În 2017 şcoala din Ceatalchioi mai avea doar 11 elevi, fiind la un pas de desfiinţare. În prezent aici învaţă în jur de 40 de elevi de ciclu primar şi gimnazial, iar o veste bună pentru comunitatea din Deltă vine de la administraţia locală: „Cât de curând vom începe lucrările de modernizare a şcolii, o investiţie de aproximativ 1 milion de lei, finanţată prin ITI Delta Dunării. Suntem aproape de semnarea contractului. Investiţia vizează îmbunătăţirea calităţii infrastructurii de educaţie, dotarea şcolii pentru asigurarea unui proces educaţional la standarde europene”, ne-a declarat Tudor Cernega, primarul comunei Ceatalchioi.

Tot cu bani europeni la Ceatalchioi se va construi un centru comunitar sanitar.

„Pentru dispensar am dat deja ordinul de începere a lucrărilor, la fel şi pentru investiţia pentru modernizarea drumurilor la Pătlăgeanca, un proiect mai mare de aproximativ 4,7 milioane de lei. Mai avem proiectul pentru modernizarea Căminului Cultural din Ceatalchioi unde suntem cu documentaţia în lucru”, a mai spus primarul Tudor Cernega.

„Este esenţial să asigurăm condiţii optime pentru actul educaţional. La fel de important este accesul la servicii de sănătate de calitate. Faptul că aceste investiţii pentru comunitate se fac cu bani europeni este de remarcat mai ales că, ştim foarte bine, bugetele comunităţilor din Deltă sunt extrem de sărace”, ne-a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu.

Totodată, prin ITI Delta Dunării, în comună s-au accesat proiecte cu finanţare europeană prin care se susţin: dezvoltarea de exploataţii apicole sau a fermelor mici, înfiinţarea de ferme vegetale.