„Ne va costa o grămadă de bani, iar efectul va fi zero!“
Ordonanţa numărul 4 transmisă duminică seară de autorităţile centrale a solicitat primăriilor un lucru aproape imposibil, respectiv să pună soluţii dezinfectante la fiecare scară de bloc. De asemenea, vor trebui să se ocupe, periodic, şi de dezinfecţia lifturilor, a scărilor de bloc şi a celorlalte spaţii comune.
Măsura trebuie aplicată începând de astăzi şi este foarte dificil ca într-un interval aşa de scurt autorităţile să procure o cantitate mare de substanţă dezinfectantă, dar şi dozatoare.
„Pentru a proteja cetăţenii care locuiesc în blocuri în zone aglomerate, am stabilit ca autorităţile locale, din 31 martie, să monteze dispozitive cu soluţii dezinfectante la toate intrările blocului şi vor efectua periodic activităţi de dezinfecţie în scări, lifturi, spaţii comune“, aşa a anunţat, duminică seara, ministrul Vela.
Dincolo de costurile operaţiunii, posibilitatea practică reprezintă o provocare uriaşă pentru primării. De altfel, mai mulţi primari din ţară au transmis Guvernului că obligativitatea de a pune dezinfectant la toate intrările în blocuri nu poate fi dusă la îndeplinire, din lipsă de fonduri.
Şi primarul municipiului Constantin Hogea susţine că această măsură va costa foarte mulţi bani iar efectul va fi zero.
„Este o prostie. Sper ca cineva dintre primarii din ţară să le zică domnilor guvernanţi să se trezească la realitate, pentru că trăim în România şi este o prostie care o să ne coste o grămadă de bani, iar efectul va fi zero. În urma montării acestor dispozitive la intrarea scărilor, în primele 10 minute o să dispară soluţia de peste tot şi în următoarele alte 10 minute dispare dispozitivul. Acest lucru înseamnă o grămadă de bani daţi aiurea, pentru că, în opinia mea, la 24 de ore dacă mergem să controlăm, peste 60% nici nu vor mai exista. Atât timp cât există o legislaţie pe care fiecare dintre noi ne-am asumat-o, când venim de afară mergem în casă şi ne spălăm, măsura aceasta este una pompieristică, luată sub presiune şi fără a fi gândită dacă va avea efect. Sunt instituţii publice în care s-a montat toată această logistică şi după 10 zile nu mai era nimic. Chiar în instituţiile publice ale statului se fură substanţa”, ne-a declarat primarul Constantin Hogea.
Legat de montarea unor covoraşe dezinfectante la intrarea în scările de bloc, primarul spune că şi acestea implică costuri ridicate, iar multe dintre ele vor dispărea.
„Mai era o variantă să punem nişte covoraşe la intrarea în scară, dar şi acelea costă o grămadă de bani, iar după două zile dacă ne ducem nu le mai găsim acolo. Vorbesc din experienţa unui primar care ştie ce înseamnă lucrul cu omul, şi nu vreau să generalizez sau să jignesc pe cineva. La un moment dat s-a spus să punem doar la scările cu interfon şi am spus că dacă prezenţa unui interfon garantează că cei 14 locatari de pe scară au şi bun simţ, educaţie şi respect, ne înşelăm. Dintr-o 100 de dispozitive, poate 20 le vom găsi, în cel mai fericit caz”, a precizat primarul Hogea.
Edilul mai spune că în ceea ce priveşte dezinfectarea scărilor de bloc, această măsură se va aplica, dar rămâne de văzut cu ce frecvenţă.
În municipiu se execută de la jumătatea lunii martie lucrări de dezinfectare a străzilor şi de săptămâna trecută a staţiilor de autobuz şi a mobilierului urban.