Primăria Tulcea demarează astăzi în cartierul 23 August procedura de distribuire a covoraşelor şi pastilelor de cloramină care vor fi instalate în scările de bloc din municipiu.

Zilele următoare materialele vor fi distribuite în toate cartierele oraşului.

„Atât covoraşele cât şi pastilele de cloramină au venit. Procedura de distribuire a materialelor începe astăzi la ora 10.00 în cartierul 23 August. Prezent la distribuire va fi domnul Bădilaş din partea Biroului Asociaţiei de Proprietari şi domnul inspector Bogdan Holoştencu de la Gospodăria Municipală. Toţi preşedinţii de asociaţii vor fi sunaţi şi  invitaţi la un anumit  punct, unde atât covoraşele cât şi pastilele vor fi în maşina primăriei şi vor fi predate pe bază de proces verbal, inclusiv cu detalii despre diluţie, respectiv o pastilă la 10 litri de apă. Pe parcursul acestei săptămânii vor fi prezenţi în toate cartierele oraşului şi vor proceda la această distribuire”, ne-a declarat ieri primarul Constantin Hogea.

Cei care îşi vor asuma întreaga răspundere atât asupra materialelor cât şi asupra procedurii sunt preşedinţii de asociaţii şi personalul aferent.

„Preşedinţii de asociaţie, prin femeile de serviciu şi personalul aferent, vor urmări în fiecare zi aceste covoraşe şi acolo unde constată că nu mai este umectarea conform necesităţilor  îl vor umecta din acel bidon de 10 litri. De săptămâna viitoare, dacă din varii motive anumiţi preşedinţi de asociaţii nu au răspuns la telefon, între orele 14.00-16.00 se vor prezenta la sediul DAPL de pe strada Concordiei la Biroul Asociaţiei de Proprietari unde li se vor înmâna covoraşele şi pastilele de cloramină cu explicaţiile aferente”, a precizat primarul Constantin Hogea.

Edilul atrage atenţia că acolo unde vor exista cazuri de neimplicare sau de refuz, preşedinţii de asociaţii vor răspunde procedurilor legale invocate în ordonanţa militară.

„Dacă vom constata reacţii de neimplicare sau de rea credinţă, vreau să atenţionez cu mult respect preşedinţii de asociaţii că se supun procedurilor legale invocate în ordonanţa militară, ca orice cetăţean de altfel. Tot ce înseamnă sustragere sau neimplicare în procedura standard de prevenire şi combatere a COVID-19 reprezintă amendă sau dacă este mai grav plângere penală pentru zădărnicirea combaterii bolii. Deja au început să întrebe ce fac în situaţia în care se fură covoraşele. Nu ştiu. Din momentul în care s-a semnat de către preşedintele de asociaţie procesul verbal de predare-primire, îşi asumă întreaga răspundere atât asupra materialului, cât şi asupra procedurii”, a transmis primarul Hogea.

Astfel de cazuri deja au fost raportate de către firma care se ocupă cu dezinfecţia şi dezinsecţia scărilor de bloc, unii preşedinţi refuzând să permită accesul lucrătorilor.

„Inclusiv la procedura de dezinfecţie şi dezinsecţie a scărilor de bloc au fost anumite cazuri în care pur şi simplu nu i-au primit. Lucrătorii de la Coral Impex Ploieşti ne-au raportat ieri şi astăzi că în anumite scări nu au vrut să le deschidă. Avem astfel de atitudini total neconforme situaţiei în care ne aflăm, în ciuda faptului că am invocat ca atât preşedinţii cât şi locatarii să dea dovadă de maximă deschidere. Sperăm ca toate asociaţiile să fi primit covoraşele şi pastilele, iar toate scările să fie dotate cu ceea ce trebuie până la sfârşitul săptămânii viitoare”, a mai spus primarul.

Primăria Tulcea a cumpărat un total de  1.200 de covoraşe şi 7.200 de pastile de cloramină.

Ordonanţa Militară numărul patru obligă primarii să monteze dispozitive cu soluţii dezinfectante la toate intrările blocurilor şi să dezinfecteze periodic lifturile, casa scărilor şi alte spaţii comune.

Primăria Tulcea a optat pentru varianta pe care au ales-o şi alte unităţi teritorial-administrative din ţară, şi anume aceea de a pune un covor cu dezinfectant la intrarea în fie-care scară de bloc. La sfârşitul săptămânii trecute Primăria municipiului Tulcea a demarat acţiunea de dezinfecţie a celor peste 1.000 de scări de bloc din oraş, procedura fiind executată de societatea Coral Impex din Ploieşti. Primarul Constantin Hogea i-a rugat pe preşedinţii asociaţiilor de proprietari să asigure accesul în cele 1.200 de scări de bloc a reprezentanţilor societăţii care va efectua acţiunea de dezinfecţie.

În paralel, se continuă spălatul şi dezinfectatul străzilor cu substanţe incluse în Registrul Naţional al Biocidelor.