatiilor partinice.

De asemeni, o dezbatere mai rapidă a acestei false probleme ar însemna că vom putea face loc pe agenda publică problemelor reale pe care le întâmpină, zi de zi, cetăţenii României. Ca viceprimar, reprezentantă a unei comunităţi locale importante, ştiu că fuga după duşmani imaginari nu răspunde necesităţilor României reale.

Uimită de interpretările date acţiunilor mele de către adversarii politici, îmi pun la dispoziţia colegilor mandatul, cu încredinţarea că suntem, într-adevăr, singurul partid care mai acordă respectul cuvenit democraţiei.

A dumneavoastră,

Andaluzia Luca

Preşedinte al Organizaţiei Municipale Tulcea a PSD

Viceprimar al Municipiului Tulcea